Recent, după ce am participat la Manifestările prilejuite de „Zilele orașului Sf Gheorghe”, am avut fericita ocazie să particip la o „Întâlnire de suflet sub semnul lui Romulus Cioflec”, organizată de Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, la Casa memorială „Romulus Cioflec”, Araci, județul Covasna.
La întâlnirea de suflet de la acest eveniment au participat, cu inima și gândul bun, un grup de studenți basarabeni de la Universitatea de Stat „Bogdan Petriceicu Hasdeu” din Cahul, Republica Moldova, conduși de profesorii Maria Barbă, Ioana Axentii, Angela Lazăr, Ruslan Rumov.
După ce am vizitat cu interes muzeul memorial al scriitorului Romulus Cioflec, care a trăit zece ani la noi, în Chișinău, am participat în frumoasa curte a muzeului la două lansări, a unei cărți a profesoarei Luminița Cornea „Scriitori. Case memoriale (I)” și a unui DVD „La izvor, la izvorele”, apărut la „Electrecord” al doamnei profesoare Teodora Bălan.
Apariția volumului „Scriitori. Case memoriale (I)” o considerăm drept o comoară pentru noi, basarabenii, în primul rând, care suntem însetați de a cunoaște și a savura din plin informațiile amănunțite cu privire la scriitorii de valoare ai neamului nostru.
Limbajul artistic și accesibil cu care sunt descrise casele memoriale ale scriitorilor Ion Creangă, Constantin Negruzzi, Nicolae Iorga, Mihail Sadoveanu, Liviu Rebreanu, George Topârceanu, Romulus Cioflec, Panait Istrati etc. te fac să simți parcă prezența lor în preajmă, să-ți imaginezi activitatea de muncă a personalităților de valoare la scrierea celor mai remarcabile lucrări. Te îndeamnă parcă să mergi pe urmele pașilor lor, în locurile învăluite încă de duhul creator al lor, chiar dacă ai mai fost până la lectura lucrării.
Autoarea cărții, dna Luminița Cornea, a desfășurat o amplă muncă de cercetare asiduă, și nu doar, însuși aflarea nemijlocită a autoarei la fața locului la toate casele memoriale descrise i-au ajutat să aducă în circuitul științific și muzeal informații ample și inedite. Astfel am aflat de exemplu că poetul Grigore Vieru l-a inclus pe înțeleptul savant Nicolae Iorga în Abecedarul basarabean, printr-o frază, care credem că ramâne actuală „Șarpele este primejdios nu pentru că mușcă, ci pentru că se ascunde să muște” etc.
Pasajele literare descrise, iscusit alese din operele scriitorilor, te ajută să le poți integra în fluxul spiritual al contemporaneității, să le poți valorifica, ascultând în taină glasul înaintașilor noștri, luând aminte la învățămintele lor.
Lucrarea este, așa cum o arată și titlul, o incursiune în istoria literară a unor înaintași importanți, iar autoarea Luminița Cornea demonstrând încă odată respectul pentru astfel de instituții memoriale, înțelegându-le bine rostul în educația generației în creștere, dar și în promovarea personalităților de valoare ale culturii românești.
La sfârșitul întâlnirii de suflet de la muzeul din Araci, dna Luminița Cornea a dăruit tuturor studenților și profesorilor câte o carte cu autograf.
La întâlnirea-eveniment de la Casa memorială „Romulus Cioflec”, au participart alături de noi și familia Ioan și Teodora Balan din orașul Sf.Gheorghe, care au împărtășit cu noi bucuriile și emoțiile momentului. Toți am ascultat un recital de poezie și cântece pascale oferite de studenții basarabeni, apoi dna Teodora Balan ne-a dăruit cântece de suflet, încântându-ne cu vocea-i melodioasă și plăcută. Surpriza a fost că ne-a oferit în dar fiecăruia câte DVD „La izvor, la izvorele” înregistrat de dânsa la „Electrecord”. Bucuria noastră a fost mare.
Altă surpriză pentru grupul nostru a fost excursia organizată de către familia Ioan și Dora Bălan la Brașov și pe muntele Tâmpa.
Urcându-ne cu telecabina, care face legătura între Cabana-restaurant Casa Pădurarului de la poale și Restaurantul Panoramic, aflat pe coama muntelui, am avut posibilitatea să admirăm priveliștea din vârful Tâmpei, de pe terasa de piatră construită în 1873. Am văzut astfel o splendidă panoramă asupra orașului, unii din studenții fiind chiar pentru prima dată în România.
Pe această cale, întregul grup din Basarabia ține să aducă mulțumiri familiei Ioan și Teodora Bălan pentru suportul financiar, dorința, bunăvoința cu care s-au oferit să ne facă cunoștință cu locurile istorice ale Țării din județul Covasna și Brașov. Multumiri aducem și dnei profesoare Luminița Cornea, care pe parcursul a cinci zile ne-a însoțit peste tot și ne-a oferit permanent informații necesare și utile. Mulțumim tuturor organizatorilor manifestării „Zilelor orașului Sf. Gheorghe”, ediția 2014. Ne gândim cu drag la toți.
Ioana Axentii, conf. univ.dr.
Universitatea de Stat „B.P.Hasdeu” din Cahul, Republica Moldova