Cea de-a VI-a ediţie a Cortului Tineretului din cadrul festivalului „Zilele Sfântu Gheorghe” a adunat laolaltă peste 150 de voluntari. Înscrierea voluntarilor ai Cortului Tineretului s-a încheiat duminică, numărul lor depăşind aşteptările organizatorilor cu mai bine de jumătate.

Organizatorii s-au declarat foarte mulţumiţi de colaborarea pe care tinerii au avut-o la celelalte ediţii, şi de faptul că aceştia au trecut de prejudecăţile întâlnite în această zonă a ţării privind etnia, reuşind să se implice şi de această dată la fel de mult.

„Noi credem că acest eveniment este un model de bună practică pe care tinerii români şi maghiari îl promovează de 6 ani în Sântu Gheorghe, iar de anul trecut, cred că terminologia de cort este puţin prea mică, dar evident, nu vrem să renunţăm la ea pentru că este un concept pe care l-am construit împreună. Anul trecut au participat mii de tineri la evenimentele noastre, şi ne-am bucurat că s-a putut demonstra din plin o stare de normalitate de care suntem convinşi că există într-un oraş ca Sfântu Gheorghe”, a declarat Mădălin Guruianu.

Chiar dacă programul evenimentelor desfăşurate în Cortul Tineretului nu este finalizat, organizatorii au ţinut să facă public orarul provizoriu pe care l-au stabilit până în momentul de faţă. Pentru că anul acesta festivalul „Zilele Sfântu Gheorghe” va avea la dispoziţie 4 zile de distracţie, tinerii vor începe  distracția  joi, cu o petrecere silenţioasă. Fiecare participant va avea o pereche de căşti, unde va putea asculta 3 genuri de muzica diferită, petrecând, totuşi cu ceilalţi, în linişte.

Vineri, cei 150 de voluntari vor face deschidea oficială a Cortului Tineretului printr-un eveniment tip flash mob în care vor mărşălui sub semnul unui balaur, de la 13:30 se deschide cortul cu obişnuitul concert bilingv, care face deschiderea Cortului de câţiva ani. Va urma o nouă ediţie a bibliotecii vii, la care s-au înscris până în momentul de faţă 50 de personalităţi şi oameni interesanţi. Tot vineri, de la ora 17:00 va urma o sesiune de autografe cu formaţiile care urcă pe scenele festivalului, apoi seara, trupa Youvenis, de la Întorsura Buzăului, va susţine un concert pe scena Cortului.

Sâmbătă se vor desfăşura o serie de evenimente foarte atractive pentru tineri, dar şi pentru copii:  memorial de şah „Mihai Diţu” a clubului de şah „Cavalerul”, picturi faciale, o nouă ediţie a „Saint George got talent”, pentru  care se vor face preselecţii timp de 2 ore, urmând ca duminică seara să fie marea finală,. Tot sâmbătă, împreună cu asociaţia Alutus va exista un spaţiu demunit „Împreună inspirăm o generaţie”, în care se vor desfăşura mai multe programe cu şi despre tineri. Pe parcursul aceleiași zile,  asociaţiile tinerilor maghiari vor organiza un concurs de skate în parcul de skate de la gară. Acesta va fi un concurs naţional, după cum au explicat organizatorii, fiind înscrişi peste 100 de participanţi, iar după terminarea concursului participanţii vor reveni în Cort pentru a schimba impresii. Tot din partea organizatorilor maghiari, tinerii vor putea să stea de vorbă cu reprezentnţii asociaţiei Alutus pe probleme actuale, fiind ajutaţi de către cei cu experienţă.

Pe tot parcursul a trei zile ale festivalului (vineri, sâmbătă şi duminică) , în premieră, cu sprijinul firmei Autoliv, va fi pus la dispoziţie un simulator de impact ce va simula un accident de maşină la o viteză de 30 km/h.

Ziua de duminică va avea aroma bulzului ce se va realiza în parteneriat cu elevii Liceului „Constantin Brâncuşi”, ca în fiecare an, iar apoi, invitaţii de la Universitatea „Bogdan Petriceicu Haşdeu” din Cahul, Republica Moldova, vor susţine un recital de muzică, dansuri şi poezii.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail