Conducerile asociaţiilor culturale  şi civice româneşti din Sfântu Gheorghe, membre ale Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, au acordat şi în acest an titlul de Cetăţean de Onoare al comunităţii româneşti din municipiul Sfântu Gheorghe, unui număr de 9 persoane, ”în semn de preţuire şi recunoştinţă, pentru întreaga lor activitate depusă în slujba acesteia”.

 

Festivitatea de înmânare a diplomelor a avut loc ieri, la Muzeul Spiritualităţii Româneşti de la Catedrala Ortodoxă din municipiu, după terminarea Sfintei Liturghii săvârşite cu ocazia praznicului Sfântului Mare Mucenic Gheorghe.

Titlul de Cetăţean de Onoare al comunităţii româneşti din municipiul Sfântu Gheorghe” a fost instituit de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş în anul 2003. Anul acesta, titlul a fost acordat următoarelor persoane:

 Maria PELIGRAD, inginer, profesor. Timp de 37 de ani a fost profesor în Sf. Gheorghe, la  Liceul Industrial nr. 2 actualul Colegiu Naţional „Mihai Viteazul” (între anii 1986 -1982, director adjunct), iar din toamna anului 1990 profesor la Grupul Şcolar „Puskas Tivadar”; membru activ al societăţii civile româneşti din jud. Covasna,  preşedinte al Fundaţiei „Mihai Viteazul”.

Florica-Luminiţa CORNEA, profesor, muzeograf, ghid turistic, publicist, editor, cercetător, scriitor, „Doctor în filologie”. Timp de 40 de ani a fost profesor  de limba şi literatura română în Sf. Gheorghe, majoritatea acestei perioade la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” (unde a îndeplinit şi funcţia de director adjunct), autor al numeroase lucrări şi studii de specialitate, preşedinte al Despărţământului ASTRA Covasna-Harghita.

Ilie MUŞAT, inginer silvic, doctor în Silvicultură. Timp de peste patru decenii a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Cercetări Silvice, lector universitar, publicist, autor al numeroase lucrări ştiinţifice de specialitate, membru al societăţii civile româneşti din Sf. Gheorghe.

Liliana PANDELE, profesor. Timp de 30 de ani a fost profesor de fizică – chimie în Sf. Gheorghe, dintre care 15 ani a fost director adjunct la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” şi la Şcoala Gimnazială „Varadi Jozef” din Sf. Gheorghe.

Nicolae LAURENŢIU, profesor.  Timp de 37 de ani a fost profesor de limba şi literatura română la Şcoala Generală din Vâlcele, apoi la Şcoala Generală Preventorială din aceeaşi localitate (unde a fost şi director), iar din 1989 la Şcoala Generală cu clasele I-VIII nr.1, din Sf. Gheorghe,  devenită „Nicolae Colan”.

Rodica PARFENE,  profesor;  timp de 45 de ani a fost profesor de limba şi literatura română la mai multe şcoli din Sf. Gheorghe, printre care fostul Liceu de Matematică-Fizică (actualul Szekely Miko); Liceul de Artă „Plugor Şandor”,  Şcoala generală „Godri Ferencz”, Şcoala generală „Nicolae Colan”, iar după pensionarea sa,  Şcoala  generală „Tatrangi Sandor” din Ozun. Împărtăşeşte ideea conform căreia „cea mai mare greşeală în învăţământul covăsnean post-decembrist a fost separarea şcolilor, pe criterii etnice”.

Constantin FILIP, inginer; din cei 36 de ani de activitate profesională la întreprinderi industriale din judeţele Braşov şi Covasna, 25 de ani i-a  desfăşurat  în Sf. Gheorghe ca şef birou aprovizionare la ISAMA Sf. Gheorghe (1988 – 1997),   director comercial la SC. Scule de Filetat SA (1997 – 2003), patron la firmă privată (2003 -2006), membru în Consiliul  parohial şi sponsor al lucrărilor de restaurare de la Catedrala Sf. Gheorghe

Elena  ŞANDRU, economist, ofiţer în cadrul Inspectoratului Judeţean Covasna al Ministerului de Interne, peste 25 de ani, traducător, colaborator al Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” şi al Centrului European de Studii Covasna -Harghita din Sf. Gheorghe, contribuind la editarea mai multor materiale publicate  la editurile Eurocarpatica şi Grai Românesc.

Maria IUGA, asistent medical; a lucrat 37 de ani  în Sf. Gheorghe, din care 25 de ani la Creşa de copii Textila „Oltul”, în funcţia  de asistentă şefă şi 10 ani la Căminul cu program prelungit „Alba ca Zăpada”,  ca  asistentă medicală, membră a societăţii civile româneşti din Sf. Gheorghe.

Prezentă la eveniment, doamna inspector şcolar general adjunct Rădiţa Palela le-a adresat câteva cuvinte deţinătorilor titlului de „Cetăţean de onoare al comunităţii româneşti”, şi a dorit să mulţumească, foştilor dascăli din rândul celor premiaţi, pentru activitatea lor: „Am venit aici ca să mulţumesc colegilor mei- profesori, care astăzi au fost sărbătoriţi. Vă mulţumesc pentru că aţi fost pentru mine modele (…) Dumneavoastră m-aţi învăţat cum să mă aplec asupra sufletului de copil. Eraţi profesori cu experienţă, eraţi directori, iar eu astăzi vă mulţumesc (…) Aveţi preţuirea şi respectul nostru şi vă rog să fiţi alături de noi în continuare, pentru că avem nevoie de dumneavoastră! (…)”, a declarat doamna inspector şcolar general adjunct, Rădiţa Palela.

Felicitări tuturor „Cetăţenilor de onoare ai  Comunităţii româneşti din Sfântu Gheorghe”!

 

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail