…Şi acum  să povestim pe îndelete despre acel…Absolut, aşa cum promiteam în ultimele rânduri ale episodului trecut. Vă voi relata  impresiile copleşitoare pe cale mi le-a produs întâlnirea cu spectaculosul building „Marina Bay Sands”. Ştiţi, desigur, la ce mă refer. Un uriaş hotel compus din trei corpuri  gemene  de  57  de etaje fiecare, unite în partea superioară printr-o gigantică punte, pe care s-a amenajat la 200 metri înălţime o terasă cu…piscină  în aer  liber !  Imaginea sa futuristă a făcut  înconjurul Planetei şi a ajuns  o  ţintă turistică râvnită.

 

Cum arată „Marina Bay Sands” de aproape

    Cine nu s-a extaziat, oare, privind aevea ori admirând  numai  fotografii ale uriaşului complex  hotelier   alcătuit dintr-o tripletă  identică de zgârie nori?!? Este o structură de cazare şi agrement  uriaşă, cu un design unic, inaugurată cu mare fast în anul 2010, devenintă aproape  instanantaneu faimoasă. Ne referim la   Complexul „Marina Bay Sands”, ajuns  astăzi atracţia nr. 1 a ultra-modernului Singapore,  “magnet” ce atrage  milioane de turişti.

     Aproape fiecare mare oraş al lumii are câte un punct de atracţie vestit, pe care orice turist ţine să-l vadă şi să se fotografieze alături. La fel  se întâmplă în prezent cu „MBS”, cum îl alintă localnicii.

      …Deci, hop şi eu  acolo. Nu vroiam sub nici o formă să-l ratez. Mă  cucerise  de când  văzusem  prima  dată  un  set de poze trimise  pe Internet de sagacele  critic de artă,  pictoriţa Veronica Bodea, cel mai activ corespondent din spaţiul virtual al subsemnatului.   Fascinat de frumuseţea imaginilor parcă desprinse  dintr-un SF al lui James Cameron, mi-am propus să petrec ceva vreme prin preajma bijuteriei arhitectonice amintite, după care  să înăuntru,  admirând tot ce era permis. Fiindcă sunt şi oferte “pe spânceană”.

                                             În documentare pe cont propriu

   A fost  un soi de explorare  personală  al fascinantului tărâm  de loisir singaporez alcătuit din peste 2.500 de camere, o mulţime de restaurante, baruri, cafenele, un cazinou gigantic, propriul…muzeu şi celebra terasă cu piscină de pe platforma comună ce leagă cele trei turnuri, fără rivală pe Glob la o asemenea înălţime.

    Proprietarii  complexului de vis sunt aceeaşi  care au  clădit mai întâi în Nevada    superbul “Las Vegas Sands”. L-am văzut şi pe acela, dar acolo fiind o concurenţă atât de mare de cazinouri, hoteluri şi mall-uri într-un sigur oraş,  oarecum se estompa. De aceea m-a încântat mai mult “fratele” singaporez, unic în felul său.

   Având succes cu primul,  patronii s-au gândit  să construiască un gigant hotelier   şi mai şocant  în Asia de Sud-Est. Au scos din puşculiţă vreo opt miliarde de dolari, fiindcă au apelat la firma care a realizat două dintre  construcţiile celebre  ale contemporaneităţii  – Opera din Sidney și “Cubul de apă” de la Beijing – avându-l ca şef de proiect pe  arhitectul septuagenar Moshe Safdie. Un geniu în materie,  născut în Israel şi stabilit în Canada, autorul unor lucrări originale, unele chiar năstruşnice.

   De la distanţă admirasem pe îndelete şi pozasem ilustra construcţie. Venise acum momentul să-i cercetez şi interiorul.  Aşa că am zis, “Hic et nunc”.

                                                Dai un ban, dar face !

        – “May I help you, Sir?”, m-a întrebat cu formula tradiţională  o cameristă văzând că umblu teleleu pe culoar.

   – Da, aş vrea să arunc o  privire într-o cameră, să-mi fac o idee… Am auzit că sunt foarte elegante.

  – “Indeed”. Haideţi să vedeţi  fugitiv  una.

    …Mamă, ce  interior!  Am intrat,  de fapt,  într-un apartament, ce  cred că avea  vreo sută de metri pătraţi. Dacă nu mai mult. În living  peretele exterior era de…sticlă, prin care  se putea  admira  ca din avion o privelişte excepţională a golfului. Mobila nu era albă, cum aş fi crezut, fiind de culoare închisă, probabil din mahon. Într-un colţ – biroul, alături mini-barul, plus  nişte oglinzi limpezi ca lacrima. Plasma generoasă ca dimensiuni se afla într-un loc potrivit. Alături, în dormitor , un imens  pat matrimonial  mă invita parcă să-l încerc. Iar baia, ce mai?, o ne-bu-ni-e. Interiorul degajă eleganţă şi confort. Nu opulenţă ostentativă şi nici kitsch.

  … Miniona menajeră  cu ochi migdalaţi se uită curioasă la mine, să-mi vadă reacţia.  Habar n-avea  ce  hram port  şi  de unde (pro)vin. Cred că altminteri n-ar fi  fost  atât de amabilă.   Îmi spune că  nu ne  aflăm în cea mai grozavă  incintă. Asta  se afla la îndemână şi nu era ocupată. Cele mai scumpe se găsesc  la etajele superioare. Complexul are exact 2561 de camere şi apartamente, departajate în funcție de nivelul la care  se găsesc şi suprafaţa lor: “Lux”, “Premier”,“Grand”.

    La ultimul nivel (57) tronează  un astfel de  uriaş “Chairman suite”, de vreo 600 metri pătraţi, cu trei dormitoare, tot atâtea băi, cabinet de lucru, plus un spaţiu  special de “entertainment” (şah, table, bilard, home-cinema 3D Smart).  Să te tot lăfăi. Şi apoi să plăteşti…

                                                        Piscină gigantică…suspendată!    

   Dar toate aceste dotări pălesc faţă de atracţia de pe “acoperiş”: gigantica piscină   a terasei “Sky Park”  aflată la 200 de metri înălţime. Rămâi cu răsuflarea tăiată. Este unică pe Terra. O imensă punte cu alură de grădină  unește cei trei “skyscrapers”, rezultând  o  structură cum nu s-a mai făcut. Provocările inginereşti au fost extraordinare, deoarece platforma găzduiește cel mai mare bazin de înot suspendat  din lume,  având  un volum de aproape 1,5 milioane de litri de apă, iar în mod normal fiecare din cele trei  turnurile oscilează în cazul unui uragan (şi în zona se ivesc cu nemiluita)  cu până la jumătate de metru în direcții diferite. O bălăbăneală în toată regula…

     Sus  ştrand “curat”: cu  un  bazin super-olimpic,  şezlonguri, umbrele de soare, duşuri, mici trambuline, arbori ornamentali, baruri, cabine de schimb, toalete etc. Tot aici se găseşte şi un vestit punct de atracţie pentru doamne şi domni: centrul “Banyan Tree Spa”, unde se fac vestitele masaje asiatice. Dar nu…erotice!

    Ca o “raţă” ce se simte mereu atrasă de unde, n-am rezistat  ispitei  de a testa  apa cristalină. Şi, bâldâbâc, m-a arunc cu capul înainte! Adică, percop.  Se putea?  Este ca şi cum ai ajunge la malul mării şi nu-ţi uzi “copitele”. Câteva ture de înot reprezintă cel mai bun mijloc de a te destindere şi refacere după o zi de alergătură, ca hăbăucu.

   Din bazinul parcă suspendat  printre nori,  aflându-mă într-o aparentă  stare de imponderabilitate, priveliştea din jur  era de nedescris. Bălăcindu-mă la 200 de metri altitudine vedeam în apropiere vârfurile unor blocuri în loc de teren viran, cum eran obişnuit. Oare visam  sau era  aievea?

    Multe nopţi după aceea mi-a apărut în somn imaginea aceea de Eden acvatic   plutind în cer…

Ca să nu te plictiseşti

   Sunt şi alte oferte de petrecere a timpului liber în cadrul amintitului hotel de lux. Dacă preferi hrana spirituală ai la îndemână spectacole diverse ce au loc în două săli de spectacole de 4.000 de locuri fiecare, un popas în Muzeul de Artă și Știință,  vizize în expoziţiile de artă sau de artefacto. Dacă  însă eşti gurmand, ai de ales ofertele a cca.50 de restaurante structurate pe profiluri gastronomice distincte, cu meniuri tradiţionale din diverse zone geografice, sofisticării gen “Master Chef”, hrană organică, fructe de mare, preparate islamice (fără “mizeabila” carne de porc), bucate pentru vegetarieni  şi aşa mai departe.

   Persoanele ahtiate de shopping se cred în Rai.  Îşi pot satisface folia intrând în cel mai important centru comercial din Singapore, animatul “Central Business District”. Ai de unde alege,  probema este să ai timp şi bani, ca să dai o raită  prin  sutele de  unităţi profilate pe dorinţele cumpărătorilor. Găseşti “boutique”-uri, raioane cu produse unicat sau de serie mică ale brandurilor  internaţionale de modă, dar şi mici prăvăli amenajate în stilul tradiţional asiatic, parfumerii, ceasorinicării şi “n” magazine cu bijuterii.

    Pentru soţii plictisiţi  de hoinăreala agasantă a nevestelor nehotărâte se recomandă în prima fază  clasicul “window shopping”,  după care se trece la faza a doua – testarea berii locale în  unul dintre “pubs”-urile aflate prin preajmă. Aşa, da!

Un cazinou uriaş

   …Ca să-mi mai revin, am  dat o raită şi la Cazinou. Uriaş şi ăsta. Chiar impozant. Magnific  de-a dreptul.  Pentru pasionaţi constituie  o  atracție irezistibilă. Are nu mai puţin de… 500 de mese de joc și peste 1.500 de aparate electronice.

    Am intrat doar să privesc, ce credeţi? După  micile mele experienţe negative de “gambler”  trăite cu ani în urmă  la Atlantic  City şi Las Vegas, când eram tânăr şi nebunatic, m-am potolit. Îmi amintesc cu plăcere  că  atunci  am “aruncat” cu dolari ( acolo… câţiva, nu vă speriaţi)  pe la mese, în aparate. Dar degeaba. De aceea am renunţat să-mi mai forţez norocul.

    La „Marina Bay Sands” nici nu se compară  cu “atmosfera liniştită” din America.   Aici se joacă  frenetic, paroxistic, fie aşezaţi  în jurul meselor, în picioare, stând pe scaune înalte la felurite aparate electronice. Unii foiesc cărţile, alţii  făc bătături la poker-ul  mecanic, mulţi  preferă păcănelele. Iar  cei bogaţi –  ruleta. Nu rusească, ci singaporeză.

   …Era o agitaţie nebună, o viermuială  cum numai în Macao am întâlnit în urmă cu doi ani, atunci când am avut şansa să asist  la inaugurarea  Celui mai mare Cazinou din lume. Şi în Cazinoul singaporez se organizează combinații de jocuri de noroc occidentale, orientale sau personalizate, funcţionând pentru magnaţi 30 de saloane private.  Ei bine, cu toată prestanţa mea, acolo n-am avut acces. Nu aveam… papion!

      “Asiaticii ăştia  sunt, dom’le, nişte pătimaşi  nebuni ai jocurilor de noroc”, am concluzionat înţelept. Iar aceia care au bani foarte mulţi, nu pregetă să rişte sume colosale la cazinou. Iar după ce au pierdut tot,  caută disperaţi un revolver să şi-l  bage în… gură.

      Eu am scăpat teafăr; ca să vă pot  povesti despre aceste minunăţii şi altele. (Va urma).

                                                                                                      Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail