Centrul de Documentare şi Informare al Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului a organizat în cadrul Şcolii Altfel două evenimente: târgul de carte „O carte pentru vacanţă” şi „Mai aproape de cercetăşie”.  Târgul de carte a fost organizat în parteneriat cu Centrul de Carte Libris din Braşov. Activităţile derulate de cercetaşi au avut la bază principii ale Organizaţiei Naţionale „Cercetaşii României”.

Târgul de carte „O carte pentru vacanţă”

„O carte pentru vacanţă” a fost prima ediţie a târgului de carte şi, potrivit raportului de activitate, cel mai reuşit eveniment organizat în anul 2014 la Biblioteca Liceului Teoretic „Mircea Eliade”. Aproximativ 200 de persoane pe zi au vizitat târgul de carte în perioada în care acesta s-a desfăşurat.

În cadrul acestui târg de carte Centrul de Carte Libris a pus la dispoziţia organizatorilor volume în valoare de 5.000 de lei. Potrivit Cameliei Mantaroşie, responsabilul Centrului de Documentare şi Informare şi coordonator al evenimentului, între 8 şi 10% din elevii fiecărei clase au achiziţionat cărţi de la târgul „O carte pentru vacanţă”, cu alte cuvinte aproximativ 6 elevi din fiecare clasă. Tot coordonatorul evenimentului, Camelia Mantaroşie, a precizat că elevii clasei a VI – au fost cei mai încântaţi de eveniment.

Târgul de carte a avut ca principale scopuri „facilitarea accesului la cultură în cadrul unui târg de carte, stabilirea unor activităţi conexe actului cultural care pot mări atractivitatea lui oferind accesul la cultură tuturor elevilor şi promovarea valorilor culturale”, potrivit raportului de activitate al evenimentului. Acelaşi document spune că „târgul a vizat cultivarea dragostei pentru carte şi  lectură în rândul tinerilor şi stimularea spiritului antreprenorial în rândul participanţilor.”

Despre următoarele ediţii, Camelia Mantaroşie a spus că acest târg de carte va fi organizat cu regularitate pe tot parcursul anului şcolar. „Vom încerca să combinăm târgul de carte şi cu alte activităţi: workshop-uri, întâlniri cu personalităţi din diverse bresle care vor recomanda cărţi, vizionări  de filme, momente artistice, dar şi să invităm anumite categorii de persoane, spre exemplu pensionari. (…) Vrem ca Târgul de carte să nu se rezume numai la a aduce cartea, a deschide cartea şi a vinde cartea, ci să fie combinat şi cu alte tipuri de activităţi.”

„Mai aproape de cercetăşie”

Acest proiect, organizat de Camelia Mantaroşie, în colaborare cu profesorul Silviu Popica, a vizat cei 32 de elevi ai claselor a V –a şi a VI –a de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade”. „Mai aproape de cercetăşie” s-a desfăşurat în 8 aprilie a.c. atât în CDI al liceului teoretic, cât şi în zona Camping a oraşului Întorsura Buzăului.

În cadrul acestui proiect au avut loc activităţi al căror rol a fost să îi dezvolte pe copii atât fizic, cât şi intelectual, social, spiritual şi emoţional. Elevilor li s-a prezentat şi Organizaţia Naţională a Cercetaţilor şi noţiuni precum „legile cercetaşului, însemnele cercetaşului, promisiunile cercetaşului, sistemul de organizare” şi alte noţiuni, potrivit Cameliei Mantaroşie.

Tot Camelia Mantaroşie a precizat că toate activităţile au fost realizate cu scopul de „ a învăţa să fim toleranţi, să îi respectăm şi să îi ajutăm pe ceilalţi, să ocrotim natura,. Toate activităţile plac copiilor şi în acelaşi timp învaţă foarte multe lucruri bune.”

Proiectul „Mai aproape de Cercetăşie” s-a aflat anul acesta la a 4 a ediţie.

Următorul proiect care este în planul Centrului de Documentare şi Informare al Liceului Teoretic „Mircea Eliade” va avea loc în 23 aprilie, de Ziua Internaţională a Cărţii şi a Drepturilor de Autor. Un grup de elevi ai liceului se va deplasa la Braşov, la sediul Centrului de Carte Libris, pentru a participa la diversele activităţi care vor fi organizate cu această ocazie.

Iulia Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail