Început în urmă cu un an, proiectul Asociaţiei de protecţie a păsărilor „Rara Avis”, din Sfântu Gheorghe ce monitorizează prin intermediul camerelor de luat vederi, va fi continuat şi anul acesta.

 Scopul  acestui program este surprinderea animalelor sălbatice în habitatul lor natural prin intermediul imaginilor surprinse de camerele de luat vederi, şi redarea acestora în timp real, pentru ca oamenii să conştientizeze importanţa acestor vieţuitoare, şi să se implice în acţiunile de ocrotire a lor.

Anul trecut, oamenii au avut posibilitatea de a urmări viaţa unui cuplu de berze la adresa  http://video1.alter-net.ro:8090/golya1.swf , dar şi pe www.sepsiradio.ro , pentru o perioadă de aproximativ 6 luni, timp în care s-au produs o sumedenie de schimbări în viaţa acestora. Cei interesaţi de viaţa celor două berze, Otto şi Fanny, aşa cum le-au numit ascultătorii postului de radio, le-au urmărit în încercările lor din viaţa de zi cu zi sau în evenimentele majore, precum eclozarea celor 5 pui. Spectaculos este că fenomenul de depunere şi eclozare a 5 ouă de barză, în sălbăticie, se întâmplă o dată la aproximativ 30 de ani, numărul cel mai des întâlnit fiind de 2-3 ouă.

Cei 5 pui au fost inelaţi de către Asociaţia Ornitologică Română, şi sunt aşteptaţi în cuibul din localitatea Olteni, unde s-au născut, peste aproximativ 3 ani, pentru a depune, la rândul lor, ouă.

„Anul acesta am mai instalat încă o cameră care oferă o vedere mai largă a cuibului, pentru că anul trecut au fost momente când am văzut reacţii interesante acelor două berze, dar nu am ştiut ce se întâmplă în jurul lor”, a declarat preşedintele asociaţiei „Rara Avis”, Kelemen Laszlo.

Pe lângă faptul că berzele sunt nişte păsări  frumoase şi protejate prin lege, ele sunt şi foarte folositoare în special în agricultură. Anul trecut, familia de berze formată din 7 membri, a consumat aproximativ 1.500 de kilograme de insecte. Un localnic a declarat că de câţiva ani, la începutul toamnei, când berzele se pregătesc să plece în ţările calde, îşi ară pământul, beneficiind de un serviciu de deratizare gratuit din partea berzelor. Preşedintele asociaţiei ornitologice „Rara Avis” din Sfântu Gheorghe, Kelemen Laszlo, a făcut chiar un filmuleţ cu momentul în care localnicul ara. În filmuleţ se vede cum în urma tractorului s-au strâns câteva zeci de berze care curăţau pâmăntul de insecte.

În acest an, prima barză (mascul) a sosit pe data de 30 martie, iar după 4 zile a fost urmată de femelă. Cei doi s-au apucat deja de renovarea „locuinţei conjugale”, iar în următoarele 3 săptămâni sunt aşteptate şi ouăle acestora.

„Avem o cameră în plus pe care vrem să o folosim în acele locuri care ne sunt semnalate de către locuitori, de oriunde din judeţul Covasna, un lucru interesant, o pasăre interesantă care a făcut cuib în podul casei, de exemplu o cucuvea. Dacă cineva vede, dacă ne este semnalat acest lucru şi ne este permis, atunci instalăm camera de luat vederi la dânşii acasă şi pot fi şi ei mândri că din casa dânşilor este transmis un film on-line care se poate vedea în toată lumea, despre viaţa unor  păsări  care trăiesc în comunitatea respectivă. Sper să fie un succes pentru că este o activitate destul de interactivă între noi, care facem aceste servicii şi cei care observă viaţa acestor  păsări ”, a declarat preşedintele asociaţiei Vadon, Demeter Janos.

Localitatea Braţeş se înscrie la titlul de „Sat european al berzelor”

Cu un număr de 42 de cuiburi de berze inventariate în cele trei sate, comuna Braţeş este un candidat puternic în cursa pentru titlul de „Sat european al berzelor”, întrecând comuna Andrid din judeţul Satu Mare, care în anul 1997 a câştigat acest titlu cu 37 de cuiburi de berze.

Preşedintele Asociaţiei  „Rara Avis”, a mai spus că numărul berzelor la noi în judeţ este în creştere în fiecare an datorită faptului că li s-au pus la dispoziţie locuri special amenajate în care aceste îşi pot construi cuiburile. Până în momentul de faţă au fost inventariate 180 de cuiburi, dar Kelemen Laszlo este de părere că mai sunt încă 60 de cuiburi neinventariate.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail