Anual, 15 martie – 15 aprilie, este perioada ce constituie un prilej pentru personalul silvic de a face din pădure un subiect de atenţie, de promovare a noţiunii de conservare şi continuitate, cu accent în primul rând pe resensibilizarea opiniei publice privind importanţa  ,,aurului verde” – cum pe bună dreptate a fost denumită pădurea, şi nu în ultimul rând pe rolul esenţial al acesteia în menţinerea echilibrului ecologic.

 

În România, ,,LUNA PLANTĂRII ARBORILOR” s-a concretizat pentru prima dată în anul 1901, sub denumirea ,,Sărbătoarea sădirii arborelui”, organizatorul principal fiind Spiru Haret.

Pădurea reprezintă baza economică a producţiei de lemn şi altor produse specific forestiere. Dar la fel de importante sunt şi funcţiile speciale de protecţie a mediului prin protecţia solului împotriva eroziunii, a prevenirii alunecării de teren şi deşertificării, ameliorarea factorilor climatici dăunători şi  protejării surselor de apă potabilă. Prin acţiunile de împădurire şi ocrotire a pădurii, putem avea un aliat important împotriva ,,efectului de seră”, a încălzirii globale şi împotriva schimbărilor climatice nedorite.

Suprafaţa fondului forestier din judetul Covasna este de 173,5 mii ha, care sunt administrate şi gestionate de Ocoale Silvice de Stat şi Ocoale Silvice Private. Direcţia Silvică Covasna administrează, prin cele 4 ocoale silvice din subordine, o suprafaţă totală de 56.818 ha. Prin acţiunile de regenerare din ultimii ani, acţiuni  realizate în termenele  stabilite de Codul Silvic, a crescut  suprafaţa regenerată, astfel: în anul 2011 – 271 ha, în anul 2012 – 295 ha, în anul 2013 – 278 ha.

Pentru anul acesta, printr-o serie de acţiuni de regenerare, se vor realiza regenerări naturale pe 97.53 ha, regenerări artificiale pe 124 ha şi completări curente pe 23 ha, folosindu-se  629,93 mii buc. puieţi asiguraţi din pepinierele proprii. În anul 2014, materialul săditor din pepiniere se va completa cu puieţii rezultaţi din semănătura de molid în solarii pe 705 mp şi cei 1100 mii buc.puieţi din speciile molid, brad şi larice, rezultaţi din repicări.

Datorită colegilor noştri silvicultori, care an de an au dat dovadă că sunt foarte buni organizatori, vom reuşi şi anul acesta să încheiem la timp această ,,campanie”.

Suntem pregătiţi să regenerăm pe cale naturală şi prin plantaţii  toate suprafeţele rezultate din aplicarea tăierilor de regenerare , conform prevederilor din Codul Silvic.

Campania de împăduriri nu va fi numai acţiune fizică, ci şi o campanie de suflet, deoarece acţiunile nu vor consta numai în plantări de puieţi, ci şi în educarea tinerilor pentru a proteja pădurea, natura în general.

Personalul ocoalelor silvice este implicat şi anul acesta în activităţile specifice Lunii Pădurii, antrenând inclusiv tineretul din unităţile de învăţâmânt din judeţ, cu care s-a colaborat foarte frumos şi în anii anteriori. Aşa cum dorim să avem o pădure frumoasă, să păstrăm calităţile genetice ale fondului forestier, tot aşa dorim ca şi tinerii noştri să fie educaţi în acest spirit, de ocrotire a pădurii.

Se vor derula programe ca ,,Plantăm arbori pentru sănătate”, ,,Iubim pădurea”, ,,Să ştii mai multe să fii mai bun”, prin care elevii vor fi informaţi despre importanţa pădurii, metodele de producere a puieţilor forestieri în solarii şi pepiniere, şi vor participa la lucrări de împăduriri, alături de personalul silvic.

Pentru silvicultori, această perioadă de timp înseamnă muncă şi răspundere sporită pentru gospodărirea durabilă, atât a pădurilor proprietate a statului cât şi ale proprietarilor particulari.

Sub emblema ,,LUNA PLANTĂRII ARBORILOR”, Direcţia Silvică Covasna oferă deţinătorilor de terenuri forestiere sau agricole, contra cost la preţuri avantajoase şi cu asigurarea de asistenţă tehnică gratuită, puieţi forestieri din speciile  disponibile: larice, brad, paltin de munte, scorus de munte şi castan.

                        RESPONSABIL REGENERAREA PĂDURILOR

                                    Tehn Bîrlă Tudor- Mădălin

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail