Pe lista bugetului municipiului Sfântu Gheorghe  de anul acesta se află modernizarea clădirii care va găzdui  Universitatea Sapientia .

“Modernizăm clădirea de pe strada Ciucului unde dorim să mai avem o unitate de învăţământ superior în oraş. Cred că ar ridica rangul oraşului faptul că două universităţi prestigioase îşi desfăşoară activitatea în oraşul nostru”, a explicat primarul Antal Arpad.

Faptul că în momentul de faţă, în Sfântu Gheorghe exista o extensie a Universităţii “Babeş Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, care îşi desfăşoară activitatea într-o clădire nouă, oferind studenţilor condiţii foarte bune de studiu în cele 3 amfiteatre, 14 săli de curs, 28 de săli seminar, 8 laboratoare, 6 laboratoare de informatică şi o aula multifuncţională, nu i-a făcut pe cei din Consiliul Local să se mai reflecteze asupra acestei iniţiative.

Universitatea “Sapientia” din Ungaria  funcţionează de 13 ani în România prin cele patru filiale pe care aceasta le-a deschis la Oradea, Cluj Napoca, Târgu Mureş şi Miercurea Ciuc. Motivul pentru care se doreşte înfiinţarea unei filiale a Universităţii “Sapienta” este lipsa unor specializări cu predare în limba maghiară din peisajul educaţional românesc, după cum a declarat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Nemeth Zsolt, la vizita făcută anul trecut în Sfântu Gheorghe. Totuşi, filiala va avea două specializări: agronomie şi silvicultură, care, spune acesta, se mulează pe specificul judeţului Covasna, dar şi pe trendul european axat mai mult pe ecologie.

În momentul de faţă, la UBB, studenţii pot urma cursuri cu specializare în Administrarea Afacerilor, specializarea Ingineria Sistemelor Biotehnice şi Ecologice, şi specializarea Administraţie Publică, punând la dispoziţia studenţilor biblioteci de specialitate, săli de lectură moderne, săli destinate pentru programe de agrement, activităţi ştiinţifice şi culturale, şi altele.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail