Societatea de salubritate Tega S.A. vrea să lanseze un nou proiect în luna aprilie, ce are ca scop modernizarea sistemului de colectare a deşeurilor locuitorilor oraşului Sfântu Gheorghe.

Acest proiect va fi o continuare a modernizării punctelor de colectare în cartiere, inclusiv cel din strada Jozsef Attila, unde s-a introdus, pentru prima oară, sistemul de colectare a deşeurilor tip “door to door”, şi se doreşte a fi o combinaţie între cele două sisteme de colectare într-unul mai eficient şi la îndemâna locuitorilor.

Noul sistem va mai avea în plus, faţă de sistemele deja implementate în cele trei locaţii din oraş, rafturi, asemănătoare sistemului din strada Jozsef Attila.

Totuşi, pentru că o astfel de investiţie costă, şi nu se recuperează într-un timp scurt din taxa de 7 lei pe care fiecare locuitor o plăteşte, societatea de salubritare va face un concurs, pentru a da posibilitatea celor mai “conştiincioşi” proprietari să beneficieze de un astfel de sistem de colectare, aliniat la standardele europene.

Cei care doresc ca în vecinătatea blocului să aibă acest sistem de colectare a deşeurilor menajere, trebuie să îndeplinească nişte condiţii obligatorii. La concurs se pot înscrie doar asociaţiile de locatari, ori grupurile de locatari dintr-unul sau mai multe blocuri cu maxim 4 etaje aflate în aceeaşi zonă, să aibă încheiat un contract de întreţinere spaţii verzi cu S.C. Tega S.A., să existe acordul scris a cel puţin 80% dintre locuitorii blocului pentru care aplică, gradul de contractare a familiilor care locuiesc în aceste blocuri, de cel puţin 95% şi valoarea totală a datoriilor către Tega, mai mari de 45 de zile  să nu depăşească 5% din suma totală pe care locuitorii blocului trebuie să o achite pentru serviciile societăţii Tega. Pentru un punctaj mai mare se ţine cont de distanţa medie dintre bloc şi punctul de colectare – de la 15 metri – şi contribuţia proprie, punctajul maxim fiind primit de contribuţia de 50% din valoarea punctului de colectare ce va fi construit. Aceste două criterii nu sunt obligatorii, dar contează la punctajul final, în baza căruia se decide dacă se construieşte sau nu punctul de colectare în zona respectivă.

“Vrem să apropiem punctele de colectare de blocuri deoarece considerăm că dacă acestea sunt mai  aproape de blocuri locatarii vor fi mai atenţi şi cu cei care eventual ar putea să distrugă, să facă rău acestor obiective, dar şi din partea locatarilor, deoarece sunt sub privirea lor şi s-ar comporta puţin altfel.”, a explicat directorul societăţii de salubritate.

Preţul unui astfel de punct de colectare “verde” este aproximativ 20.000 de lei, după cum au estimat reprezentanţii operatorului se salubritate, societatea având la dispoziţie pentru proiect 200.000 de lei. Cu această sumă, dacă toţi locatarii înscrişi în concurs vor fi de acord să contribuie cu 50% din valoarea totală a proiectului, Tega S.A va putea construi 10 astfel de puncte de colectare selectivă a deşeurilor valorificabile, ajutând astfel, în primul rând mediul şi apoi locatarii, cărora li se va “subţia” factura pentru serviciile de salubritate.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail