Începând de astăzi, Agenţia  de Plăţi şi Intervenţii petru Agricultură (APIA) Covasna  primeşte cererile unice în zootehnie de la fermierii  covăsneni.

Anunţul a fost făcut ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, de către directorul instituţiei, Angela Negoiţă. Aceasta îi îndeamnă pe toţi fermierii care sunt programaţi, să respecte calendarul programărilor şi să se prezinte cu cererile la unul dintre cele trei centre din judeţ în perioada 07 mai – 30 mai 2014: Centru Judeţean al APIA din Sfântu Gheorghe sau la Centrele Locale din Întorsura Buzăului sau din Covasna.

Cererea unică în zootehnie este o noutate pentru fermierii din România, ce a fost impusă de către Ministerul Agriculturii începând cu anul în curs. Prin aceasta se doreşte simplificarea procesului de atragere a banilor europeni, prin faptul că toate schemele, pentru care până acum se depuneau cereri diferite, vor fi cuprinse într-un singur dosar. „Pentru a evita plimbările fermierului la APIA dar şi ale funcţionarilor în contact cu fermierul, preluăm cererea o dată, după care ne vom desfăşura noi activitatea aici”, a spus directorul instituţiei.

Doamna director a punctat faptul că este bine ca fiecare dintre  cei 4377 de fermieri ai judeţului  să-şi respecte programarea, şi totodată, să vină pregătit cu toate documentele necesare la dosar, pentru a nu îngreuna procesul de preluare şi analiză a acestora: „APIA este o instituţie grea şi foarte complicată şi complexă. Avem probleme nenumărate cu fermierii, în sensul că niciodată nu vin cu dosarul complet. Nu a fost un fermier care să ajungă la APIA cu dosarul complet, funcţionarul să ia dosarul, să-l numeroteze şi să mulţumească. Nu mi se pare normal după 7 ani de APIA să nu ştii ce să aduci”, a punctat Angela Negoiţă.

În acelaşi context, aceasta a menţionat:  „Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură este o instituţie  în care depunem toate diligenţele ca să atragem cât mai mulţi bani europeni pentru dezvoltarea judeţului nostru, unde fermierul trebuie să facă dovada că lucrează terenul pe cererea pe suprafaţa şi că deţine animalele pe care le declară, dacă vine şi cere subvenţie la noi. Noi nu suntem în slujba lui, însă, noi prestăm servicii pentru ei şi pentru binele tuturor.”

Lucrurile merg mai greu în coordonarea cu autorităţile locale

Directorul APIA a amintit, în acelaşi context, că deşi instituţia pe care o conduce colaborează foarte bine cu asociaţiile de profil şi cu celelalte instituţii vizate, întâmpină câteva obstacole în ceea ce priveşte acordarea adeverinţelor de suprafaţă  de la primărie, ce atestă utilizarea unui teren agricol de către fermierul care nu este neapărat şi proprietarul acestuia. Problema intervine atunci când comisiile de la Bruxelles vin în control şi cer acte doveditoare pentru fiecare ar de pământ declarat, deoarece orice neconcordaţă între documente şi situaţia reală de la faţa locului, atrage după sine penalizări şi chiar oprirea finanţării.

„Primarii împreună cu secretarii de primărie  trebuie să înregistreze toate documentele în registrul Agricol, pentru fermierul care utilizează terenul, nu pentru cel care e proprietar. De aici vin tot felul de discuţii, de divergenţe. Noi lucrăm după ordine ale ministrului, după ordonanţe şi legi ale noastre, ei au alte legi. Foarte greu ne coordonăm după 7 ani de APIA”, a explicat Angela Negoiţă.

În sectorul zootehnic se acordă prime agricultorilor înscrişi în evidenţa Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii petru Agricultură cu un cod unic de înregistrare o singură dată pe an, pentru următoarele scheme:  Schemă decuplată de producţie în sectorul lapte;  Schemă decuplată de producţie în sectorul carne;  Schemă decuplată în sectorul ovine, caprine.

Producătorii din zonele defavorizate beneficiază de un ajutor specific în funcţie de efectivul de animale deţinut, pe beneficiar, la următoarele categorii: vaci de lapte, bivoliţe de lapte, taurine din rase de carne şi metişii acestora, tauri din rase de carne, vaci din rase de carne, vaci metise din rase de carne, tineret mascul şi/sau femele din rase de carne şi/sau metişi cu rase de carne, femele ovine-caprine.

Documente generale obligatorii ce trebuie depuse la APIA sunt:  copie de pe cartea de identitatea / buletin de identitate / paşaport / certificat de înregistrare la Oficiul Registrului Comerţului (pentru persoane fizice autorizate, persoane juridice etc.) / certificare de înregistrare fiscală după caz, precum şi copie de pe datele de identificare ale reprezentantului, respectiv C.I., B.I. sau paşaport;  copie de pe dovada de înregistrare a solicitantului în Registrul Unic de Identificare (R.U.I.) al APIA, numai pentru exploataţiile noi;  adeverinţă emisă, prin proceduri SNIIA, de către medicul veterinar;  copie de pe prima şi ultima pagină ale registrului individual al exploataţiei; documente coordonate bancare.

Documentele specifice pentru fiecare schemă decuplate de producţie în sectorul carne şi lapte sunt:   copie de pe paşaportul fiecărui animal pentru care se solicită primă / copie de pe documentele care atestă ieşirile din efectiv, după caz, în cazul exploataţiilor înfiinţate în perioada 1 februarie 2013 – 17 aprilie 2014 şi/sau nu au beneficiat de primă în anul 2013;   copie de pe dovada de înregistrare a beneficiarilor în sistem de administrare a cotelor de lapte, precum şi a cantităţilor de lapte livrate şi/sau vândute direct, în cazul producătorilor agricoli noi, înregistraţi în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă 2013-2014;  adeverinţa prin care se recunoaşte statutul de crescător de bovine al solicitantului în cazul în care acesta deţinea efectiv de maximum 19 capete vaci în exploataţie la data de 28 februarie 2014 sau în cazul producătorilor agricoli din exploataţiile nou înfiinţate/ noi înregistraţi în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă 2013-2014, eliberată de către o organizaţie a crescătorilor de bovine;   adeverinţă eliberată de asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea Registrului genealogic, prin care se recunoaşte statutul de crescător de bovine al solicitantului şi prin care se confirmă menţinerea animalelor în Registrul genealogic al rasei, înscrise până la data de 28 februarie 2014, în cazul producătorilor agricoli care la această dată deţineau un efectiv de minimum 20 de capete de vaci în exploataţie, sau se confirmă înscrierea animalelor în egistrul genealogic al rasei, în cazul producătorilor agricoli dein exploataţiile înfiinţate în perioada 1 februarie 2013-17 aprilie 2014 / noi înregistraţi în sistemul de administrare a cotelor de lapte în anul de cotă 2013-2014 , care deţin minimum 20 de capete la data depunerii cererii.

Documentul specific pentru schema cuplată de producţie în sectorul ovine/caprine este: adeverinţa prin care se recunoaşte statutul de crescător de ovine/caprine al solicitantului, eliberată de către asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine legal constituite.

Documentele specifice pentru vaci de lapte din zonele defavorizate sunt:   copia de pe dovada de înregistrare a beneficiarilor în sistemul de administrare a cotelor de lapte;  copie de pe paşaportul fiecărei vaci de lapte pentru care se solicită ajutor specific.

Documente specifice pentru taurine din rase de carne şi metişii acestora sunt: adeverinţa eliberată de Oficiul Naţional pentru Ameliorarea şi Reproducerea în Zootehnie, care certifică rasele de carne şi metişii acestora;  copie de pe paşaportul fiecărui animal existent în exploataţie la data depunerii cererii; documente care atestă ieşirile animalelor din exploataţie, dacă e cazul; pentru vaca din rase de carne şi pentru taurul din rase de carne, copia certificatului de origine; pentru vaca metisă cu rasă de carne, copia buletinului de însămânţări artificiale al mamei sau a adeverinţei de montă naturală autorizată a mamei; pentru tineretul din rase de carne şi/sau metişi cu rase de carne, copia certificatului de origine şi/sau copia buletinului de însămânţări artificiale/ adeverinţei e montă naturală pe care să se menţioneze codul tatălui, care trebuie să fie din rasă de carne.

Nerespectarea condiţiilor de eligibilitate mai sus menţionate, nerespectarea cerinţelor legale în materie de gestionare (SMR) privind mediul, identificarea şi înregistrarea animalelor, bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), cerinţelor minime relevante pentru măsurile de agro-mediu, în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru agricultori în România, poate atrage, după caz, reducerea/excluderea de la plată, respectiv penalităţi/sancţiuni multianuale.

Cererile se depun în funcţie de programare la Centru Judeţean al APIA din Sfântu Gheorghe sau la Centrele Locale din Întorsura Buzăului sau din Covasna, în perioada 07 – 30 mai 2014.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail