Conducerea Liceului teoretic Nagy Mozes” din Târgu Secuiesc a intrat în grevă japoneză, în semn de protest faţă de nedegrevarea de ore a directorilor de şcoli, protest la care au aderat în semn de solidaritate şi cadrele didactice din această unitate de învăţământ.

Directorul instituţiei, Bejan Andras, a declarat ieri, pentru AGERPRES, că scopul acestei acţiuni este de a atrage atenţia autorităţilor şi opiniei publice asupra situaţiei create de o prevedere din Legea bugetului pe 2014, care stipulează că directorii unităţilor de învăţământ care nu se încadrează în bugetul alocat vor fi nevoiţi să predea 14 ore fără a fi remuneraţi. Bejan Andras a menţionat că această prevedere face imposibilă îndeplinirea atribuţiilor manageriale şi va avea drept consecinţă apariţia unor disfuncţionalităţi.

„Dacă intrăm la catedră trebuie să ne pregătim în prealabil ca orice profesor şi, practic, nu mai avem timp pentru un management eficient. Această prevedere din Legea bugetului, dacă nu va fi soluţionată, va avea efect negativ asupra calităţii învăţământului (…) Nu e doar problema liceului „Nagy Mozes”, sunt probleme peste tot în ţară. Credem şi spunem că este o măsură discriminatorie pentru acele şcoli care nu au cum să scoată salariile sută la sută pe cap de elev (…) Prin această grevă japoneză nu vrem să facem scandal, dar vrem să atragem atenţia şi să se găsească o soluţie corectă”, a spus Bejan Andras.

El a menţionat că directorii de şcoli din judeţul Covasna au înaintat în urmă cu câteva săptămâni o petiţie Ministerului Educaţiei prin care cer soluţionarea acestei probleme.

Pe parcursul întregii săptămâni directorii şi cadrele didactice de la liceul din Târgu Secuiesc vor purta banderole albe pe braţe, dar procesul educaţional şi examenele de simulare a bacalaureatului se vor derula în condiţii normale, a subliniat şeful institiţiei, potrivit căruia în cursul zilei de ieri a avut loc  o întâlnire pe această temă cu conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ).

Şefa IŞJ, Keresztely Irma, a explicat că totul porneşte de la costul standard per elev, care în prezent este de 2.492 de lei şi care trebuie să asigure fondul de salarii. „Procedura e simplă: numărul copiilor dintr-o şcoală se înmulţeşte cu această cifră, iar suma totală reprezintă fondul de salarii. Legea prevede că dacă şcoala nu se încadrează în buget, atunci degrevarea directorilor la norma de predare poate fi până la patru ore din norma totală – norma totală pentru profesori fiind de 18 ore săptămânal. Practic, asta înseamnă că directorii care nu se încadrează în bugetul astfel calculat trebuie să presteze o activitate de 14 ore la catedră”, a spus Keresztely Irma.

Ea a admis că finanţarea per capita nu este soluţia perfectă şi că, într-adevăr, sunt mulţi directori nemulţumiţi, iar unii au ameninţat cu demisia dacă nu vor fi degrevaţi de orele la catedră.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail