Noi cercetări documentare despre Revoluţia de la 1848, din perspectiva istoriografiei româneşti, vor fi prezentate de un grup de specialişti în cadrul unui simpozion ce va avea loc săptămâna viitoare la Sfântu Gheorghe, în organizarea Centrului European de Studii Covasna-Harghita.

Directorul Centrului, dr. Ioan Lăcătuşu, a declarat ieri, pentru AGERPRES, că la lucrările simpozionului şi-au anunţat participarea cercetători ştiinţifici, muzeografi, arhivişti, profesori şi preoţi din Bucureşti, Cluj-Napoca, Târgu Mureş, Ploieşti, Braşov, Topliţa, Bistriţa şi Sfântu Gheorghe, cunoscuţi pentru preocupările lor ştiinţifice legate de istoria Transilvaniei.

Practic, prezentăm din perspectivă strict ştiinţifică, documentară noile cercetări istorice legate de Revoluţia paşoptistă (…) Vor fi puse în circuitul public valoroase rezultate ale istoriografiei româneşti privind evoluţia evenimentelor de la 1848, în general şi din S-E Transilvaniei, în special, cu consecinţele asupra populaţiei româneşti şi maghiare din zonă”, a declarat Ioan Lăcătuşu, potrivit căruia, comunicările ştiinţifice prezentate vor fi ulterior editate în publicaţiile Centrului European de Studii.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Liga Cultural-creştină Andrei Şaguna” şi va avea loc pe data de 11 martie a.c la Centrul Ecleziastic de Documentare Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, sub genericul Revoluţia de la 1848 din Transilvania. Noi contribuţii documentare”.

Conform tradiţiei, pe data de 15 martie a.c, comunitatea maghiară din Transilvania sărbătoreşte Ziua maghiarilor de pretutindeni, care marchează din punct de vedere istoric izbucnirea Revoluţiei paşoptiste în Ungaria. Ziua de 15 martie, devenită un simbol al libertăţii, este una dintre cele mai importante sărbători naţionale maghiare, alături de Ziua Sfântului Ştefan (20 august) şi aniversarea revoluţiei ungare de la noiembrie 1956.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail