Luna aceasta începe înscrierea candidaților în învățământul profesional de stat cu durată de trei ani, organizat după clasa a VIII-a.

În anul școlar 2014- 2015 va funcționa învățământul profesional de stat cu durata de trei ani, organizat după clasa a VIII-a, ca parte a învăţământului secundar superior, ca învăţământ cu frecvenţă, cursuri de zi şi poate fi desfășurat şi în limbile minorităţilor naţionale.

Potrivit Ordinului Ministerului Educației Naționale – privind organizarea, funcţionarea, admiterea şi calendarul admiterii în învăţământul profesional de stat cu durata de 3 ani- pot opta pentru acest tip de învățământ elevii înscrişi în clasa a VIII-a şi absolvenţii clasei a VIII-a din seriile anterioare (numai dacă au promovat clasa a VIII-a). De asemenea,  pot opta pentru înscrierea în învăţământul profesional şi elevii din învăţământul special care finalizează învăţământul secundar inferior, cu respectarea reglementărilor în vigoare. Învăţământul profesional cu durata de 3 ani se finalizează cu examen de certificare a calificării profesionale.

Sprijin financiar

Potrivit Ordinului, elevii din învăţământul profesional cu durata de 3 ani beneficiază de susţinere financiară, în conformitate cu prevederile legale, prin Programul naţional de protecţie socială „Bursa profesională”, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1.062/2012 privind modalitatea de subvenţionare de către stat a costurilor pentru elevii care frecventează învăţământul profesional. În plus, distinct de acest sprijin financiar, elevii din învăţământul profesional cu durata de 3 ani pot beneficia şi de susţinere financiară, stimulente şi alte forme de sprijin acordate de partenerul de practică, în condiţiile legii şi în conformitate cu prevederile contractului de practică.

Pregătire practică

În același Ordin se arată că pregătirea practică a elevilor din învăţământul profesional cu durata de 3 ani se desfăşoară în cadrul orelor de laborator tehnologic, al orelor de instruire practică şi al stagiilor de pregătire practică stabilite prin planurile de învăţământ. Se precizează că orele de laborator tehnologic şi orele de instruire practică se pot desfăşura atât în laboratoarele şi atelierele unităţii de învăţământ, cât şi la operatorul economic/instituţia publică parteneră pentru pregătirea practică.

Finalizarea studiilor

Absolvenţii învăţământului profesional cu durata de 3 ani care promovează examenul de certificare a calificării profesionale dobândesc certificat de calificare profesională şi suplimentul descriptiv al certificatului, conform Europass. În Ordinul MEN se precizează și că absolvenţii învăţământului profesional care promovează examenul de certificare a calificării profesionale pot continua studiile în clasa a XI-a a învăţământului liceal, în condiţiile legii şi ale reglementărilor specifice stabilite de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Cum se face înscrierea?

Conform calendarului, admiterea în învăţământul profesional cu durata de 3 ani se realizează în 3 etape, iar în fiecare etapă de admitere se organizează:  înscrierea candidaţilor; preselecţia candidaţilor, după caz; proba suplimentară de admitere, după caz; admiterea candidaţilor şi afişarea rezultatelor.

Înscrierea candidaţilor se face la unitatea de învăţământ care are ofertă educaţională pentru învăţământul profesional cu durata de 3 ani, pe baza opţiunii candidatului pentru o calificare profesională din oferta şcolii, cu posibilitatea înregistrării mai multor opţiuni în ordinea preferinţelor exprimate de candidat în fişa de înscriere. În Ordinul MEN se precizează că înscrierea elevilor din clasa a VIII-a şi a absolvenţilor clasei a VIII-a din seriile anterioare se realizează pe baza fişei de înscriere în învăţământul profesional cu durata de 3 ani, eliberată de unitatea de învăţământ gimnazial.  Unitatea de învăţământ gimnazial va elibera o singură fişă de înscriere în învăţământul profesional cu durata de 3 ani fiecărui elev/candidat care optează pentru înscrierea la învăţământul profesional, pentru fiecare etapă menţionată în calendarul admiterii în învăţământul profesional.

Admiterea candidaților

Admiterea în învăţământul profesional cu durata de 3 ani se realizează, în fiecare etapă, astfel: în cazul în care numărul de candidaţi înscrişi nu depăşeşte numărul locurilor oferite de unitatea de învăţământ, admiterea se va realiza pe baza portofoliului educaţional al elevului; în portofoliul educaţional al elevului se are în vedere, pentru admiterea în învăţământul profesional de 3 ani, media de admitere – calculată ca medie ponderată între media generală la Evaluarea naţională susţinută de absolvenţii clasei a VIII-a – care are o pondere de 75%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 25%.  În cazul în care numărul de candidaţi este mai mare decât numărul locurilor oferite de unitatea de învăţământ, admiterea se face luând în calcul în proporţie de 70% media de admitere şi în proporţie de 30% nota obţinută la proba suplimentară de admitere stabilită de unitatea de învăţământ.

Înscrierea candidaților admiși

După afişarea rezultatelor la admiterea în învăţământul profesional cu durata de 3 ani, în perioada menţionată în calendarul admiterii în învăţământul profesional cu durata de 3 ani, candidaţii depun, la unităţile şcolare la care au fost declaraţi admişi, dosarele de înscriere, cuprinzând actele de studii în original. Înscrierea candidaţilor declaraţi admişi se efectuează, conform unui program afişat de unitatea de învăţământ, pe baza următoarelor acte:  fişa de înscriere în învăţământul profesional cu durata de 3 ani; certificatul de naştere, în copie legalizată; adeverinţă cu notele şi media generală obţinute la Evaluarea naţională/tezele cu subiect unic din clasa a VIII-a/testele naţionale/examenul de capacitate; foaia matricolă pentru clasele a V-a – a VIII-a (cu calculul mediei generale de absolvire) – copie şi original; fişa medicală.

Candidaţii care, în perioada menţionată în calendarul admiterii în învăţământul profesional cu durata de 3 ani, nu îşi depun dosarele de înscriere, se consideră retraşi, iar locurile corespunzătoare sunt declarate neocupate şi vor fi utilizate pentru următoarele etape de admitere în învăţământul profesional cu durata de 3 ani.

Pentru absolvenţii clasei a VIII-a care nu s-au înscris la unităţile la care au fost admişi sau care nu au participat la primele două etape de admitere în învăţământul profesional cu durata de 3 ani şi care solicită ulterior să se înscrie în clasa a IX-a la învăţământul profesional cu durata de 3 ani, precum şi pentru cei care şi-au încheiat situaţia şcolară ulterior desfăşurării etapelor de admitere menţionate în calendarul admiterii în învăţământul profesional cu durata de 3 ani, comisia de admitere judeţeană/a municipiului Bucureşti pentru învăţământ profesional cu durata de 3 ani va organiza a III-a etapă de admitere, pe locurile rămase libere. Admiterea se face în perioada menţionată în calendarul admiterii în învăţământul profesional cu durata de 3 ani, conform criteriilor prevăzute în metodologie, în baza hotărârilor comisiei de admitere judeţene/a municipiului Bucureşti pentru învăţământul profesional cu durata de 3 ani.

Pentru înscrierea la clasele de învăţământ profesional cu durata de 3 ani care se organizează în alte limbi materne decât limba română elevii trebuie să facă dovada că au studiat în gimnaziu în limba maternă respectivă sau că au participat la proba de evaluare a cunoştinţelor de limba maternă, organizată conform metodologiei de admitere în învăţământul liceal de stat, şi au fost admişi.

Elevii, informați și consiliați

În calendar este prevăzută și o perioadă în care să se realizeze  informarea şi consilierea elevilor cu privire la oportunitatea de continuare  a studiilor în învăţământul profesional cu durata de 3 ani, prin activități  precum ”Săptămâna meseriilor” și altele. Spre exemplu, conform calendarului, în perioada 12 – 20 mai 2014 sunt programate să se desfășoare ședinţe de instruire cu părinţii şi elevii pentru prezentarea procedurilor de preselecţie şi/sau de admitere şi a planului de şcolarizare la învăţământul profesional cu durata de 3 ani, iar între 7- 18 mai ISJ organizează târgul ofertelor educaţionale, cu implicarea unităţilor de învăţământ care şcolarizează elevi în învăţământul profesional cu durata de 3 ani începând cu anul şcolar 2014 – 2015 şi a operatorilor economici. Târgul ofertelor educaţionale va avea o secţiune dedicată ofertei la nivel regional.

Calendarul admiterii

Așa cum am menționat anterior, admiterea în învăţământul profesional cu durata de 3 ani se realizează în 3 etape, iar în fiecare etapă de admitere se organizează: A. înscrierea candidaţilor; B. preselecţia candidaţilor, după caz; C. proba suplimentară de admitere, după caz; D. admiterea candidaţilor şi  E. afişarea rezultatelor.

 

 Conform calendarului, în perioada 22 mai- 7 iulie (a.c.) se va desfășura etapa I de înscriere și admitere în învățământul profesional cu durată de trei ani; cea de-a doua etapă va avea loc între 25 iulie şi 13 august, iar cea de-a treia etapă, între 25 august – 9 septembrie. Calendarul complet al admiterii în învățământul professional de stat de trei ani, dar și alte informații pot fi aflate accesând site-ul MEN, http://www.edu.ro/index.php/articles/c105/.

***

Trebuie menționat că, în anul școlar următor, vor funcţiona în paralel şi clasele profesionale cu durată de doi ani.

Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții ISJ Covasna, în anul școlar 2014-2015, la nivelul județului vor funcționa 24 clase de a IX-a profesional – cu 672 locuri -în 9 unități de învățământ și 12 clase de a X-a profesional, cu 336 locuri în 8 unități de învățământ. Vom reveni cu informații.

Ana Alina Costache

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail