Trupa de teatru a Colegiul Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi, câştigătoarea locului I la Olimpiada Naţională de Arta Actorului organizată la Sfântu Gheorghe, a ridicat sala în picioare cu piesa „Bâlciul” de Valentin Krasnogorov.

După ce au câştigat un binemeritat premiu I la Olimpiada Naţională de Arta Actorului, ediţia 2014, ce a avut loc la Sfântu Gheorghe, cei patru tineri actori, elevi în clasa a XII-a: Alexandra Vieru (Colombina), Ştefan Mihai (Deşteptul) , Gabriel Vatavu (Prostul) şi Andrei Dreglea (Regizorul), coordonaţi de prof. drd. Erica Moldovan, care semnează şi regia, au reuşit să umple Sala Mare a Teatrului „Andrei Mureşanu” (TAM) .

Spectatorii, elevi la rândul lor, s-au arătat foarte încântaţi de abordarea îndrăzneaţă a tinerilor actori în ceea ce priveşte jocul scenic şi replicile, şi i-au recompensat cu ropote de aplauze pe tot parcursul piesei.

„Trupa „The clowns” este o trupă pe care am cunoscut-o la Olimpiada Naţională de Arta Actorului, o trupă care a luat şi locul I. Le-am promis că vor fi invitaţi în cadrul proiectului „Să ne cunoaştep prin teatru”, la Sfântu Gheorghe,  şi mai mult de atât, îmi doream foarte mult să ia contactul cu o sală de teatru, cu un teatru profesionist. Am văzut că surpriza a fost destul de mare în momentul în care au avut spectacol pe Scena Mare de aici de la teatru”, a declarat managerul TAM, Dan Ţopa.

Actori premiaţi şi premianţi

Pe lângă premiul I de la Olimpiada Naţională de Arta Actorului, pentru prestaţia întregii echipe, elevii ieşeni de clasa a XII-a au câştigat premii şi la individual: Ştefan Mihai a ocupat locul I la individual băieţi, iar Alexandra Vieru locul II, tot la individual, la fete.

Totodată, tinerii actori sunt recunoscuţi şi peste hotare. Andrei Dreglea, care a dat viaţă personajului „Regizorul”, a fost acceptat la două universităţi străine, pentru a-şi continua studiile.

„Eu am fost foarte surprins când am fost invitaţi a doua oară să venim aici şi să jucăm, nu în cadrul unui concurs ci la un festival. Nu ştiu de ce am fost tentat să cred că nu vom avea public, sau să cred că nu vom putea colabora cu publicul de aici. Deja este al treilea spectacol şi am rămas, sincer, foarte surprins deoarece am primit un feedback la care nu ne aşteptam. Publicul a fost foarte pozitiv,  şi pe scenă am trăit o experienţă de care nu am avut parte până acum”, a spus Andrei.

Pe lângă implicarea Teatrului „Andrei Mureşanu”, la realizarea proiectului „Să ne cunoaştem prin teatru!” au contribuit şi Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, alături de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna, Asociaţia Pedagogilor Români din judeţul Covasna, Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi” Sfântu Gheorghe, Palatul Copiilor Sfântu Gheorghe şi Asociaţia pentru Tineret „Ecou”.

Spectacolul „Bâlciul” a fost invitat să susţină spectacole în localităţile Covasna şi Sfântu Gheorghe în cadrul proiectului „Să ne cunoaştem prin teatru”, urmând ca după prestaţiile de zilele aceastea de la TAM, să plece într-un mini turneu în ţară.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail