Aproape 700 de pensii internaționale sunt în prezent în plată la nivelul Casei Județene de Pensii (CJP) Covasna.

Potrivit legislației, covăsnenii care au lucrat într-unul sau mai multe state membre ale Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European sau în state cu care România are încheiate acorduri de securitate socială, pot solicita pensii comunitare (pensii internaționale). Sute de persoane de la noi din județ beneficiază în prezent de astfel de pensii.

 

Cum se acordă pensiile internaționale?

Reprezentanta compartimentului de comunicare al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Covasna, doamna Köllő Piroska, ne-a spus că la nivelul CJP Covasna, în prezent sunt în plată 690 de pensii internaționale, iar cele mai multe dosare provin din Ungaria, Germania și Austria.
„Începând cu data aderării României la Uniunea Europeană, legislația comunitară în domeniu a devenit direct aplicabilă în România, în relațiile acesteia cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, fiind vorba, până la data de 30 aprilie 2010 de Regulamentele (CEE) nr. 1408/71 și 574/72, și, începând cu 1 mai 2010, de noile regulamente comunitare: Regulamentul  (CE) nr. 883/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate socială și Regulamentul (CE) nr. 987/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 septembrie 2009 de stabilire a procedurii de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 883/2004.  În cazul persoanelor care au lucrat în mai multe state membre ale Uniunii Europene, drepturile de pensie se acordă cu respectarea prevederilor regulamentelor comunitare la care ne-am referit și ale legislațiilor naționale în vigoare în materie de pensii, persoanele interesate putând solicita obținerea drepturilor de pensie potrivit legislațiilor în vigoare ale statelor membre în care au desfășurat activități profesionale”, a explicat reprezentanta compartimentului de comunicare al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Covasna, doamna Köllő Piroska.

Aceasta a precizat că în vederea stabilirii drepturilor de pensie se vor totaliza perioadele de asigurare realizate de solicitant în cele două state membre, drepturile de pensie fiind calculate proporțional cu perioadele de asigurare realizate de solicitant în fiecare stat membru, cu respectarea principiului pro rata temporis.

”Astfel, dacă o persoană a lucrat atât în România, cât și într-un stat UE, va beneficia de drepturi de pensie acordate de ambele state, calculate proporțional cu perioadele de asigurare socială realizate în cele două sisteme de pensii, cu respectarea prevederilor legislațiilor în materie din aceste două țări”, a explicat doamna Köllő Piroska.

 

Unde se depun dosarele?

Potrivit reprezentanților CJP Covasna, la momentul împlinirii condițiilor de pensionare, cererea de pensionare va putea fi depusă într-un singur loc, la instituția de asigurări sociale de la locul de domiciliu, care va face toate demersurile către instituția competentă din celălalt stat membru.
„După ce instituțiile competente ale celor două state membre își comunică, prin intermediul formularelor de legătură, toate informațiile necesare, acestea vor emite decizii proprii privind admiterea sau respingerea cererii de pensionare, decizii pe care le vor comunica persoanei interesate și/sau celorlalte instituții competențe. Precizăm că nu este obligatoriu ca solicitantul să îndeplinească simultan condițiile necesare deschiderii drepturilor de pensie în toate statele membre implicate, drepturile de pensie fiind acordate cu respectarea prevederilor legislațiilor naționale în materie”, a spus reprezentanta CJP Covasna, doamna Köllő Piroska.

În ceea ce privește plata drepturilor de pensie, aceasta a precizat că, în prezent, beneficiarii sistemului public de pensii stabiliți în străinătate pot primi pensia pe teritoriul statului de domiciliu, Casa Națională de Pensii  Publice asigurând plata pensiilor prin Citibank  Europe  Plc, Dublin  Sucursala  România.

 

Transferul drepturilor de pensie în străinătate. Cum se realizează?

Potrivit reprezentantei CJP Covasna, Köllő Piroska,  procedura de transfer al drepturilor de pensie în străinătate presupune – în primul rând – deschiderea unui cont la orice bancă de pe teritoriul statului de domiciliu (trebuie știut că nu este necesară deschiderea contului la o bancă aparținând Grupului Citi, dar că această opțiune poate conduce la achitarea unor taxe de transfer bancar mai reduse);  iar în al doilea rând – comunicarea detaliilor bancare (adresa completă a beneficiarului, denumirea și adresa băncii beneficiarului, codul SWIFT/BIC al băncii beneficiarului, acolo unde e cazul, precum și numărul de cont internațional bancar) către instituția plătitoare (Casa teritorială de Pensii în evidența căreia se află dosarul de pensie), prin intermediul declarației de transfer.
„Declarația de transfer în străinătate al drepturilor cuvenite beneficiarilor sistemului public de pensii, însoțită de documentul care confirmă detaliile bancare (extras de cont) și de copia actului de identitate al titularului care atestă domiciliul său actual se poate depune fie direct de către titularul drepturilor, sau prin mandatar desemnat cu procură specială în acest sens, la sediul Casei teritoriale de Pensii în a cărei evidență se află dosarul de pensie.   De asemenea, aceste documente pot fi expediate prin poștă sau transmise prin e-mail (scanate) Casei teritoriale de Pensii care deține dosarul de pensie”, a explicat doamna Köllő Piroska.

Aceasta a precizat că în cazul persoanelor care au domiciliul într-un stat cu care în prezent România nu are acord de securitate socială și care și-au desfășurat activitatea cândva pe teritoriul României, pensia se acordă potrivit legislației sistemului unitar de pensii publice din România, fără a se putea valorifica eventuale perioade de asigurare realizate pe teritoriul statului respectiv.
„ În situația deschiderii drepturilor de pensie în România, conform art.103, alin(1), din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pensia se acordă la cererea persoanei îndreptățite, depusă personal, ori prin mandatar desemnat prin procură specială.
În aplicarea instrumentelor juridice cu caracter internațional la care România este parte, persoanele domiciliate în străinătate pot transmite cererea prin care solicită pensie din sistemul public de pensii, împreună cu actele prin care se dovedește îndeplinirea condițiilor prevăzute de prezenta lege, la Casa teritorială de Pensii competentă, în funcție de ultimul loc în care au fost asigurate în România”, a declarat reprezentanta CJP Covasna.
Potrivit acesteia, sunt valabile procurile legalizate de orice notar din România, iar în ceea ce privește procurile făcute în afara României – sunt valabile acelea făcute la ambasadele sau consulatele României.
„ Procurile făcute la alte notariate din afara României, în statele cu care România nu are convenție în acest sens,  trebuie să fie însoțite de APOSTILĂ și trebuie să fie traduse în limba română dacă acestea sunt făcute în oricare altă limbă”, a subliniat reprezentanta compartimentului de comunicare al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Covasna, doamna Köllő Piroska.

Informații suplimentare privind pensiile internaționale pot fi aflate la sediul CJP Covasna, dar și accesând site-ul instituției, www.pensii.covasna-ro.eu.

A.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail