Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) Covasna, în parteneriat cu o firmă braşoveană, vor implementa un proiect ce facilitează accesul pe piaţa muncii a persoanelor din mediul rural.

Scopul proiectului – destinat exclusiv persoanelor care au domiciliul în mediul rural, indiferent de ocupaţia actuală – este de a îmbunătăţi capacitatea de angajare în activităţi non-agricole prin prevenirea deficitul de competenţe, a locuitorilor din mediul rural. Se doreşte ca prin acest proiect intitulat DORU (Dezvoltarea şi Ocuparea Resurselor Umane din zona rurală aparţinând judeţului Covasna) să crească gradul de informare a unui grup ţintă de 504 persoane, prin activităţi de informare privind oportunităţile de educaţie si formare, conştientizarea privind evoluţia pieţei muncii şi oportunităţile de ocupare în activităţi non-agricole.

„Proiectul DORU este deja pe şină. Dorim ca pe termen mediu şi lung să creştem gradul de calificare a şomerilor, dorim să le dăm posibilitatea să dobândească noi profesii, să aibă o altă mobilitate faţă de muncă, să dobândească aptitudini să crească şansele de promovare a unei afaceri proprii, dacă acest lucru şi l-a propus persoana respectivă.”, a declarat directorul AJOFM, Kelemen Tibor.

Informarea, orientarea şi consilierea profesională a locuitorilor din mediul rural  se va desfăşura în 17 locaţii din judeţul Covasna -Ozun, Dobârlău, Sântion Lunca, Belin, Moacşa, Brăduţi, Băţanii Mari, Ghelinţa, Surcea, Araci, Pachia, Tamaşfalău, Vârghiş, Comandău, Hăghig, Cernat şi Păpăuţi-, alese pentru numărul semnificativ al potenţialilor constituenţi.

Pe parcursul derulării proiectului, din grupul ţintă de 504 de persoane vor fi selectate în jur de 300 de persoane în vederea participării la programe de formare profesională. Participanții  vor fi evaluaţi din punct de vedere psiho-aptitudinal, a intereselor profesionale şi a experienţei anterioare,  pentru a putea fi consiliat într-o direcţie favorabilă, cu cele mai multe şanse de reuşită de carieră. Directorul AJOFM Covasna a menţionat că se doreşte ca cel puţin 272 de persoane din cele 308 consiliate, să primească certificare într-unul dintre cele patru tipuri de programe de formare profesională: lucrător în comerţ (168 de persoane), cameristă (14 persoane), ospătar (28 de persoane) şi antreprenor (98 de persoane).

Prime şi subvenţii pentru cursanţi

Monica Păltinean, managerul proiectului a menţionat că participanţii la cursuri vor beneficia de subvenţii în valoare de 150 până la 300 de lei, şi prime pentru deschiderea unei noi afaceri de 1.500 de lei: „Toţi participanţii la cursuri vor primi o subvenţie, iar primele trei persoane din fiecare grupă de participanţi la cursurile de competenţe anteprenoriale, vor primi o primă în valoare de 1.500 de lei, cu ajutorul căreia pot oricând să-şi demareze şi chiar să-şi continue pentru o perioadă relativ limitată afacerea respectivă.”

Tot în acelaşi context a fost amintit că certificatele obţinute de către cursanţi au recunoaştere în toată Uniunea Europeană.

Primăriile din mediul rural nu sunt (încă) interesate de proiect

Chiar dacă direcţiunea AJOFM Covasna a invitat toate primăriile din mediul rural să ia parte la lansarea proiectului DORU, se pare că momentan niciun primar nu este interesat de investiţiile europene în locuitorii satelor şi comunelor din subordine. „Unii dintre primari au şi confirmat, dar nu au venit, aşa că o să facem în aşa fel încât să ajungă documentele la cunoştinţă şi să ştie că acest proiect este de mare interes pentru comunităţile pe care le reprezintă”, a punctat Monica Păltinean.

În acelaşi context, directorul AJOFM a menţionat că rata şomajului este în continuă scădere în judeţul Covasna.

Proiectul DORU se implementează printr-un parteneriat încheiat între AJOFM şi SC Bramhs Internaţional SRL, având valoarea totală de 2.106.359,04 lei, din care 105.317,95 de lei este contribuţia firmei braşovene, iar 2.001.041,09 lei asistenţă financiară nerambursabilă prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Axa prioritară 5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”, domeniul major de intervenţie 5.2 „Promovarea sustenabilităţii pe termen lung a zonelor rurale în ceea ce priveşte dezvoltarea resurselor umane şi ocuparea forţei de muncă.”

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail