Într-un mod fericit în acest final de săptămână vor avea loc două Sărbători importante: azi este Izvorul Tămăduirii, iar  peste două zileDuminica Tomii.

Sunt noi prilejuri de a rememora semnificaţia Praznicelor creştine, dar şi de a evoca tradiţii populare româneşti ce au înfruntat veacurile. Unele dintre ele încă mai  pot a fi întâlnite  sau doar amintite prin anumite sate din judeţul Covasna.

                                      Izvorul Tămăduirii

Numele de Izvor al Tămăduirii provine de la o serie de minuni săvârşite la obârşia unui pârâu  situat  cândva  în apropierea Constantinopolului. Legenda spune că înainte de a ajunge împărat, Leon cel Mare a întâlnit în afara cetăţii un bătrân orb care i-a cerut puţină apă de băut, rugându-l ca apoi să-l conducă  spre oraş.

Leon n-a găsit nici un izvor prin apropiere  şi era gata să renunţe, când a auzit ca prin farmec vocea Maicii Domnului, care-l îndemna să pătrundă mai adânc în pădure, unde va găsi apa căutată. Leon  procedează întocmai,  dă de un izvor din care îi dă orbului să bea. După aceea îi spălă faţa, ochii, redându-i în mod miraculos vederea!

Neuitând minunea, imediat ce a ajuns împărat, Leon a pus să se construiască în acel loc o biserică, iar mai târziu a fost înălţată una şi mai mare, după ce şi  împăratul Justinian (ce suferea de o boală grea) s-a vindecat, bând din apa acelui izvor.  Din păcate, în anul 1453 turci au distrus mândreţea de lăcaş de închinăciune.  De-a lungul timpului însă legenda  a dăinuit, deoarece apa acestui izvor a vindecat multe boli  şi suferinţe, rămând ca un simbol viu în credinţa populară.

                                      Evocarea Maicii Domnului

Conform rânduielilor bisericeşti în prima vineri de după Paşti închinătorii cinstesc Izvorul Tămăduirii, evocând-o în acest context cu devoţiune şi pietate pe Maica Domnului,  aceea care are harul de a alina suferinţele oamenilor.

 Ziua este aşezată nu întâmplător în calendarul ortodox  astăzi, fiindcă tot într-o Vineri – dar în cea  Mare –  Maica Domnului a stat lângă Crucea lui Hristos, din care a izvorât viaţă şi mântuire.  Fecioara Maria este pomenită mereu, fiindcă rugăciunile adresate ei au făcut mereu minuni.

Evanghelia care se citeşte astăzi aminteşte de  alungarea negustorilor din  Templu, subliind faptul că doar Biserica este locul unde găsim vindecare pentru sufletele şi trupurile noastre.

                                             Aghiasma Mică

 

 De Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii se sfintesc din nou apele. Creştinii ortodocşi merg în număr mare şi în această zi la biserică spre a lua parte la Slujba de sfinţire a apei, cunoscută şi sub numele de Aghiasma Mică. O datină frumoasă, despre care ne-a povestit septuagenarul Ion Aiteanu, din Hăghig.

   „Am auzit de la moşul meu că  odinioară, în această zi specială de vineri tinerii făceau un «Legământ juvenil». Era un ritual ce avea loc în jurul unui copac înflorit, după anumite reguli. Băieţi şi fete participau  mai multe momente speciale:  cântau, dansau, se îmbrăţişau, făceau schimb de colaci, de lumânări, după ce fuseseră  în prealabil la Slujba Aghiasmei Mici”.

De fapt,  în unele sate preotul merge  şi acum însoţit de gospodari îmbrăcaţi în straie populare   la o apă curgătoare.  Acolo  aruncă în pârâu cojile de ouă roşii de la Paşti, după care se oficiază un  mic ritual de evocare  a celor morţi.

                                         

                                           Duminica Tomii

 

A doua Sărbătoare pe care o evocăm  în cadrul rubicii noastre tradiţionale va avea loc peste două zile. Anume, în prima duminică ce succede  Sfintelor Paşti şi este dedicată Apostolului Toma. În calendarul popular  după Praznicul acesta, luni este Paştele Blajinilor sau Lunea Morţilor, fiind pomenite cu acest prilej sufletele morţilor.

  Toma din Galileea a fost unul din cei 12 Apostoli aleşi de Iisus, care iniţial s-a îndoit de Învierea Domnului, dar s-a încredinţat abia după ce i-a pipăit rănile provocate de piroane.

Chiar dacă este cunoscut sub numele de Toma Necredinciosul, a rămas peste timp  impresionantă mărturisirea de credinţă a Apostolului. Atunci când L-a văzut pe Hristos cel înviat, i-a recunoscut imediat Dumnezeirea.

Paştele Mic

   Ziua de Duminica Tomii  mai  este cunoscută în popor, de asemenea, şi ca Paştele Mic. Odinioară  flăcăii din mediul rural  se făceau în această zi “fraţi”, cum se spunea.

   Am  întâlnit cu mulţi ani în urmă  acest obicei ciudat în Ţara Buzaielor.  Anumiţi tineri  care se considerau buni prieteni, doreau să-şi „oficializeze” această amiciţie, îndeplinind un mic canon: se înţepau amândoi cu un ac într-un deget şi apoi  atingeau  picăturile de sânge, pecetluind o frăţie trainică.

                                                      Apa Sâmbetei

Sărbătoarea se continuă, cum spuneam, luni şi se mai numeşte Paştile Blajinilor. În credinţa populară  blajinii ar fi nişte  fiinţe mistice, care sălăşluiesc la hotarul iluzoriu dintre lumea de aici şi de dincolo, pe malurile…Apei Sâmbetei. De unde şi expresia populară „S-a dus pe Apa Sâmbetei”, când  vine vorba de ceva pierdut pentru totdeauna.

 Ca înfătişare, blajinii sunt fiinţe ciudate, de statură mică, ce umblă goi, având  tot corpul acoperit de păr. Sunt buni la suflet, blânzi, incapabili de a face rău. Fiind creaturi simple, se spune că nu prea ştiu să calculeze sărbătorile, deci nici Paştile, pe care le cinstesc cu  întârziere, doar când văd că sosesc pe Apa Sâmbetei cojile de ouă  roşii aruncate special de gospodine într-o procesiune aparte. În această zi se vopsesc ouă galbene.

                                                   Pomenirea morţilor

 În Duminca Tomii credincioşii participă în cursul dimineţii  la slujbă, după care depun ofrande specifice acestei perioade pe mormintele celor dragi (ouă roşii, cozonac, colaci, lumânări aprinse) în sunetul clopotelor, oferindu-le după aceea de pomană sărmanilor.

Dumnezeu să-i aibă în pază pe cei duşi, iar celor în viaţă să le dea sănătate şi bucurii!

                                                                                                Horia C. Deliu        

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail