Dragobetele este o sărbătoare a dragostei relativ nouă, sărbătorită prima dată de către românii din sud-vestul ţării, în deosebi, acum 180 de ani. Nicolae Constantinescu, etnolog al Universității din București, a afirmat că nu există atestări documentare ale acestei sărbători decât în secolul al XIX-lea, explicând că termenul de “dragobete” provine din derivarea cuvântului „drag-dragul”( cu tema slava), la care lingvistul Lazăr Șăineanu a propus sufixul „-bete” fiind folosit în zonele din Oltenia, semnificând „adunare, mulțime”.

Conform tradiţiei Dragobetele trebuia ţinut cu orice preţ: dacă nu se făcea cumva Dragobetele, se credea că tinerii nu se vor îndrăgosti în anul care urma. În plus, un semn rău era dacă o fată sau un băiat nu întâlneau la Dragobete măcar un reprezentant al sexului opus, opinia generală fiind că, tot anul, respectivii nu vor mai fi iubiţi, iar dacă o fată ieşea împreună cu un băiat şi nu se sărutau se credea despre ei că nu se vor mai iubi în acel an.

Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni (MNCR) sărbătoreşte această zi a iubirii în data de 25-26 februarie a.c. prin atelierele programului “Dragobetele vesteşte primăvara la Prima Şcoală Românească”. Durata atelierelor este de 50 de minute, iar costul de participare de persoană este de doar 1,5 lei, obiectele create urmând să fie luate acasă de către participanţi. Atelierele vor avea loc la Prima Şcoală Românească, unde, va avea loc şi o prezentare Power Point despre această sărbătoare frumoasă.

Pentru a putea rezerva un loc la acest atelier, puteţi apela numărul de telefon: 0267 – 314139, sau să contactaţi Biroul Relaţii Publice al MNCR (Cristina Felea, e-mail: [email protected])

D.M.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail