Primăria Sfântu Gheorghe

Prefectura Covasna a somat conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe să nu mai folosească limba maghiară în antetul actelor oficiale, deoarece contravine legislaţiei naţionale.

Acest lucru l-a nemulţumit pe primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că România a ratificat o serie de tratate internaţionale care le permit minorităţilor naţionale să-şi folosească limba maternă şi a catalogat poziţia Prefecturii Covasna drept o atitudine ‘rău-voitoare’ la adresa biling­vismului şi a comunităţii maghiare.

El a menţionat că somaţia primită recent este semnată de subprefectul Valentin Ionaşcu şi i-a fost trimisă în perioada în care prefectul Gyorgy Ervin se află în concediu de odihnă. „Curios este că prefectul Gyorgy Ervin nici nu a plecat bine în concediu, nici nu a ieşit de prea mult timp pe uşa Prefecturii că am şi primit o adresă semnată de subprefectul Valentin Ionaşcu să nu mai folosim limba maghiară în antetul actelor oficiale. (…) Ceea ce mă nelinişteşte este faptul că juriştii Prefecturii interpretează ciudat anumite legi şi le interpretează întotdeauna împotriva bilingvismului”, a afirmat Antal Arpad.

 

Primarul Antal Arpad

Primarul a spus că i se par fireşti demersurile autorităţilor locale de a folosi limba maghiară alături de cea română, în condiţiile în care 75% din totalul cetăţenilor municipiului Sfântu Gheorghe sunt de etnie maghiară, iar 80% din turiştii care vizitează zona sunt din Ungaria.

Edilul a explicat că acesta este şi motivul pentru care, pe anumite indicatoare, cum ar fi cele turistice, ori pe tichetele de parcare, înscrisurile apar prima dată în limba maghiară şi abia apoi în română.

Subprefectul Valentin Ionaşcu a precizat, pentru AGERPRES, că a trimis somaţia în urma mai multor sesizări venite din partea unor cetăţeni, dar şi pentru că legea prevede clar că în antetul actelor oficiale ale instituţiilor publice se foloseşte limba română.

 

Subprefectul Valentin Ionaşcu

De asemenea, el a spus că, dacă ar fi fost „nerăbdător”, aşa cum sugerează primarul Antal Arpad, i-ar fi trimis o amendă şi nu un avertisment.„Legea prevede clar cum se foloseşte limba minorităţilor naţionale. (…) Eu nu am nimic nici cu primarul şi nici cu limba maghiară, dar vreau să se respecte legea. Am primit mai multe sesizări din partea unor cetăţeni, (…) în total vreo trei petiţii privind Primăria Sfântu Gheorghe şi Consiliul Judeţean Covasna, iar somaţia era pe rol, deci o semna prefectul dacă nu era plecat în concediu. Am trimis un avertisment. (…) Dacă eram nerăbdător, aşa cum spune primarul, nu îi trimiteam o somaţie, ci o sancţiune contravenţională pentru încălcarea legii”, a precizat subprefectul Valentin Ionaşcu.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail