În cursul acestui an un număr de 400 de persoane au fost instruite pentru acordarea primului ajutor.

În lumea întreagă, mii de oameni au de suferit anual datorită faptului că nu au beneficiat de asistenţa corespunzătoare, în timp util, în cazul unui accident. De aceea, acordarea primului ajutor este foarte importantă. Cu­noscând tehnicile necesare, pot fi salvate vieţi.

Societatea Naţională de Cruce Roşie din România, Filiala Covasna, este instituţia care prin tradiţie şi menirea sa organizează cursuri de acordare a primului  ajutor. „Avem un program care cuprinde cursuri de prim-ajutor şi am format, deja, vreo 400 de persoane care sunt în stare să intervină atunci când situaţia o cere. Noi încercăm să depăşim situaţia în care medicul sau cel care  pregăteşte cursantul pune doar o parafă şi cu asta a terminat cursul de prim-ajutor. La Crucea Roşie  avem manechine, suntem dotaţi, avem defibrilator semi-automat cu care se învaţă resuscitarea, şi aşa mai departe”, a spus Papp Adolf, directorul filialei Crucii Roşii din Covasna.

Conform legii privind protecţia muncii, pentru categoriile profesionale expuse riscurilor de accidentare aceste cursuri sunt obligatorii.

Durata unui curs este de 12 ore, iar organizarea acestora depinde de la caz la caz. „Cursul durează douăsprezece ore şi implementăm sistemul standardizat, deci protocolul din anul 2010. Am avut un program pentru mămici, cu membrele Clubului mămicilor din Sfântu-Gheorghe, în cadrul căruia mămicile şi chiar şi tăticii, în unele cazuri, au venit şi au învăţat cum să acorde primul ajutor bebeluşilor şi nu numai. Este un lucru extraordinar de important ca  într-un curs de 12 ore să poţi să înveţi toate astea” a explicat Papp Adolf.

Cursurile se pot ţine la sediul Filialei de Cruce Roşie Covasna sau în spaţii puse la dispoziţie de către solicitanţi. „Cursurile se ţin şi la sediul Crucii Roşii, şi în funcţie de solicitare, la sediul angajatorului. Dacă vine o societate, o întreprindere, o instituţie şi spune că vor să ţină cursuri pentru 10 oameni, îi întrebăm cum vor să facă: vin ei aici, sau mergem noi acolo, fiindcă este destul de greu, de exemplu, din Covasna să aduci 10-20 de persoane aici. E mult mai uşor să mergem noi acolo cu maşina sau cu echipamentele şi trainerul”, a precizat Papp Adolf.

Papp Adolf

Potrivit acestuia, câteva firme au fost foarte receptive, una dintre acestea aducându-şi toţi angajaţii la cursuri şi chiar dorind să cumpere un defibrilator semi-automat ca să îl aibă la sediul firmei. Cursul de prim ajutor de bază se finalizează cu un examen, în urma căruia se primeşte un certificat de absolvire şi o legitimaţie care confirmă că persoana este instruită să acorde primul ajutor de bază.

Doritorii trebuie să ştie că aceste cursuri sunt contra-cost. „Din banii aceştia noi ne  auto-susţinem, adică facem programele sociale şi restul. Deci, este un ajutor reciproc care poate salva vieţi (…) Acordarea primului-ajutor este un lucru extraordinar de important. De exemplu, cineva face un stop cardiac şi eu, dacă am cunoştinţe de prim–ajutor, pot să-l salvez. Sau chiar acasă, dacă, Doamne fereşte, unul dintre membrii familiei păţeşte ceva, dacă ştii ce să faci până la sosirea salvării, se poate trece de momentul critic”, a explicat directorul filialei Crucea Roşie Covasna.

Persoanele interesate se pot înscrie începând cu 1 septembrie (a.c), la sediul filialei. De reţinut: nu doar firmele pot aplica pentru aceste cursuri, ci orice persoană interesată.

Programe de asistenţă socială şi umanitară

Cursurile de prim-ajutor reprezintă doar una dintre activităţile Crucii Roşii Covasna. De 19 ani aceasta organizează tabere pentru copii proveniţi din familii sărace, nevoiaşe, cu risc social. „Organizăm tabere pentru copii şi acoperim aproape tot judeţul Covasna. În cei 19 ani am luat în tabără mai mai mult de 1.600 de copii”, a spus directorul filialei din Covasna. „Tot de 19 ani derulăm programul de iarnă, în cadrul căruia am dat pachete de alimente, persoanelor nevoiaşe, pe o perioadă cuprinsă între 4-6 luni. Anual distribuim în jur de 30-40 de tone de alimente, iar de acestea au beneficiat  chiar şi  1.200 de familii din judeţ ”, a spus Papp Adolf. Crucea Roşie Covasna oferă şi serviciul de îngrijire la domiciliu, de care au beneficiat, până în prezent,  peste 700 de persoane.

Pe lângă acestea, Crucea Roşie Covasna mai derulează acţiuni de strângere de fonduri pentru intervenţii chirurgicale, medicale, înmormântare etc.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail