Am auzit destul de des întrebări despre întreţineri prea mari, rolul administratorului în cadrul unei asociaţii de proprietari, restanţele pe care alţii nu şi le plătesc, sau multe alte probleme când decizi să te muţi la bloc. Ai putea spune că în momentul în care îţi cumperi un apartament, sau îl iei în chirire, îl iei la pachet cu vecini şi administrator, vrând nevrând. Ieri am stat de vorbă cu locuitori ai oraşului Sfântu Gheorghe despre asociaţiile de proprietari şi conducerea acestora. Iată ce au răspuns:
Tănase Ghiţă, 59 de ani
„Nu am avut probleme niciodată cu comunicarea cu administratorii asociaţiei de locatari.Noi plătim întreţinerea; până acum nu am avut treabă. Mereu a fost în regulă.”
Szocs Dalma, 39 de ani, domeniul financiar
„Foarte prost! Din partea mea chiar m-am gândit că ar fi cazul să dispară de tot pentru că plătim degeaba: Tega nu mai este prin asociaţie, plătim separat, iar ceea ce plătim la ei e apa. Dar mai bine ar fi să se angajeze nişte agenţi care să vină în fiecare lună sau din două în două luni, dar măcar aşa am şti că plătim cât consumăm la apă. Acum plătim şi apa vecinului dacă el nu plăteşte pentru că toate pierderile le împart. Se mai plăteşte chiria, juristul, tot din banii noştri, preşedintele asociaţiei care nu face nimic, dar absolut nimic. De 10 ani de zile de când stăm acolo, nu a venit cineva să verifice apometrele de apă, dar în schimb trebuie să plătim toate pierderile. De ce? Cealaltă doamnă care este de două zeci şi ceva de ani acolo, tot din banii noştri sunt plătiţi. Mă întreb când sunt datorii şi se acumulează restanţe şi penalizări, unde sunt banii ăia? Ce fac cu banii ăia? Plus că plătim curentul cum le vine lor. În fiecare lună sunt modificate cheltuielile pe apartament. Niciodată nu sunt aceleaşi. De ce? Am mai înţeles că la noi la asociaţie, doamna contabilă este rudă, chiar e soţia domnului preşedinte şi din câte ştiu eu, nepotismul nu e acceptat. Aş fi foarte mulţumită dacă ar desfiinţa asociaţiile astea, sau după părerea mea, din 5 în 5 ani ar trebui schimbaţi oamenii. Atât doamna administrator cât şi domnul preşedinte au pensie. Sau dacă nu, atunci să aducă pe cineva fără loc de muncă pentru că sunt foarte mulţi care nu au loc de muncă. De ce să aibă venit dublu, şi alţi tineri să nu-şi găsească nimic?”
Anonim, 32 de ani, vânzător
„Sunt unii care rezolvă problemele locatarilor şi sunt unii care cred că ei sunt…..centrul. Despre administratorul asociaţiei mele de locatari pot să spun numai de bine. Sunt mulţumit, când e program e acolo şi doamna şi domnul.”
Kovacs Alexandru, 67 de ani, pensionar
„Într-un fel sunt bune asociaţiile, dar în proporţie mică. Trebuie să facă mai mult. Să se implice mai mult în izolarea apartamentelor acum, asta e dorinţa cea mai fierbinte, ca să coste mai puţin încălzirea iarna. Să se ocupe cu înfrumuseţarea oraşului, nu numai în centru. Dacă dăm nişte bani, să se vadă. Ei trebuie să ţină legătura cu conducerea oraşului, cu Primăria. Programul se respectă, numai să aibă bani să plătească.”
Kovacs Marcela, 70 de ani, pensionară
„Foarte bine că sunt, dar ar trebui să fie controlaţi. Eu am observat că multe lucruri nu se întâmplă aşa cum trebuie, la calcularea cheltuielilor comune, când e lipsă la apă, atunci se distribuie la toţi locatarii, dar când este în exces, atunci mi se distribuie în minus ca să recăpătăm ce am plătit în plus. Sunt multe lucruri incluse acolo fără să ştim ce reprezintă. Apare: „alte sume”, dar din ce se compun, nu se ştie. Trebuie să se afişeze totul, chiar dacă se fac lucrări sau sunt alte cheltuieli, pentru că nu sunt afişate şi nu avem de unde şti. Femeile de serviciu trebuie urmărite să-şi facă treaba cum trebuie. La noi pe scară se mătură o dată pe săptămână şi o dată spală. Se plăteşte la numărul de persoane, dar unde sunt apartamentele goale cine plăteşte, că se face curăţenie peste tot.”
Aşadar, ce părere aveţi despre cum gestionează administratorii şi preşedinţii asociaţilor de proprietari problemele, banii şi cerinţele locatarilor? Aţi întâmpinat probleme vreodată?
Rubrică realizată de Maricela Dan