Nouă formaţii corale din ţară vor participa la cea de-a III-a ediţie a Festivalului George Sbârcea, ce va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni în municipiul Sfântu Gheorghe, în organizarea Fundaţiei Mihai Viteazul.

Ediţia din acest an marchează împlinirea a 100 de ani de la naşterea compozitorului şi cantautorului George Sbârcea, devenit cunoscut în perioada interbelică sub numele de Claude Romano. Şlagărul „Ionel, Ionelule”, compus în anul 1937 într-o încăpere a Teatrului Alhambra din Bucureşti, se numără printre celebrele sale creaţii. Acesta s-a născut în 1914 în localitatea Topliţa din judeţul Harghita, iar puţină lume ştie că a stat timp de doi ani în Tibet, a fost prieten cu celebrul cântăreţ de jazz Luis Armstrong şi vorbea şapte limbi străine.
Preşedinta Fundaţiei „Mihai Viteazul”, Maria Peligrad, a precizat ieri, că în deschiderea festivalului de sâmbătă va avea loc o masă rotundă cu tema  „Cercetări etnomuzicologice în Sud-Estul Transilvaniei’, în cadrul căreia va fi evocată personalitatea lui George Sbârcea şi preocuparea acestuia pentru folclor. De asemenea, vor fi prezentate mai multe volume, printre care „Monografia comunei Vâlcele” scrisă de muzeograful Nicolae Moldovan din Sfântu Gheorghe şi un studiu elaborat de dr. Constantin Secară, intitulat ‘Situaţia actuală a folclorului muzical în comunităţile româneşti din zona arcului intracarpatic”.
Concursul formaţiilor corale participante la festival va avea loc sâmbătă după amiază în Sala Arta din Sfântu Gheorghe şi se va desfăşura pe două secţiuni – coruri pe voci egale şi coruri mixte. Pe scenă vor urca formaţii din judeţele Vaslui, Botoşani, Prahova, Hunedoara, Braşov şi Covasna, care vor prezenta câte două piese fiecare.
Juriul va fi prezidat în acest an de dr. Constantin Secară, cercetător la Institutul de etnografie şi folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române din Bucureşti. Festivalul se va încheia cu un recital al câştigătorilor ediţiei precedente – corul „Vânătorii lui Ştefan cel Mare” din comuna Vânători, judeţul Neamţ şi corul „Pădurenii” din comuna Barcani, judeţul Covasna.
Maria Peligrad a declarat că a iniţiat acest festival în urmă cu trei ani cu scopul de a revigora mişcarea corală de amatori din România, competiţia fiind deschisă tuturor categoriilor de vârstă.
Fundaţia „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a mai organizat de-a lungul celor 20 de ani de existenţă numeroase manifestări cultural-artistice, printre acestea numărându-se „Festivalul tinere talente” şi „Festivalul de colinde şi obiceiuri de iarnă Crăciunul la români”. Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail