Paul Ardeleanu este un tânăr în vârstă 22 de ani care în urmă cu o lună a demarat proiectul Alergăm pentru educaţie, un proiect ambiţios care constă în parcurgerea a 50 de semi-maratoane în 50 de oraşe din România şi susţinerea a 50 de seminarii motivaţionale pe parcursul a 50 de zile.

A depăşit deja jumătatea proiectului, prin urmare a trecut prin 33 de oraşe, a alergat câte 21 de kilometri zilnic şi s-a întâlnit cu zeci de tineri pe care i-a îndemnat să i se alăture. Crede cu tărie că educaţia şi sportul sunt temelia formării unei noi generaţii capabile să schimbe România în bine.
Paul Ardeleanu e genul de om care îţi creează impresia că îl ştii dintotdeauna – e pozitiv, deschis şi jovial. Până la un punct, viaţa sa a fost asemănătoare cu a multor tineri din ziua de azi care pierd ore în şir în faţa calculatorului. La 15 ani, însă, o carte i-a deschis ochii” şi l-a determinat să lupte cu sine, să renunţe la o viaţă mediocră, să iasă din anonimat şi să-şi croiască un drum de succes în viaţă.
De la 6 până la 15 ani am stat chiar şi câte 5-6 ore pe calculator, ba uneori pierdeam şi nopţile cu diverse jocuri. (…) La 15 ani întâmplător am dat peste o carte Tată bogat, tată sărac” de Robert Kiyosaki, care a fost primul meu contact cu lumea dezvoltării personale şi profesionale. Aşa am descoperit că pot fi orice doresc, pot avea orice dacă muncesc consecvent. M-am lăsat de jocurile pe calculator, m-am implicat în acţiuni de voluntariat, în proiecte pentru comunitate, am terminat Facultatea de Marketing la Academia de Studii Economice din Bucureşti şi am descoperit o cu totul altă lume (…) Ce am pierdut în toţi aceşti ani cât am stat pe calculator? Am pierdut startul, simt că am pornit mai greu. E ca şi când s-a tras cu pistolul la o cursă, iar eu am plecat de la start cu două ore mai târziu. Simt că a fost un timp pe care puteam să-l folosesc mai inteligent, dar nu am ştiut cum. Puteam să descopăr mai multe lucruri şi puteam fi mai departe decât sunt acum”, a mărturisit, pentru AGERPRES, Paul Ardeleanu.
În periplul său prin ţară, Paul le vorbeşte tinerilor despre importanţa setării obiectivelor”, despre autoeducaţie şi asumarea responsabilităţii şi e convins că spusele lui au un impact mai mare decât cuvintele părinţilor ori ale dascălilor. Caută să se întâlnească în special cu elevi din clasele IX-XII, care se află la vârsta căutărilor.
A fost vârsta la care eu am luat cele mai mari decizii şi spun din proprie experienţă că acesta e momentul cheie (…) Tinereţea, faptul că am 22 de ani, că sunt apropiat de vârsta lor reprezintă un avantaj, pentru că ei mă percep altfel decât dacă le-ar vorbi cineva mai în vârstă. Sunt mai credibil în ochii lor atunci când le vorbesc despre experienţa mea, despre dezvoltare personală, despre automotivare, implicare, descoperirea potenţialului interior, despre un stil de viaţă sănătos, planificare şi disciplină”, spune tânărul.

Proiectul Alergăm pentru educaţie”, derulat cu sprijinul Asociaţiei E 31 pentru viitor”, are şi un obiectiv secundar, acela de a determina introducerea educaţiei nonformale în sistemul de învăţământ din România.
Paul Ardeleanu a declarat că întâlnirile cu elevii din ţară i-au relevat faptul că mulţi dintre ei nu prea ştiu ce vor, nu au o perspectivă asupra viitorului, nu au ambiţii personale şi profesionale, iar din acest motiv consideră că ar fi oportună introducerea unor cursuri de dezvoltare personală în şcoală. Pe de altă parte, e de părere că mulţi profesori folosesc încă modele de predare învechite şi ineficiente.

Eu cred că una dintre cele mai frecvente greşeli pe care le fac tinerii este aceea că nu-şi stabilesc un obiectiv, o direcţie clară în viaţă. Fac ce spun părinţii, prietenii, profesorii (…) Hai că mă duc acolo, pentru că merge şi prietena mea. E o aberaţie să îţi stabileşti direcţia în viaţă pe un criteriu subiectiv sau la voia întâmplării. Le recomand să se gândească cu seriozitate la ce îşi doresc. O altă greşeală e să nu-şi asume responsabilitatea şi să dea vina pe cei din jur atunci când nu le merge bine (…) Am mai constatat un cerc vicios – elevii şi profesorii dau vina unii pe alţii pentru lipsa de interes. Şi ar mai fi ceva – metodele profesorilor. Încearcă să educe o generaţie modernă cu metode învechite, care nu mai funcţionează. Părerea mea e că atunci când vrei să schimbi lumea în bine, educaţia e cel mai bun punct de pornire”, a mai spus Paul Ardeleanu.
El le recomandă tinerilor să citească cel puţin 30 de minute în fiecare zi şi să-şi umple mintea’ cu informaţii de calitate pentru că astfel pot deveni influenţi şi respectaţi. Şi, nu în ultimul rând, să lucreze ca voluntari.
Voluntariatul, pe o scară de la 1 la 10, îl aşez undeva la 15. Legăturile sunt vitale pentru orice tânăr. De aceea le recomand să caute asociaţii locale care fac proiecte frumoase şi să activeze (…) Faptul că locuiesc într-un oraş mic nu trebuie să reprezinte o barieră, cărţile ajung în orice oraş şi pot învăţa din experienţele celor mai luminaţi oameni din lume (…) Pe mine voluntariatul m-a ajutat foarte mult, m-a tratat de timiditate, pentru că a trebuit să interacţionez cu oameni, să fac proiecte, să bat cu tupeu la multe uşi şi să le fac să se deschidă”, spune tânărul născut la Ţăndărei, în judeţul Ialomiţa.

Să alergi 21 de kilometri în fiecare zi nu e de ici, de colo. Au fost zile în care a simţit mirosul asfaltului dogorit de soare, picăturile de ploaie care i-au brăzdat faţa, bătăturile înţepătoare, a simţit cum timpul şi spaţiul se dilată şi se comprimă odată cu paşii şi respiraţia lui.
Când alerg îmi mai zboară gândurile, dar încerc să-mi concentrez atenţia la obiective, la gânduri bune, întâmplări frumoase şi pozitive. Mintea influenţează corpul. Asta îmi spune mereu antrenorul meu Stelian Tufaru – nu alergi cu picioarele, ci cu capul. Dacă transmiţi un mesaj pozitiv corpului alergi mai uşor. Antrenorul meu mi-a mai spus o vorbă extraordinară: Paul, în fiecare zi pune o cărămidă la construcţia pe care o faci’. Aceste cuvinte mi-au rămas întipărite în minte şi reprezintă pentru mine esenţa consecvenţei”, spune tânărul atlet.
Cel care i-a inspirat proiectul Alergăm pentru educaţie” a fost americanul Croix Sather, care în urmă cu câţiva ani a ţinut 100 de seminarii motivaţionale şi a alergat 100 de maratoane în 100 de zile consecutiv.
Paul lucrează ca trainer în cadrul firmei Coaching4You”, fondată de Lorand Soares Szasz şi este la ora actuală cel mai tânăr speaker profesionist din România. În această calitate a ajutat câteva sute de persoane, studenţi, manageri, corporatişti, antreprenori, să capete abilitatea de a vorbi în public, să scape de trac şi astfel să performeze în domeniul lor de activitate.
Crede că este o meserie de viitor, iar visul său este să devină unul dintre cei mai străluciţi public speakeri din lume.

În Statele Unite se câştigă foarte mult din asta. E o meserie de top, aş spune cea mai de top. Îmi doresc să dezvolt acest domeniu în România, să fac prezentări memorabile şi de impact, care să schimbe în bine vieţile oamenilor”, spune Paul Ardeleanu.

Proiectul Alergăm pentru educaţie” se va încheia pe 19 iunie la Bucureşti, locul din care Paul Ardeleanu a pornit cu o lună în urmă.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail