Borbély László, fost ministru al Dezvoltării, a participat la Bodoc, la a doua reuniune din acest an a fermierilor din judeţul Covasna. La evenimentul care a avut loc miercuri, 12 februarie, Borbély a prezentat aspecte privind implicaţiile apropiatelor alegeri europarlamentare asupra agriculturii şi creşterii animalelor.

Potrivit fostului ministru, următorul ciclu bugetar al UE poate reprezenta un punct cheie şi din punctul de vedere al fermierilor. În opinia sa, şi fermierii din Romania trebuie să beneficieze de acelaşi sprijin pe care îl au colegii lor din Franţa sau Germania. Este important ca maghiarii din Transilvania să fie prezenţi la Bruxelles, în acest mod pot fi reprezentate şi interesele agricultorilor din Covasna.
La această întâlnire, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamás Sándor  a vorbit despre dezvoltarea Asociaţiei AgroSIC, specificând că sprijinirea fermierilor este o obligaţie morală a Consiliului Judeţean. El a subliniat faptul că, acei fermierii care se grupează într-o asociaţie  se vor afla în continuare într-o situaţie mai uşoară, pentru că, în acest caz, Consiliul Judeţean va putea să le acorde sprijin material prin Asociaţia AgroSIC, precum şi faptul că în judeţul Covasna este mare nevoie de achiziţionarea diferitelor utilaje, pe care doar puţini şi-o pot permite din surse proprii .
Ötvös Mózes, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Bovine din judeţul Covasna  a prezentat problemele crescătorilor de bovine. În opinia sa, întârzierile semnificative în efectuarea plăţilor precum şi faptul că fermierii sunt nevoiţi să folosească o mare parte din această sumă pentru plata impozitului, reprezintă o problemă nu numai în judeţ, ci la nivelul întregii ţări.
Senatorul Tánczos Barna, prezent la întâlnire, a relatat că se poartă un dialog constant cu Ministerul Agriculturii. Cu ministrul Agriculturii au avut discuţii şi despre importanţa fermelor de familie, deoarece susţinerea unei ferme mici de către câte o familie este o caracteristică specială a Transilvaniei – a accentuat Tánczos. În prezent se discută despre un sprijin în valoare de 15 mii de euro pentru fermele mici şi mijlocii, dar aceste sume nu sunt încă fixate. Potrivit lui Tánczos, acest proiect este important din mai multe puncte de vedere, pentru că există regiuni unde pot funcţiona doar ferme mai mici, unde fermele industriale nu sunt funcţionale, pe de altă parte, este important şi pentru faptul că, astfel, tinerii fermieri vor rămâne în mediul rural şi terenurile nu vor rămâne nelucrate.

Scrisoare  înaintată  Ministrului Agriculturii

Cu acestă ocazie, în numele membrilor săi, Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Bovine Covasna a înaintat o scrisoare către ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, în care se arată: „   Aşa cum ştiţi,  la datele de 26 ianuarie 2014 şi 12 februarie  2014 au avut loc întrunirile  fermierilor din zona Întorsura Buzăului, Dobârlau,Covasna şi Valea Mare precum şi de pe Valea Oltului, întâlniri la care din cauza condiţiilor atmosferice neprielnice nu ne-aţi putut onora cu prezenţa. Deşi o parte dintre  problemele cu care ne confruntăm au fost transmise către minister prin reprezentantul d-voastră,  dir.Neaţă  Gheorghe,  vă transmitem în continuare o sinteză a principalelor noastre solicitări a căror rezolvare favorabilă ar evita  o serie de manifestări ale unor nemulţumiri existente în momentul de faţă în rândul fermierilor:

–          La capitolul Sprijin din bugetul naţional-Ajutoare naţionale tranzitorii solicităm ca suma totală la capitolele TNA carne +TNA lapte să fie de minim 200 mil. euro în loc de  cca 154 mil. euro prevăzută  în prezent.

–          Cuplarea formelor de sprijin pentru animale cu cele pentru unitatea de suprafaţă începând cu anul 2015  şi garantarea unor termene de plată;

–          Referitor la faptul că fermele fără personalitate juridică aflate într-o formă de determinare a calităţii genetice şi înscrise în registrele genealogice de rasă nu beneficiază de sprijin, solicităm nedescriminarea lor deoarece începând cu 2013 şi acestea sunt fiscalizate;

–          Impozitarea aşa ziselor construcţii speciale(,,taxa pe stalp”) este de asemenea o masură ce trebuie anulată sau măcar reanalizată;

–          La capitolul livrării şi comercializării laptelui conform Regulament CE nr. 853 solicităm o oarecare îngăduinţă în punerea în aplicare având în vedere faptul că o mare parte din micii fermieri sunt nepregătiţi încă, iar posibila prelucrare în produse tradiţionale este în fază de pionierat;

–          La  nivelul judeţean  ar fi de dorit existenţa unor compartimente al căror rol să fie de sprijin şi îndrumare a cooperativelor în curs de înfiinţare, precum şi în domeniul lansarii lor pe piaţă în faza de debut, precum şi în cosilierea fermierilor dispuşi  pentru producerea de produse eco. Consideram că  reglementarea funcţionării Camerelor Agricole ar constitui un real sprijin la acest capitol;

–          La sprijinul pentru tancurile de răcire solicităm ca Asociaţiile deja înregistrate să poată beneficia de mai multe tancuri, dacă se încadrează în suma de 5000 euro pe localitate, mai ales că în zonele montane dispersia exploataţiilor e foarte mare.”

M.D.C

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail