Un procent de 14% dintre medici şi asistenţi sunt hotărâţi să plece din ţară, nemulţumiţi de salariile mici şi suprasolicitare, arată un studiu recent.
Un studiu privind calitatea vieţii profesionale şi tendinţa de migraţie a personalului medical din sistemul sanitar arată că, în ultimii patru ani, tendinţa de migraţie a personalului medical a rămas constantă, 14% dintre angajaţi fiind hotărâţi să plece în străinătate.
Studiul arată o nemulţumire generalizată faţă de veniturile obţinute în raport cu munca depusă, aproape 55% dintre subiecţi fiind foarte nemulţumiţi. Veniturile constituie principalul factor de nemulţumire faţă de propria viaţă profesională, în condiţiile în care salariaţii resimt faptul că ele dau seamă de statusul lor social, acesta nefiind raportat la rolul social pe care îl au. Se remarcă faptul că 63,7% dintre respondenţi au veniturile situate sub 1.500 de RON, în condiţiile incare lucrează în sistemul „foc continuu”, iar 71,6% au salariile cuprinse între 1.000 şi 1.500 RON.
Deficitul de personal consecutiv plecării colegilor, afectează în mod negativ personalul medical, mai arată studiul: 23,4% dintre respondenţi susţin că programul de lucru se prelungeşte. 22,2% dintre respondenţi lucrează în mod obişnuit peste programul normal de lucru, iar orele suplimentare sunt, de cele mai multe ori, neplătite.
Medicii lucrează mult, nu au echipamente şi se plâng că nu sunt respectaţi
În plus, angajaţii din sistemul medical spun că lucrează în condiţii periculoase sau foarte periculoase şi îşi cumpără singuri mănuşi sau alte consumabile. Absenţa echipamentului de protecţie sau existenţa lui neîndestulătoare şi alte deficienţe ale sistemului, conduc la situaţia în care 83,7% dintre subiecţi consideră că riscul de îmbolnăvire lalocul de muncă este ridicat şi foarte ridicat.
Finanţarea insuficientă, în contextul crizei economice dar şi ca deficienţă cronică a sistemului sanitar, dublată de gestiunea defectuoasă a fondurilor, conduce la scăderea calităţii vieţii profesionale prin factori precum insuficienţa medicamentelor şi materialelor sanitare, dotarea deficitară cu aparatură tehnică, dar şi lipsa/insuficienţa materialelor de protecţie.
Studiul mai arată că nu numai stresul sau salariile mici nemulţumesc medicii, dar şi atitudinea pacienţilor şi, în genere, a societăţii, faţă de ei: salariaţii resimt o indiferenţă a statului român faţă de soarta lor, ce poate merge până la a constitui o formă de presiune în sensul de a pleca din ţară, arată studiul. (ziare.com)