Sâmbătă, 1 martie 2014, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântul Gheorghe, a avut loc Adunarea Generală  pe anul acesta a Despărțământului Covasna-Harghita  al ASTREI (Asociaţiunea Transilvană pentru  Literatura Română şi Cultura  Poporului Român), la care au participat membrii din cele două județe, precum și delegatul ASTREI centrale cu sediul la Sibiu, prof. univ. dr.Octavian Bologa,vicepreședinte al ASTREI.

Adunarea Generală condusă de președinta Despărțământului Covasna-Harghita, prof.dr.Luminița Cornea, a început cu intonarea imnului național, urmat de imnul Astrei compus de Andrei Bârseanu. A continuat cu o trecere în revistă a activităților desfășurate în cursul anului 2013. Au avut loc discuții, propuneri și prezentarea programului de activități pe 2014.

În încheiere, domnul dr. Ioan Lăcătușu și domnul prof. Ilie Șandru au transmis un apel „la solidaritatea întregii societăţi româneşti, deoarece opinia publică românească trebuie să înţeleagă faptul că probleme precum separatismul, izolarea, a două limbă oficială, discriminarea românilor pe meleagurile natale nu sunt doar probleme ale românilor din Arcul Intracarpatic, ele vizează întreaga ţară.”

Nu s-a uitat că este prima zi calendaristică de primăvară, așa că s-au împărțit ghiocei, urări de bine și mărțișoare din partea Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni, unde au fost organizate ateliere cu elevii, pentru confecționarea tradiționalului simbol al venirii primăverii.

Programul a continuat cu un moment aniversar închinat poetului Grigore Vieru „În limba ta/Ți-e dor de mama” desfășurat la Muzeul Spiritualității Românești, în organizarea ASTREI, a Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni și a Catedralei Ortodoxe, cu participarea corului de copii „Sfântul Ierarh Nicolae” al Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe, coordonat de preotul Cristian-Anthonio Pintrijel. Îmbrăcați în costume naționale românești, copiii au oferit participanților un moment muzical emoționant interpretând cântece pe versuri de Grigore Vieru, care au stârnit în sufletele tuturor o furtună de dragoste și dor de mamă, de casa părintească, de tot ce-a fost și nu mai este…  Întru amintire, voi consemna unul dintre poeme, căci el este un tainic tânguit și al nostru al tuturor: „ În aceeași limbă/ Toată lumea plânge,/ În aceeași limbă/ Râde un pământ./ Ci doar în limba ta/ Durerea poți s-o mângâi,/Iar bucuria/ S-o preschimbi în cânt.//În limba ta/ Ți-e dor de mama,/ Și vinul e mai vin,/Și prânzul e mai prânz./ Și doar în limba ta/ Poți râde singur,/ Și doar în limba ta/Te poți opri din plâns.//Iar când nu poți/ Nici plânge și nici râde,/Când nu poți mângâia/ Și nici cânta,/ Cu-al tău pâmânt,/ Cu cerul tău în față,/Tu taci atuncea/ Tot în limba ta.”

Într-o interpretare de excepție, actrița Duța Guruianu de la Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântul Gheorghe, într-un recital din versurile poetului omagiat, ne-a dezvăluit „Taina cuvintelor- dragostea”, un alt poem deosebit de frumos al poetului Grigore Vieru al cărui mesaj merită consemnat: „Locuiesc la marginea unui cântec/ La mijlocul lui se află speranța/ Locuiesc în mijlocul unei pâini/ La mijlocul ei/ Dragostea mea pentru voi”.

Momentul artistic s-a încheiat cu lansarea volumului „Metanii peste strigătul arboreluiversuri închinate lui Grigore Vieru” de Valentin Marica, coordonatorul Centrului de Studii Literare „Grigore Vieru”, Târgu-Mureș, urmat de lansarea cărții „Dialoguri sacre” de Vasile Tămaș Delavâlcele despre care, în prefața cărții, Ionel Simota consemna „Cartea tratează într-un mod inedit suferința supremă, pornind din cele mai vechi timpuri- suferința trădării lui Iisus de către celebrul personaj biblic Iuda Iscarioteanul- și până în timpurile apropiate nouă”.

Fie ca vorbele lui Grigore Vieru cu care voi încheia aceste rânduri să ne lumineze, iar această suferință să nu fie zadarnică: „Nu poţi atinge cu ochii un ideal dacă nu eşti luminat de aura suferinţei.”

Mihaela Aionesei, Târgu Secuiesc

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail