Maşini şi utilaje pentru exploatarea şi prelucrarea lemnului, noutăţi în domeniul prelucrării lemnului, conferinţe, întâlniri de afaceri, demonstraţii practice, 68 de expozanţi dintre care zece din Austria, Bulgaria, Elveţia, Italia, Germania, Polonia, toate se numără printre atracţiile celei de a XIV-a ediţii a Târgului Internaţional de prelucrare a lemnului şi exploatării forestiere Expowood, care se desfăşoară la Braşov, în Sala de expoziţii Roman, în perioada 28-31 mai.

„Este cea mai mare manifestare de profil din ţară, dacă ţinem cont de numărul de evenimente, conferinţe, simpozioane, întâlniri de afaceri, discuţii bilaterale, în paralel cu târgul. Ediţia din acest an diferă cu mult de ediţiile anterioare atât prin numărul de maşini şi utilaje expuse, dar şi prin demonstraţiile practice care vor avea loc. Totuşi, sunt şi câteva noutăţi în domeniu cum ar fi prezentarea noului trand de finisare – finisarea structurată imitaţie piatră sau piele de şarpe, gama completă de CNC-uri, cărucior de funicular cu capacitate de patru tone din Elveţia, fierăstrău circular automat de tăiat lemne de foc din Austria, tehnologie de uscare biomasă şi presare peleţi’, a declarat, în deschiderea manifestării, Zsuzsanna Pal, directoarea târgului.

De asemenea, între noutăţile ediţiei din acest an, pentru prima dată în România la un târg, va putea fi văzut un recoltator de pădure care este menit să înlocuiască munca drujbistului şi sculpturi de lemn realizate 3D pe maşini cu comandă numerică.

Preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), Nicolae Ţucunel, a declarat, la rândul lui, că este un târg tradiţional, unul dintre cele mai importante în domeniu din România, atât din punct de vedere al expozanţilor locali cât şi a celor străini prezenţi la târg.

„Ceea ce mi se pare interesant este sloganul ediţiei din acest an „Adaugă valoare’. Este, într-adevăr, o preocupare pe care noi, cu toţii, o avem în industria de prelucrare primară, industria mobilei, de a reţine cât mai mult din ceea ce acest fond forestier oferă ca resursă naturală economiei româneşti, de a reţine şi de a prelucra aici. Pentru asta trebuie să avem tehnologie, trebuie să avem finanţare, trebuie făcute investiţii. Aşteptăm investiţii din ce în ce mai multe în domeniul prelucrării şi industriei lemnului, dar în special în zona mobilei. Aşteptăm să vedem mai multă atenţie din partea guvernanţilor. În ceea ce priveşte alocarea de fonduri europene noi suntem pregătiţi aici cu foarte multe proiecte, suntem pregătiţi să ne lansăm în investiţii, în capacităţi de producţie. Dar pentru asta trebuie să vedem că există o grijă pentru un domeniu care a adus în anul 2012, pentru că anul 2013 încă nu este închis, 24 de miliarde de lei cifră de afaceri’, a subliniat preşedintele Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR).

Nicolae Ţucunel consideră că acestui sector economic de exploatare şi prelucrare a lemnului trebuie să i se acorde mai multă atenţie pentru că aici se pot genera o serie de proiecte atât în ceea ce priveşte reţeaua de drumuri forestiere, regularizări a cursurilor de apă şi de torenţi, împăduriri şi apoi prelucrarea şi valorificarea resursei începând de la parchet până la mobilă.

Domeniul forestier este deservit de unităţi silvice aparţinând statului sau de tip privat, care asigură administrarea celor 6,65 de milioane de ha fond forestier naţional. Volumul total de lemn este estimat la 1,45 miliarde metri cubi, ceea ce echivalează cu un volum mediu de aproximativ 223 mc/ha. Economia forestieră din România a contribuit, în anul 2012, la PIB cu aproximativ 5%, fiind un angajator important, cu peste 160.000 de salariaţi, potrivit datelor statistice. Târgul Internaţional de prelucrare a lemnului şi exploatări forestiere Expowood poate fi vizitat până în 31 mai, între orele 10.00-19.00.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail