Astăzi, 7 mai, în calendarul ortodox  se prăznuieşte pomenirea semnului cinstitei Cruci, care s-a arătat pe cer în zilele împăratului Constanţiu, fiul marelui Constantin.

În luna mai a anului 351 a apărut deasupra Ierusalimului o cruce luminoasă, care se întindea de la Golgota până la Muntele Măslinilor, pe o distanță de aprox. 9 km, fiind pe cât de lungă pe atât de lată, strălucind mai tare decât soarele. O mulțime de oameni au ieșit din casele lor și de la munca lor îndreptându-se spre biserici pentru a aduce slavă lui Dumnezeu. Istoricul Sozomen scria că această minune a dus la convertirea multor păgâni și iudei la creștinism.

S-a mai păstrat în timp și o epistolă scrisă de Sf. Chiril adresată împăratului, în care îi descria fenomenul miraculos, mustrându-l să se alăture credinței creștine. Sfânta Cruce a rămas pe cer timp de 7 zile.

Minunea dumnezeiască a Crucii deasupra Ierusalimului a întărit pe ortodcsi în credința lor și a contribuit la întoarcerea multor arieni în sânul bisericii. Aceasta este și o reamintire a celei de-a doua veniri a Mântuitorului pe pământ când „semnul Fiului se va arăta pe cer” (Matei 24:30).

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail