Compania austriacă Holzindustrie Schweighofer a început recrutările de personal pentru fabrica de cherestea pe care o va construi anul acesta în localitatea Reci, oferind câteva sute de locuri de muncă.

Primarul comunei, Dalnoki Lajos, a declarat ieri pentru AGERPRES că reprezentanţii companiei au deschis un punct de lucru la Sfântu Gheorghe, unde colectează CV-urile şi cererile de angajare şi au fost recent şi la Reci pentru a recruta oameni.

„Au venit la căminul cultural şi să ştiţi că au fost mulţi oameni interesaţi să se angajeze (…) Eu spun că fabrica asta e bună nu numai pentru comună, ci pentru tot judeţul, pentru că vor intra bani la bugetul local din impozite şi se vor crea multe locuri de muncă. Dacă tot o construiesc, atunci mai bine să o facă la noi şi nu la vecini, pentru că lemnul oricum se taie”, a spus primarul Dalnoki Lajos, potrivit căruia au început deja pregătirile pentru ridicarea fabricii.

Reprezentanţii companiei au declarat pentru AGERPRES că în total vor angaja 650 de persoane în mai multe etape, atât în administraţie, cât şi în producţie, cărora li se oferă un pachet salarial motivant, tichete de masă şi calificare la locul de muncă.

„Investiţia de la Reci a concernului austriac a iscat numeroase dispute şi chiar proteste în ultimul an, printre cei mai vocali opozanţi numărându-se grupul ecologist „Indigo” din Sfântu Gheorghe şi organizaţia „Greenpeace”. Cei dintâi, reprezentaţi de Toro Attila, susţin că investiţia va afecta mediul înconjurător, va distruge pădurile din judeţ, va falimenta micii întreprinzători locali din industria lemnului şi va avea efecte dezastruoase asupra rezervaţiei naturale „Mestecănişul” de la Reci. „Greenpeace” a cerut Ministerul Mediului un control la Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Covasna pentru a verifica dacă s-a respectat legea în ce priveşte autorizarea fabricii care ar urma să proceseze un milion de arbori anual. Directorul AMP Covasna, Gheorghe Neagu, a subliniat că autorizarea s-a făcut „pe lege” şi că nu vor fi găsite nereguli. De altfel, Consiliul Judeţean Covasna a eliberat la finele anului trecut autorizaţia de construcţie, după ce firma a adus toate avizele solicitate.

Concernul austriac mai are patru fabrici de cherestea în ţara noastră, la Sebeş, Siret, Rădăuţi şi Comăneşti, iar cea mai mare parte din producţie este exportată pe piaţa asiatică, îndeosebi în Japonia.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail