Omul de afaceri Dioszegi Laszlo din Sfântu Gheorghe, care anul trecut a reuşit performanţa de a înscrie în Cartea Recordurilor cea mai mare pâine tradiţională cu cartofi, a deschis o brutărie şi în Anglia.

Dioszegi Laszlo a declarat ieri, pentru AGERPRES, că brutăria sa, aflată în oraşul Luton, la aproape 35 de kilometri de Londra, coace zilnic 3-400 de pâini, iar pe viitor îşi va extinde producţia, existând cerere din partea clienţilor.

„Ideea de a deschide o brutărie în Anglia a venit din partea unui prieten din Sfântu Gheorghe care trăieşte de 5 ani la Londra. La Londra chiriile sunt foarte mari, aşa că am găsit un spaţiu mai ieftin la Luton, unde este şi un aeroport şi care se află la circa 35 de kilometri de Londra. Acolo avem un cuptor şi zilnic, cu o maşină, ducem pâine la Londra (…) Am dus în Anglia brutari din Sfântu Gheorghe şi facem pâine tradiţională secuiască cu cartofi. Folosim aceeaşi reţetă ca acasă, dar cuptorul nu este pe lemne, ci pe gaz (…) Zilnic facem 3-400 de pâini, nu ne-am făcut prea multă reclamă, dar lumea începe să aprecieze produsele noastre şi avem tot mai mulţi clienţi”, a declarat Dioszegi Laszlo. Potrivit acestuia, cei mai mulţi clienţi provin din rândul românilor şi al maghiarilor stabiliţi în Anglia.

Brutarul covăsnean a mai spus că în curând va face şi alte sortimente de pâine, dintre cele care există deja în România, cum ar fi pâinea cu secară şi cea semialbă. În România, brutăria Dioszegi fabrică 25 de tone de pâine pe zi.

În luna noiembrie anul trecut, această brutărie a copt cea mai mare pâine tradiţională cu cartofi din lume, în cadrul unui eveniment organizat de patronatul din industria de morărit şi panificaţie Rompan, care a avut loc la Bucureşti în timpul târgului dedicat agriculturii, Indagra. Pâinea, coaptă timp de şase ore, a cântărit 96,6 de kg şi a fost pregătită din 57 de kg de făină, 34 de litri de apă, 10 kg de cartofi, 1 kg de drojdie, 1 kg de sare. Performanţa a fost omologată de World Record Academy la categoria „Pâine rustică”.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail