Centrul de agrement din localitatea Zăbala, administrat de Şcoala de arte şi meserii din Sfântu Gheorghe, va fi renovat cu ajutorul mai multor organizaţii nonguvernamentale şi reintrodus în circuitul turistic.

Directorul şcolii, Gaj Nandor, a declarat pentru AGERPRES că lucrările de reabilitare a taberei de la Zăbala au început sâmbătă şi vor fi realizate în următoarele săptămâni prin muncă voluntară de membrii Asociaţiei tinerilor din judeţul Covasna, ai fundaţiei Caritas şi ai asociaţiei Sepsi din Sfântu Gheorghe.
„Centrul de agrement de la Zăbala, asemenea celui de la Comandău, au aparţinut Ministerului Tineretului şi Sportului, dar anul trecut le-am primit noi. Vrem să le renovăm cu gândul de a organiza aici proiecte culturale, dar şi tabere pentru preşcolari şi şcolari, aşa cum era pe vremuri. Anul trecut, tabăra de la Zăbala nu a fost deloc folosită şi se află într-o stare precară. (…) Suma necesară pentru reabilitarea ei e destul de mare, dar noi am găsit parteneri în rândul organizaţiilor nonguvernamentale şi vom face clacă. (…) Adică noi o să cumpărăm materiale necesare, iar ei o să ne ajute. E urgent să schimbăm podelele de la căsuţe, care sunt vechi de 30 de ani şi sunt putrezite, ferestrele şi uşile care sunt uzate. Reparăm lucruri mici, dar dacă ar trebui să plătim o firmă pentru asta ne-ar costa destul de mult”, a spus Gaj Nandor.
Centrul de agrement de la Zăbala are o capacitate de 80 de locuri, iar printre proiectele programate aici în această vară se numără o tabără de chitară pentru cursanţii Şcolii de arte şi meserii şi o tabără de suflători deschisă tuturor celor interesaţi. Intenţia administratorilor taberei este de a obţine fonduri europene pentru modernizarea ei în următorii doi-trei ani.
Tabăra de la Comandău, care nu a mai fost folosită de ani de zile, se află într-o stare mult mai rea decât cea de la Zăbala, prin urmare nu va fi redeschisă foarte curând. Localitatea Comandău se află la o altitudine de peste 1.700 metri şi dispune de o pârtie de schi, prin urmare tabăra ar putea funcţiona nu doar vara, ci şi iarna.
„E în curs de întocmire un studiu de fezabilitate şi mizăm tot pe fonduri europene pentru reabilitarea Centrului de agrement de la Comandău. Are o capacitate de 40-50 de locuri, nu e foarte mare, dar vrem să organizăm acolo atât tabere pentru elevi, cât şi cantonamente pentru sportivi”, a mai spus Gaj Nandor.

În judeţul Covasna mai există trei tabere, dar cele de la Ozunca Băi şi Crasna sunt degradate şi necesită investiţii serioase pentru a putea fi repuse în funcţiune. În schimb, tabăra de la Pădureni, în care s-au investit peste 2 milioane de lei în ultimii ani, se numără printre cele mai moderne din ţară.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail