De la începutul acestui an, în județul Covasna, numărul furturilor din locuinţe a crescut uşor faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Conform declaraţiei şefului Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie (IPJ) Covasna, Toth Sigismund,  în primul trimestru al acestui an, numărul furturilor din locuinţe a suferit o creştere, de la 57 de cazuri, la 59. Chiar dacă această creştere este mică, Toth Sigismund atrage atenţia că aceste acţiuni ale infractorilor pun în pericol viaţa oamenilor care fie cred că îi pot înfrunta pe criminali, fie cad în plasa lor.

„E important ca fiecare dintre noi să adopte acele măsuri pe care le consideră necesare în vederea creşterii gradului de siguranţă. Rutina zilnică, unele obiceiuri, precum şi atitudinea conform căreia “mie nu mi se poate întâmpla nimic rău” pot fi exploatate la maxim de infractori care, din păcate nu ezită să acţioneze atunci când au ocazia”, a explicat Toth Sigismund.

Pentru a preveni situaţiile în care infractorii profită de necunoaşterea oamenilor, IPJ, în parteneriat cu firma de asigurări Groupama, a lansat ieri campania „Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi”.

Grupurile ţintă care vor fi instruite de către poliţiştii din cadrul IPJ Covasna, până la finalul campaniei, în luna septembrie, sunt asociaţiile de proprietari şi pensionarii. Însă, prin intermediul unor pliante, a site-urilor de socializare şi a paginii www.prevenire.groupama.ro se doreşte ca informaţiile să ajungă şi la celelalte grupuri de persoane care ar putea cădea în plasa infractorilor.

Şeful Biroului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii a făcut câteva recomandări cu privire la infractorii care încearcă sau chiar reuşesc să comită o nelegiuire: „Cei care comit tâlhării sunt hotărâţi să comită aceste fapte şi nu de puţine ori folosesc pe lângă forţa fizică şi arme albe, cuţite, spray-uri. E important să ne păstrăm calmul în astfel de situaţii şi, dacă vedem că nu ne putem măsura puterea cu ei şi nu le putem face faţă, atunci să le îndeplinim cerinţele ca să ne protejăm integritatea fizică. Dar să încercăm să observăm şi să înregistrăm cât mai multe detalii legate de îmbrăcămintea agresorului, forma feţei, semne particulare, cum ar fi tatuaje sau cicatrici, pentru ca ulterior să putem oferi oamenilor legii cât mai multe date în efectuarea anchetei”, a recomandat Toth Sigismund.

Totuşi, un lucru îmbucurător este faptul că furturile din autoturisme rămân la acelaşi nivel ca şi în primul trimestru din anul anterior, respectiv la 13, furturile de autoturisme înregistrează o scădere de la 3 la 1, iar numărul tâlhăriilor, de la 7 la 5 cazuri în 2014.

Campania „Infractorii te pot cunoaşte mai bine decât crezi” este o campanie ce se desfăşoară la nivel naţional în perioada aprilie-septembrie 2014 şi are ca scop informarea populaţiei cu privire la modalităţile de prevenire a furturilor din locuinţe, de şi din autoturisme, respectiv a tâlhăriilor.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail