Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, consideră că PNL poate fi considerat singurul vinovat de eventuala rupere a USL, deoarece social-democraţii au făcut permanent concesii şi au fost corecţi cu partenerii lor, în timp de liberalii ‘au mers atât de departe cu pretenţiile, încât au devenit inacceptabile.

Horia Grama a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că va spera până în „ultimul ceas” că PNL va renunţa la intenţia de a rupe USL şi că Antonescu nu va da „vrabia din mână pe cioara de pe gard”.
„Cred că e clar pentru toată lumea cine doreşte ruperea USL. PSD a făcut concesii şi a fost un partener corect, e clar cine e vinovat că ne aflăm în această criză politică. Orice concesii se fac, PNL vine cu altele. Au mers cu pretenţiile atât de departe încât au devenit inacceptabile (…) Concesiile nu pot merge la nesfârşit, PSD nu e cârpa de şters pe jos a PNL. În fond şi la urma urmei suntem un partid care are, practic, un procent dublu decât ei”, a afirmat Horia Grama.
Parlamentarul covăsnean a menţionat că nu poate trece neobservată intenţia clară a lui Crin Antonescu de a candida din Opoziţie pentru preşedinţia României, deşi în atare condiţii şansele lui de reuşită ar fi considerabil mai mici.
„Este evident că Antonescu îşi sacrifică partidul şi poziţia partidului pentru poziţia lui de candidat la alegerile prezidenţiale. Părerea mea e că dă vrabia din mână pe cioara de pe gard, în sensul că pleacă din candidatul unei alianţe de 70%, intră în Opoziţie cu un partid care este cotat acum undeva la 15-17% şi cu susţinerea pe care o vedeţi în sondaje. Nu ştiu ce calcule şi-a făcut, dar din Opoziţie chiar nu va ieşi preşedinte”, a susţinut Horia Grama.
El a afirmat că Antonescu nu a făcut nimic pentru a câştiga simpatia şi susţinerea filialelor PSD din teritoriu şi a electoratului, iar, după părerea sa, în cele din urmă nu va mai fi susţinut nici de PNL pentru preşedinţia României dacă va scădea în sondaje sub procentul partidului.
„Noi (PSD – n.r.) nu suntem disperaţi că rămânem fără candidat sau că nu am avea un candidat potrivit pentru preşedinţie, dar vă pot spune că nu s-a discutat deloc în forurile statutare ale partidului despre un alt candidat sau că îl vom susţine pe X sau pe Y la momentul potrivit. Chiar nu s-a discutat despre aşa ceva (…) Eu sper ca PNL să aibă gândul bun şi să înţeleagă că face o mare greşeală să iasă de la guvernare. USL e o construcţie politică importantă, iar fără o susţinere puternică modificarea Constituţiei cade, descentralizarea cade… În general, cu PNL avem o colaborare bună, problema e Crin şi pentru PNL, şi pentru PSD”’, a conchis Horia Grama.

Potrivit acestuia, PSD a făcut tatonări şi a avut discuţii cu alte grupuri parlamentare în eventualitatea ruperii USL, dar nu s-au purtat negocieri pentru crearea altei majorităţi.

 

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail