În România, trei hectare de pădure sunt tăiate în fiecare oră, iar datele Romsilva arată că zilnic, în medie, se exploatează 41 de hectare, din care, o mare parte o reprezintă tăierile ilegale. 

Județele cu cele mai întinse suprafețe afectate de defrișări sunt Alba, Cluj, Maramureş, Suceava, Bihor, Argeş şi Vrancea.

Ca să combată tăierile ilegale, fostul ministru delegat al Apelor, Pădurilor şi Pisciculturii, Lucia Varga, împreună cu 64 de deputaţi PNL, au inițiat o modificare a Legii siguranţei naţionale în care să fie menţionate defrişările ilegale de peste un hectar drept o vulnerabilitatea la adresa siguranţei României.

Lucia Varga va discuta astăzi, în direct cu cititorii Yahoo! News, despre inițiativa legislativă, situația defrișărilor, dar și despre riscurile care pândesc România din cauza tăierilor necontrolate. Îi puteți adresa întrebările dumneavoastră, urmând ca fostul ministru să vă răspundă, în intervalul 13.00 -14.30.

Volumul total al tăierilor ilegale din fondul forestier proprietate de stat şi privată în perioada 2005-2011 este, potrivit datelor puse la dispoziţie de Ministerul Mediului şi RNP-Romsilva, de 633.500 mc. Varga a atenționat că există situații în care din cauza tăierilor ilegale se produc alunecări de teren,  colmatări ale cursurilor de apă, viaţa oamenilor fiind pusă în pericol.  Spre exemplificarea situaţiei critice în care se află ţara noastră în raport cu volumul defrişărilor ilegale, deputaţii PNL au prezentat situaţia anului 2010, când s-au tăiat ilegal 49.306 mc de material lemnos, din care 11.114 mc din infracţiuni, 10.532 mc din contravenţii, 24.233 mc din neglijenţa personalului silvic şi imputat acestuia, iar pentru 689 mc s-a acordat riscul normal al serviciului.

Pe lângă tăierile ilegale, afacerile firmelor de exploatare a lemnului par a fi tot mai înfloritoare. De exemplu, compania austriacă Schweighofer anunța anul trecut că își extinde activitatea în România, pentru a-și crește masiv capacitatea de export. Reprezentanții companiei estimau, în urmă cu un an, la prezentarea planurilor, că  800.000 metri cubi de bușteni vor fi exploatați în fiecare an. Holzindustrie Schweighofer deține patru fabrici în România, la Sebeș, Siret, Rădăuți și Comănești, cu aproximativ 2.500 de angajați.

Yahoo News

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail