Cea mai vârstnică persoană din oraşul Sfântu Gheorghe a fost sărbătorită ieri de către Primăria oraşului reprezentată de viceprimarul Sztakics Eva.

Născută în localitatea Breţcu pe 18 martie 1914, doamna Lázár Viktória  a împlinit ieri frumoasa vârstă de 100 de ani. Doamna viceprimar Sztakics Eva, alături de reprezentanţii primăriei dar şi reprezentanţii mass-media din judeţul Covasna, au vizitat-o acasă pentru a o felicita cu ocazia zilei sale de naştere şi a-i oferi un tort şi un buchet de flori.

Ajunsă la o vârstă atât de înaintată, inevitabil a venit şi întrebarea „Care este secretul longevităţii?”. Vizibil emoţionată de vizita primită, doamna Lázár Viktória ne-a spus că nu are un secret pentru viața lungă pe care a trăit-o până acum, chiar dacă a trăit o viaţă grea, cu urcuşuri şi coborâşuri, aşa cum trăia de altfel toată lumea din vremurile acelea. Cu toate că a fost un copil foarte bolnăvicios viaţa i-a oferit sănătate până la această frumoasă şi înaintată etate.

Chiar dacă vârsta şi condiţia fizică nu îi mai permit să parcurgă distanţa până la biserică, doamna Lázár este o fire religioasă şi se roagă ori de câte ori are ocazia pentru sănătatea ei, a celor patru copii dar şi celor doi nepoţi.  Aceasta a alocat puțin timp pentru a povesti parcursul vieții sale de când era copil, perioada când a urmat  cursurile Școlii Religioase de fete din Brețcu, în limba română, perioada când a trecut prin trauma separării de părinții naturali și adoptarea de către o altă familie, momentul când a plecat la București, unde a stat 5 ani și a lucrat la un  magazin de reparat pantofi al soțului, apoi revenirea pe plaiurile natale în anii 1940. Doamna Lázár a dorit să menționeze şi perioada când s-a mutat la Târgu Mureș, unde a locuit pentru 15 ani, chiar în perioada când era autonomie în Ardeal, având regrete că românii și maghiarii nu puteau trăi în armonie. Totuși, potrivit declaraţiei sale,  pe toată perioada în care familia dânsei a trăit la Târgu Mureș nu au făcut diferențe între cele două etnii, copiii jucându-se împreună, fie că erau români sau maghiari.

Sărbătorita a ținut să amintească tinerilor că pe vremea când și-a petrecut copilăria nu era lejeritatea de astăzi, fiind antrenați de mici în activități gospodărești precum lucrarea pământului sau treburi casnice. Doamna Lázár îi îndeamnă pe tineri să învețe măcar o limbă străină, pe lângă cea maternă, pentru a se putea descurca cât de cât în viață.

Maricela Dan                                                                        

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail