Înscrierea în învăţământul primar pentru anul 2014-2015 se va realiza în două etape. Începând de luni, 24 februarie (a.c.), părinţii pot completa și depune online sau la unitatea de învățământ cererile de înscriere.

Ministerul Educației Naționale a devansat calendarul de înscriere, comparativ cu anul școlar anterior. Astfel, pregătirile pentru înscriere au început deja. În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc marţi, doamna inspector şcolar general Keresztely Irma, a oferit mai multe informaţii pe această temă. Potrivit doamnei inspector, directorii şcolilor cu învăţământ primar şi directorii grădiniţelor au participat deja la o întâlnire în cadrul căreia doamna inspector şcolar general adjunct, Rădiţa Palela, preşedinta comisiei judeţene pentru înscriere în învăţământul primar, le-a oferit informaţii în referitoare la înscriere.

Comunicare cu părinţii

Potrivit doamnei inspector Keresztely Irma, în perioada 19- 28 februarie (a.c.), unităţile de învăţământ vor organiza „Ziua Porţilor Deschise”, activitate la care participă directorul, directorul adjunct al unităţii, cadre didactice care predau la clasa pregătitoare, reprezentanţi ai părinţilor, elevilor care frecventează clasa pregătitoare în anul şcolar actual, precum şi alte persoane desemnate de conducerea unităţii de învăţământ.

De asemenea, părinţii şi cei interesaţi se vor putea informa în legătură cu înscrierile, şi de pe internet, accesând site-urile unităţilor de învăţământ sau site-ul Inspectoratului Şcolar. Pe acesta din urmă- www.isj.educv.ro- s-a creat o secţiune –„înscrierea în învăţământul primar” – de unde se vor putea accesa informaţii legate de metodologia de înscriere, calendarul înscrierii şi nu numai.

Potrivit conducerii ISJ Covasna va fi activă şi anul acesta o linie TelVerde – cu numărul 0800816267, la care părinţii pot suna şi solicita informaţii în legătură cu înscrierea în învăţământul primar.

Cine se înscrie în învăţământul primar?

Conform metodologiei, părinții, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2014 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Aceşti copii vor fi înscrişi în clasa pregătitoare, indiferent dacă au fost sau nu la grădiniţă.

Prin excepţie, părinții, ai căror copii nu au fost înscriși în învățământul primar în anul școlar 2013-2014 și împlinesc vârsta de 7 ani până la data de 31 august 2014 inclusiv, pot înscrie, la cerere, copiii în învățământul primar, în clasa I, în conformitate cu prevederile metodologiei.  Mai exact, copiii care au 7 ani împliniţi până la 31 august 2014 inclusiv, pot fi înscrişi în clasa pregătitoare, indiferent dacă au fost sau nu la grădiniţă, sau în clasa I, la solicitarea părintelui sau a tutorelui legal.

De asemenea, conform metodologiei, părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2014, inclusiv, pot să-și înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare. Astfel, înscrierea acestor copii în clasa pregătitoare se face la solicitarea scrisă a părinților sau a tutorelui legal, dacă evaluarea dezvoltării psihosomatice a acestora, făcută de specialiști, atestă pregătirea copiilor pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare.

În metodologie se arată că părinții copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2014 inclusiv, care nu optează pentru înscrierea copiilor lor în clasa pregătitoare în anul școlar 2014-2015sau ai celor pentru care evaluarea arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare își vor înscrie copiii la grădiniță, în grupa mare.

În cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2014, solicitarea nu poate fi soluţionată decât în situația în care evaluarea dezvoltării psihosomatice atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. În cazul în care rezultatul evaluării arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, copiii vor fi înscriși în grupa mare din învățământul preșcolar.  Rezultatul evaluării psihosomatice nu poate fi contestat.

Conform metodologiei, evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor se efectuează sub coordonarea Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE), în perioada prevăzută în calendar.

Cum se alege unitatea de învăţământ?

Toţi copiii ai căror părinţi solicită înscrierea în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie vor fi înmatriculaţi la unitatea de învăţământ solicitată.

„Planul de şcolarizare aprobat pentru unităţile de învăţământ este mai mare decât numărul copiilor recenzaţi din circumscripţia şcolară (…)”, a precizat doamna inspector şcolar general, Keresztely Irma.

Potrivit acesteia, dacă părintele doreşte să ducă copilul într-o altă unitate de învăţământ în afara propriei circumscripţii şcolare, atunci, pe locurile libere, se înscriu şi ulterior se înmatriculează copiii care provin din alte circumscripţii şcolare, inclusiv din alte localităţi, în conformitate cu solicitările părinţilor şi cu prevederile metodologiei. Numărul locurilor libere este diferenţa dintre numărul de locuri alocate şi numărul de copii din circumscripţie.

În situaţia în care într-o unitate de învăţământ numărul cererilor de înscriere primite de la părinţi al căror domiciliu se află în afara circumscripţiei şcolare e mai mare  decât numărul de locuri libere, vor fi aplicate criterii de departajare generale şi specifice, stabilite în conformitate cu prevederile metodologiei. Criteriile specifice de departajare trebuie să aibă avizul consilierului juridic al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna.

Documentele necesare înscrierii

Pentru înscriere, părinţii trebuie să completeze o cerere tip. Aceasta se va putea completa online sau la secretariatul unităţii de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului, în perioada 24 februarie- 14 martie (a.c).

Completarea cererii tip nu este însă suficientă, ci aceasta va trebui validată. Validarea cererii tip de înscriere este obligatorie şi se face în prezenţa părintelui și a cel puțin unui membru din comisia de înscriere, zilnic, în intervalul orar 8,00-20,00 (luni-vineri), respectiv 8,00-13,00 (sâmbăta). Aşadar, chiar dacă a completat cererea-tip online, părintele sau tutorele legal va trebui să se deplaseze ulterior la unitatea de învăţământ la care se doreşte înmatricularea, pentru validarea cererii.

În situația în care cererea-tip de înscriere se completează la sediul unității de învățământ la care se dorește înmatricularea copilului, completarea datelor în aplicația informatică se face în prezența părintelui, de către un membru al comisiei de înscriere din școală. În acest caz, imediat după completarea cererii-tip de înscriere, se realizează validarea acesteia.

Doamna inspector şcolar general Keresztely Irma a precizat că în vederea asigurării fluenţei procedurilor şi a evitării aglomeraţiei, unităţile de învăţământ vor asigura inclusiv posibilitatea de programare telefonică a părinţilor pentru completarea şi sau validarea cererilor tip de înscriere. Numărul de telefon la care părinţii pot apela va fi afişat la avizierul unităţii de învăţământ, pe site-ul acesteia sau şi pe site-ul ISJ Covasna.

„Validarea cererii nu înseamnă însă înscrierea propriu-zisă”, a precizat inspectorul şcolar general.

Părintele va depune, în momentul completării cererii – tip  de înscriere la unitatea de învățământ, sau, după caz, în momentul validării acesteia, o fotocopie a actului de identitate propriu și o fotocopie a certificatului de naștere al copilului. Copiile vor fi certificate conform cu originalul de către secretariatul unității de învățământ, pe baza documentelor.

Pentru copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2014, inclusiv, alături de documentele menţionate părintele depune şi o copie a documentului prin care CJRAE comunică rezultatul pozitiv al evaluării dezvoltării psihosomatice a copilului.

„În cazul în care solicită înscrierea la altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, pe lângă documentele menţionate, părinţii depun şi documente care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare. Trebuie să facă dovada. În cazul în care solicită înscrierea la altă unitate de învăţământ decât şcoala de circumscripţie, părintele va menţiona prin bifarea acestei opţiuni în cererea tip de înscriere dacă este de acord cu înscrierea copilului la şcoala de circumscripţie în situaţia în care acesta nu va fi admis la şcoala solicitată din lipsă de locuri libere”, a mai spus doamna inspector şcolar general.

În momentul prezentării la unitatea de învățământ pentru completarea cererii-tip de înscriere, părinții vor fi informați că aplicația informatică nu permite înscrierea copilului la mai multe unități de învățământ.

Etapele înscrierii….

În clasa pregătitoare

După încheierea perioadei de completare și validare a cererilor-tip de înscriere, cuprinderea copiilor în clasa pregătitoare se face în două etape succesive, după cum urmează: prima etapă, în care repartizarea copiilor se face pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse de părinți, folosind aplicația informatică și pe baza deciziilor consiliilor de administrație ale unităților de învățământ, luate în urma aplicării criteriilor de departajare pentru copiii din alte circumscripții școlare; a doua etapă, în care este asigurată înscrierea, pe locurile libere, a copiilor care nu au participat la prima etapă sau nu au fost distribuiți, din diferite motive.

Prima etapă este programată între 17 martie şi 22 martie (a.c.). În cadrul acestei etape, în prima fază sunt admiși copiii din circumscripție. În a doua fază, se procesează cererile pentru altă unitate, pe locurile rămase libere. În a treia fază sunt admişi la şcoala de circumscripţie copiii care nu au fost înscrişi în altă unitate, din lipsă de locuri.

Astfel, conform calendarului, între 18-20 martie (a.c.) este programată procesarea, la nivelul unităților de învățământ, a cererilor părinților care solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere; admiterea sau respingerea cererilor acestora prin aplicarea criteriilor generale și specifice de departajare și validarea de către consiliul de administrație al unității de învățământ a listei candidaților admiși în această fază; marcarea, în aplicația informatică, a cererilor – tip de înscriere pentru candidații admiși în această fază. În 21- 22 martie (a.c.) este programată afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul unităților de învățământ a candidaților înmatriculați, a numărului de locuri rămase libere și a listei copiilor neînscriși după prima etapă.

A doua etapă de înscriere se desfăşoară între 24 martie – 18 aprilie 2014 şi vizează acei copii care nu au fost cuprinşi într-o unitate de învăţământ, în prima etapă de înscriere, sau care nu au participat la această etapă.

Conform calendarului, în 24 martie (a.c.) este programată afișarea la unitățile de învățământ, a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de Inspectoratul Școlar Județean. În perioada 25 martie – 4 aprilie (a.c.) are loc depunerea cererii-tip de înscriere la secretariatul școlii aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, pentru copii care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă; dar şi validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor. În perioada 7-10 aprilie (a.c) este programată procesarea, la nivelul unităților de învățământ, a cererilor-tip de înscriere depuse de părinți, aplicând procedura specifică elaborată de inspectoratul școlar, pe baza criteriilor generale  și a celor specifice de departajare, în limita locurilor disponibile; precum şi completarea, în aplicația informatică, a datelor din cererile – tip de înscriere pentru candidații admiși în această etapă.

În 11 aprilie (a.c.) este programată afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși.

Şi în clasa I

Conform calendarului înscrierii în clasa I a copiilor de 7 ani care nu au fost înscrişi în învăţământul primar în anul şcolar 2013-2014 şi ai căror părinţi solicită înscrierea direct în clasa I, între 24 februarie – 14 martie  2014 este programată depunerea solicitărilor de înscriere de către părinții care solicită înscrierea copilului la școala de circumscripție, la sediul unității de învățământ respective. Între 17-21 martie (a.c.) este programată soluționarea de către unitățile de învățământ și, după caz, cu acordul Inspectoratului Școlar Județean Covasna, a cererilor de înscriere depuse de către părinții care solicită înscrierea copiilor la școala de circumscripție.

În perioada 25 martie- 4 aprilie are loc depunerea solicitărilor de înscriere, de către părinții care solicită înscrierea în altă școală decât școala de circumscripție.

Între 7-10 aprilie este programată soluționarea de către unitățile de învățământ, respectiv Comisia județeană a cererilor de înscriere depuse de părinții care solicită înscrierea în altă școală decât școala de circumscripție, urmând ca în 11 aprilie (a.c.) să aibă loc afișarea la fiecare unitate de învățământ a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa I.

A.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail