Cadrele didactice și elevii Liceului Tehnologic Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe și-au omagiat ieri patronul spiritual, printr-o serie de activități ce s-au desfășurat pe parcursul întregii zile. La eveniment au participat numeroși invitați, oficialități locale, dascăli și elevi de la mai multe unități de învățământ din oraș, oaspeți din afara județului, dar și din Republica Moldova și din Ungaria.

Ziua Porților Deschise a cuprins  o mulțime de activități.  Semnalul de deschidere a manifestărilor a fost dat de dimineață, de Cvintetul de suflători al Liceului de Artă „Plugor Sandor”; Corul „Crescendo” al Colegiului Naţional „Mihai Viteazul” și recitalul de vioară susținut de Voiculescu Alexandra, elevă la Liceul de Artă „Plugor Sandor”.

A urmat apoi programul intitulat „Împreună – un model de prietenie şi diversitate”, realizat în parteneriat cu elevii de la Şcoala Specială, Sfântu Gheorghe și cu elevele de la Asociaţia de Binefacere „Sfânta Iustina” din cadrul Mănăstirii Mărcuş, concursul anual „Constantin Brâncuşi”, cu tema: „Ansamblul de la Târgu Jiu, trecut și prezent”; și lansarea numărului omagial al revistei şcolii „Aventura cunoaşterii”.

Numeroși oaspeți

Evenimentul a fost deschis oficial – la ora 13.00- de către doamna director al Liceului, prof. Rodica Pârvan, în prezența a numeroși oaspeți –oficialități locale, dascăli și elevi ai Școlii, de la unități de învățământ din județ, dar și din afara județului, reprezentanți ai comitetului de părinți și nu numai. Astfel, printre cei care au răspuns invitației de a participa la eveniment se numără: prefectul județului, domnul Marius Popica, domnul deputat PSD – Horia Grama, doamna inspector școlar general adjunct Rădița Palela, domnul Dumitru Burtea, președintele Eurotoques România și Lady Chef Cornelia Ghișoi, de la Brașov; domnul avocat – profesor universitar dr. Ioan Sabău Pop, vicepreședinte al Forumului Civic al  Românilor din Covasna, Harghita și Mureș; domnul avocat Ioan Solomon, membru al consiliului director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, domnul Dr. Ioan Lăcătușu; reprezentanți ai Ligii Cultural Creștine „Andrei Șaguna” și ai Fundației „Mihai Viteazul”. La sărbătoarea Liceului „Constantin Brâncuși” au participat și elevi de la Liceul Tehnologic din Râșnov, însoțiți de doamna maistru instructor Mălina Mohora, ocazie cu care între cele două licee s-a încheiat un parteneriat în vederea realizării unui schimb de experiență. Au fost prezenți și elevi și cadre didactice de la Liceul Tehnologic „Regina Elisabeta” din Budapesta, Ungaria, cu care Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” are cel mai vechi parteneriat, dar și elevi și cadre didactice de la Liceul Profesional Nr. 1  Chișinău, alături de doamna director Viorica Dobândă. În cadrul unui parteneriat, elevii din Republica Moldova și din Ungaria vor desfășura în această perioadă, un stagiu de practică cu elevii de la specializările gastronomie- banqueting, respectiv coafor stilist și cosmetician– de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși”.

„Începând cu anul 2003, de când școala noastră, prin bunăvoința Ministerului Educației Naționale și a doamnei ministru Ecaterina Andronescu, poartă numele marelui sculptor, am organizat anual, timp de zece ani, o suită de manifestări, de-a lungul a trei zile- pe care le-am denumit Zilele Școlii Constantin Brâncuși. Fiecare ediție a fost o reușită. Am avut oaspeți dragi și ne-am bucurat împreună de realizările noastre. Începând de anul școlar trecut, am hotărât să marcăm anual, la data de 21 mai- de ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena – existența noastră, în cadrul manifestării numită Ziua Porților Deschise, ajunsă la cea de-a doua ediție, respectiv, a 12-a de când sărbătorim Zilele Școlii. În felul acesta, aducem un omagiu lui Constantin Brâncuși, cel care a făcut piatra să „vorbească” și a dat drumul Păsării sale măiastre până sus de tot, pornind de la convingerea exprimată de el însuși, cum că: ceea ce legi tu, aici pe pământ, se leagă în Ceruri (…)”, a spus doamna director, prof. Rodica Pârvan.

În discursul său, aceasta a mulțumit tuturor celor care au sprijinit activitatea instituției, de-a lungul timpului și a amintit unul dintre proiectele importante ce ar trebui realizate:  construirea unei săli de sport pentru elevii Liceului. În acest sens, doamna director a cerut sprijin – ieri – domnului prefect Marius Popica și domnului deputat Horia Grama.

Program variat

Evenimentul a continuat cu slujba de pomenire a lui Constantin Brâncuși- oficiată de mai mulți preoți, după care au urmat mai multe activități cultural-artistice, printre care și demonstraţia de coafură şi machiaj realizată în colaborare cu specialişti în domeniu şi cu foşti absolvenţi ai şcolii și în parteneriat cu Şcoala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe. Împreună cu aceștia, a fost organizată parada personajelor de basm și parada portului popular.

[slideshow id=77]

A urmat apoi montajul literar „Omagiu lui Brâncuşi” și programul prezentat de grupul cultural artistic al şcolii,  solişti fiind Mogoş Diana şi tânărul Baciu Alexandru, din Covasna.

Ca și în anii precedenți, au fost organizate o mulțime de expoziții. Dintre acestea amintim:  expoziția de icoane şi ouă încondeiate, expoziţia de sortimente de cafea şi ciocolată, expoziţia de fotografie şi de citate aparţinând lui Constantin Brâncuşi, expoziţia cu diplomele şi parteneriatele şcolii, expoziția de desene după opere literare; expoziţia firmelor de exerciţiu, organizată în colaborare cu Liceul Tehnologic „Apor Peter” din Târgu Secuiesc și firma parteneră – „HamorSoft”; expoziţia de artă culinară, de cofetărie – patiserie şi cocktail-uri – bufet suedez. De asemenea, cei interesați au putut participa la activitatea demonstrativă: „Vinul – degustarea şi asocierea cu diverse preparate”.

În program a fost cuprins un meci de debate și jocul „Science Scrabble”, activități sportive precum: Cupa „Constantin Brâncuşi”la fotbal; tenis de masă; şah; demonstraţie de judo şi arte marţiale, dar și alte activități, organizate de Consiliul Elevilor.

 Târg Educațional

În paralel cu Ziua Porților Deschise și cu activitățile amintite, s-a desfășurat și Târgul Educațional, o activitate anuală dedicată elevilor claselor a VIII-a și părinților acestora, prilej cu care a fost prezentată oferta planului de școlarizare pentru anul școlar 2014-2015.

„Vom avea trei clase a IX-a: două de școală profesională – o clasă cu specializarea comerciant-vânzător și o clasă cu specializarea frizer-coafor, manichiură- pedichiură; și o clasă de liceu cu specializarea tehnician în turism”, a precizat doamna director Rodica Pârvan.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail