PCM Covasna despre demisia ministrului Sănătăţii
Ministrul Sănătăţii şi-a anunţat în cursul săptămânii trecute demisia din funcţie, fiind nemulţumit de banii primiţi de Ministerul Sănătăţii la rectificarea bugetară, care s-a discutat fără a i se cere punctul de vedere, şi a precizat că în mandatul său a avut mai multe dispute cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor. Subiectul a stârnit o mulţime de reacţii, printre care şi reacţia reprezentanţilor Partidului Civic Maghiar (PCM) din judeţ.
Liderul judeţean, Kulcsar Terza Jozsef, susţine că demisia ministrului demonstrează faptul că UDMR-ul luptă pentru poziţii: „Am declarat cu săptămâni şi cu luni înainte şi se adevereşte, că UDMR-ul a vândut la Bucureşti libertatea secuilor pentru nişte fotolii de catifea. Deci şi acum, demisia domnului ministru adevereşte această problemă. Nici nu îi interesează pe ei care ar fi cauza reală a demisiei domnului Cseke, şi deja se gândesc pe cine să pună în locul lui (…)”.
Totodată, în opinia sa, UDMR-ul nu poate să-i reprezinte pe secuii din Ardeal şi că este necesar ca PCM-ul să-şi unească forţele cu Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT) şi cu Consiliul Naţional Secuiesc (CNS). „Eu consider că UDMR nu e în stare să conducă minoritatea maghiară din Ardeal, nu sunt în stare să-i conducă pe secui, să-i reprezinte (…) Se vede clar că ei luptă numai pentru poziţii la Bucureşti şi nu reprezintă minoritatea maghiară din Ardeal. Noi considerăm că este obligatoriu ca partea dreaptă să ne unim. Aici mă gândesc la PCM la CNMT, cu CNS. Trebuie să ne unim forţele ca la alegerile de anul următor să ajungem şi noi în Parlamentul României, fiindcă dacă nu, încă 4 ani vor fi ucigători pentru noi (…)”, a spus Kulcsar Terza Jozsef.
Preşedintele Colegiului Farmaciştilor Covasna, Nagy Andras, care este, totodată, membru PCM, consideră că demisia ministrului este un act unilateral care trebuie luat în seamă: „În schimb, trebuie ştiut că a început domnul Cseke o oarecare reformă, care este considerată de Guvernul României ca reformă în sănătate, chiar dacă destul de puţine doleanţe au fost duse la bun sfârşit. Şi aici nu mă refer numai la reorganizarea închiderii spitalelor, ci mă refer la faptul că domnul Cseke nu a reuşit să rezolve problema mai ales politic cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru că aceasta a rămas o unitate de sine stătătoare (…) nu a reuşit să susţină o idee bună de a atrage sub tutela Ministerului Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”.
Acesta a menţionat că i se pare că în spatele acestei demisii se află o oarecare salvare de imagine politică a ministrului: „Trebuie ştiut că el este senator de Bihor, şi fiind un om tânăr şi vânjos, cum nu am văzut în foarte multe cazuri, mai mult ca sigur va candida şi anul viitor la alegerile parlamentare. Dat fiind rezultatele reformei, nu cred că ar aduna voturile suficiente pentru a intra în parlament. Deci, eu zic că este o înţelegere. A profitat de prima ocazie conjuncturală în care a putut să-şi dea o demisie de onoare”, a explicat preşedintele Colegiului Farmaciştilor.
În plus, Nagy Andras şi-a exprimat rezervele faţă de posibilul înlocuitor al lui Cseke, medicul Ritli Ladislau: „Domnul doctor Ritli Ladislau, care este directorul spitalului din Oradea, a declarat nu o dată în mass-media românească, că el ştie ce trebuie făcut în sănătate (…) Şi încă ceva: domnul doctor a avut contact direct cu domnul Cseke. Şi dacă el a ştiut aşa de bine ce trebuie făcut, nu văd de ce nu l-a informat până acum pe domnul ministru şi de ce nu l-a consiliat în anumite lucruri. Deci, chiar dacă este specialist, eu am rezerve de succesul dânsului ca Ministru al Sănătăţii”. El ţinut să atragă atenţia că Ritli Ladislau a fost implicat în moartea bebeluşilor de la maternitatea din Oradea.
Ana Alina Costache