Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IJP) şi Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna au încheiat un protocol de colaborare în vederea depistării firmelor care oferă fictiv locuri de muncă în străinătate, acordul fiind perfectat la scurt timp după ce mai multe zeci de persoane din judeţ, care au căutat un job, au fost escrocate.

Şeful Inspectoratului, comisarul Ioan Popa a declarat ieri că protocolul vizează un schimb de date şi informaţii legate strict de firmele de recrutare a forţei de muncă pentru străinătate şi are ca scop atât protejarea cetăţenilor, cât şi a societăţilor care activează corect în acest domeniu.

Preşedintele CCI Covasna, Edler Andras a menţionat că până săptămâna viitoare va întocmi o grilă cu un rating al tuturor firmelor din judeţ care recrutează forţă de muncă pentru străinătate, iar cetăţenii interesaţi vor putea afla dacă acestea sunt sau nu credibile.

„Ne bucurăm că Inspectoratul Judeţean de Poliţie a răspuns prompt la propunere noastră. În ultima perioadă, au apărut firme fantomă care iau banii de la oameni şi dispar. Vrem să protejăm acele firme serioase, de bună credinţă, dar în acelaşi timp să şi oferim siguranţă oamenilor care caută un loc de muncă în străinătate (…) Deci, noi vom aduna datele, iar, dacă omul va veni la noi să se intereseze de firma X, vom verifica informaţiile şi vom putea avertiza dacă au fost probleme cu firma respectivă, dacă au fost reclamaţii sau dacă e o firmă de încredere. Pentru început vom aduna datele din judeţ, dar apoi le vom colecta la nivel naţional pentru că pot fi înşelaţi de oricine, iar oamenii trebuie să fie preveniţi (…) Este un proiect pilot care, dacă va avea succes, vom propune să fie extins la nivel national”, a spus Edler Andras.

El a menţionat că, pentru depistarea firmelor neautorizate în domeniul recrutării şi intermedierii forţei de muncă, CCI a încheiat la nivel local un protocol similar cu Inspectoratul Teritorial de Muncă.

IJP Covasna a înregistrat în ultimele luni aproape 140 de plângeri din partea unor persoane escrocate de un cetăţean din Târgu Secuiesc, patronul firmelor JobLaszlo şi West Herald, care le-a promis locuri de muncă în străinătate.

Şeful Serviciului de investigare a fraudelor din cadrul IJP Covasna, comisarul Ciprian Paic a precizat ieri că bărbatul este cercetat pentru înşelăciune şi evaziune fiscală, prejudiciul fiind calculat la peste 370.000 de lei.

Reclamaţii similare legate de cele două firme au fost înregistrate în judeţele Harghita şi Cluj.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail