Cinci dintre cei 243 de veterani de război care trăiesc în judeţul Covasna au peste o sută de ani, a declarat ieri, pentru AGERPRES, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război (ANVR) Covasna, col. Ioachim Grigorescu.
Potrivit acestuia, în judeţ trăiesc 243 de veterani şi 1124 văduve de război, iar două dintre acestea au fost pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial ca asistente medicale.
„Dintre cei 243 de veterani, 193 au peste 90 de ani. Domnii Ion Bodeanu din Iarăşi, Doboli Gheorghe din Barcani şi Bende Jeno din Târgu Secuiesc au împlinit 101 ani, iar Jancso Janos din Valea Scurtă şi Lazar Imre din Vârghiş au 100 de ani”, a precizat col. Ioachim Grigorescu, potrivit căruia fiecare dintre aceşti veterani „este o filă de istorie”.
El a mai spus că semnificaţia profundă a noţiunii de „erou” o înţelegi ascultând povestirile acestor oameni, dar mai ales văzând zecile de cruci din cimitirele ostaşilor.
În localitatea Sita Buzăului din judeţul Covasna există un cimitir aparte, cu cruci şi morminte în care nu este îngropat nimeni. În fapt, rudele ostaşilor căzuţi în Primul şi cel de-al Doilea Război Mondial au îngropat aici obiecte ce au aparţinut celor care nu s-au mai întors de pe front. În fiecare an, de Înălţare, aici se aprind lumânări şi se fac pomeniri pentru sufletele celor dispăruţi.
În municipiul Sfântu Gheorghe există un cimitir al ostaşilor în care sunt înmormântaţi peste 1.000 de soldaţi din zece ţări europene. Fostul director al Arhivelor Naţionale Covasna, dr. Ioan Lăcătuşu, a declarat, pentru AGERPRES, că documentele găsite în Fondul arhivistic al Primăriei Sfântu Gheorghe relevă că cimitirul a fost amenajat între anii 1921-1935 şi că aici sunt înhumate osemintele militarilor răniţi în luptele de pe fronturile din Carpaţii Răsăriteni, care au decedat în spitalul de campanie din Sfântu Gheorghe amenajat în clădirea actualului Muzeu Naţional Secuiesc.
Documentele atestă, de asemenea, că în acest cimitir sunt îngropaţi atât militari români, cât şi din rândul celorlalte armate aliate şi inamice care au luptat în timpul Primului Război Mondial, ale căror oseminte au fost iniţial îngropate în morminte răzleţe pe teritoriul judeţului Covasna şi reînhumate aici, cu ritual creştin între anii 1929 -1935.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES