Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice a trimis ieri o comisie de control la Agenţia de Protecţie a Mediului (APM) Covasna, la sesizarea organizaţiei Greenpeace, pentru a verifica respectarea legii în ce priveşte autorizarea fabricii de cherestea pe care compania austriacă Holzindustrie Schweighofer vrea să o construiască anul acesta în localitatea Reci.

Directorul APM Covasna, Gheorghe Neagu, a declarat pentru AGERPRES că „autorizarea s-a făcut pe lege”, fiind convins că nu vor fi găsite niciun fel de nereguli. „Noi ne menţinem poziţia (…) Am respectat procedura de autorizare conform legii, nu ne e teamă de niciun fel de control, nu am luat şpagă de la nimeni, totul a fost făcut correct”, a spus Gheorghe Neagu.
El a subliniat că autorizaţia a fost eliberată strict pentru construirea fabricii şi că reprezentanţii firmei austriece urmează să depună un nou dosar pentru obţinerea acordului de mediu în vederea construirii unei centrale termice cu cogenerare.
„Vom analiza, desigur, ce impact va avea asupra mediului această centrală. Este un dosar separat asupra căruia ne vom pronunţa”, a spus Gheorghe Neagu.
Investiţia Holzindustrie Schweighofer are avizul Consiliului Judeţean (CJ) Covasna.

Preşedintele CJ, Tamas Sandor a declarat pentru AGERPRES că reprezentanţii firmei au adus toate avizele solicitate, prin urmare nu a existat niciun motiv legal pentru a nu i se elibera autorizaţia de construcţie.
Greenpeace a transmis ieri  presei un comunicat în care menţionează că acest control vine în urma sesizării pe care a trimis-o Ministerului Mediului pe data de 15 ianuarie, în care a expus o serie de nereguli pe care APM Covasna le-ar fi făcut în procedura de autorizare a fabricii. Greenpeace menţionează, de asemenea, că, la finele anului trecut, a lansat o campanie împotriva construirii fabricii de la Reci, care ar urma să proceseze anual 1 milion de arbori. Totodată, Greenpeace susţine că acestui demers i s-au alăturat peste 3.000 de persoane care cer demisia directorului APM Covasna.

Proteste au avut loc şi în plan local, printre cei mai vocali opozanţi numărându-se grupul ecologist „Indigo” din Sfântu Gheorghe. Liderul grupului, Toro Attila, a declarat pentru AGERPRES că protestatarii se opun investiţiei pe motiv că va afecta mediul înconjurător, va distruge pădurile din judeţ, va falimenta micii întreprinzători locali din industria lemnului şi va avea efecte dezastruoase asupra rezervaţiei naturale „Mestecănişul” de la Reci.

Holzindustrie Schweighofer a anunţat în luna martie anul trecut că intenţionează să investească 150 de milioane de euro în fabrica de la Reci să să creeze circa 650 de noi locuri de muncă. Concernul austriac mai are patru fabrici de cherestea în ţara noastră, la Sebeş, Siret, Rădăuţi şi Comăneşti, iar cea mai mare parte a exporturilor fiind destinată pieţei asiatice, îndeosebi Japoniei.

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail