Spitalul municipal din Târgu Secuiesc va fi susţinut financiar de un consorţiu format din mai multe consilii locale din zonă, care vor contribui lunar cu o cotă parte în funcţie de numărul de locuitori.

Directorul spitalului, dr. Kelemen Andras, a declarat ieri, pentru AGERPRES, că în urma discuţiilor purtate cu primarii din zona Târgu Secuiesc pe marginea greutăţilor financiare ale instituţiei, i-a convins pe aceştia să accepte o contribuţie de 50 de bani pe lună pe cap de locuitor, sumele urmând să fie suportate din bugetele locale.
„Spitalul acordă asistenţă medicală unui număr de aproape 65.000 de pacienţi anual, atât din municipiul Târgu Secuiesc, cât şi din cele 11 comune învecinate. Până acum, oraşul a ajutat spitalul atât cât a putut. (…) Recent am avut o întâlnire cu primarii din zonă în care le-am explicat situaţia financiară şi le-am propus să ajute şi ei pentru că spitalul asigură servicii şi pentru locuitorii din comunele lor. (…) 50 de bani pe lună pe cap de locuitor nu e mult, dar pentru noi e un ajutor. Din banii care se vor aduna vom reuşi să plătim gazul timp de trei luni în perioada iernii”, a declarat dr. Kelemen Andras.
El a afirmat că finanţarea primită de la Casa de Asigurări de Sănătate nu acoperă contravaloarea serviciilor medicale prestate.
„Vă dau un exemplu: spitalul a externat lunar 620-630 de pacienţi şi a fost plătit pentru 500 de cazuri, prin urmare aproape 130 de pacienţi am tratat gratis”, a mai spus acesta.

În context, el a menţionat că spitalul din Târgu Secuiesc a reuşit să supravieţuiască până acum şi să se modernizeze datorită generozităţii sponsorilor, care au contribuit printre altele la renovarea cabinetelor, a laboratoarelor şi saloanelor şi la înnoirea aparaturii medicale.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail