La Casa de Cultură din Întorsura Buzăului a avut loc ieri, 10 februarie a.c., evenimentul caritabil „Zâmbete pentru Andreea”. Apelul de caritate a fost făcut de Consiliul Elevilor de la Liceul teoretic „Mircea Eliade”, în parteneriat cu Şcoala Generală „Mihail Sadoveanu” şi Clubul Copiilor din Întorsura Buzăului.
Cuvintele care pot definii pe scurt acţiunea de luni a tinerilor întorsureni sunt: energie, entuziasm, compasiune, iubire şi implicare. Sala de spectacole a Casei de Cultură din Întorsura Buzăului a fost ocupată la capacitate maximă de tinerii din zonă care au răspuns apelului lansat de colegii lor, Cristina Borviz şi Cosmin Lăutar, îndrumaţi de profesori şi ajutaţi de prieteni.
Evenimentul caritabil, care a avut ca principal scop strângerea de fonduri pentru Andreea Denisa, fetiţa de 9 ani a cărei boală a înduioşat toată zona buzaielor, a fost un real succes. Potrivit Cristinei Borviz, principal organizator şi Preşedinte al Consiliului Elevilor de la Liceul teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, organizarea nu a durat mai mult de o săptămână. Elevii s-au mobilizat rapid şi au pus la cale un spectacol care a inclus concertele unor formaţii din zonă, dansuri moderne şi un moment comic.
Acoustic Duo, Trupa Fresh şi Florin Despa au oferit momente muzicale impresionante, iar Non – Stop, trupa de dans modern coordonată de Rodica Boieru, a încântat privirile spectatorilor.
La intrarea în sala de spectacol organizatorii au întâmpinat participanţii, împărţind zâmbete, atât pe hârtie, cât şi în persoană. Feţele zâmbitoare din hârtie au fost prinse în pieptul fiecărui om prezent la spectacol. Cei care au venit la eveniment au fost prezenţi pentru că au dorit să doneze din puţinul lor şi fetiţei care are nevoie de ajutor. Fondurile donate au fost depuse de fiecare într-o urnă, numită simbolic: „Cutia cu Zâmbete”.
„Nu suntem cu toţi eroi, dar putem încerca a fi”
Mesajul de început pe care tinerii organizatori l-au transmis tuturor celor prezenţi în sală, alături de un fundal muzical înduioşător şi de o prezentare cu pozele Andreei, fetiţa pentru care acest eveniment a fost organizat, au fost versurile unui cântăreţ de muzică uşoară contemporan: „Fă-ţi timp să fi tu, să nu râzi când toţi lângă tine plâng,/ Fă-ţi timp să-i alegi pe ce-i blânzi din toţi cei care în braţe te strâng,/ Fă-ţi timp să visezi, să zbori cu gândul că toate pleacă sau se schimbă/ Şi să preţuieşti palma ce nu te loveşte, ci te alintă,/ Fă-ţi timp să ceri cu o mână şi cu cealaltă să oferi,/ Fă-ţi timp să vezi sub aripa ta pe cine ţii, pe cine acoperi (…) Fă-ţi timp să iubeşti tot ce mişcă sub soare,/ Că e gândac sau elefant, nu-i face rău că îl doare (…) Fă-ţi timp să oferi un zâmbet, chiar şi unui corb, /Fă-ţi timp să auzi ce aude un surd şi să vezi ce vede un orb,/ Fă-ţi timp să iubeşti chiar dacă nu eşti iubit,/ Şi chiar şi singur pe Pământ să fii cel mai fericit, /Fă-ţi timp să vezi splendoarea fiecărui anotimp,/ Fă-ţi timp la timp să înveţi că toate se învaţă în timp.”
Pe lângă versurile pline de inspiraţie pentru tineretul prezent în sală, prezentatorii spectacolului au mai adăugat: „Da, despre asta este vorba. Să-ţi faci timp şi pentru ceea ce este important, iar astăzi ne-am făcut cu toţii timp să fim alături de Andreea. Chiar dacă nu poate fi vorba de o prezenţă fizică, noi astăzi suntem alături cu gândul de micuţa Andreea. Astăzi încercăm să-i întindem o mână de ajutor unui copil ce are nevoie de sprijinul nostru moral şi financiar.”
Ca dovadă a maturităţii, organizatorii au adăugat: „ Fiecare lucru are importanţa sa, dar mai presus de orice trebuie să fie sănătatea. (…) E adevărat că toată viaţa e o luptă. Uneori o luptă grea, alteori mai uşoară. Uneori e crâncenă, dar niciodată nu trebuie să te dai bătut. De cele mai multe ori reuşim datorită celor din jurul nostru. Nu suntem cu toţi eroi, dar putem încerca a fi. Nu suntem cu toţi învingători, dar ne putem bucura de victoria altora. Andreea este un soldăţel care duce cea mai nedreaptă şi groaznică bătălie deoarece adversarul ei nu este unul pe măsură. Ea este o fiinţă gingaşă, o copilă inocentă, firavă, iar adversar îi este boala grea, cruntă şi nemiloasă. Nimeni nu merită asta, cu atât mai puţin Andreea. (…) Prinşi într-un joc al imaginaţiei, putem să fim şi noi alături de Andreea. Şi dacă ne adunăm toate gândurile bune, cu siguranţă o putem ajuta să treacă cu bine peste această grea încercare. (…) Haideţi să încercăm pentru că putem!”
„(…) mă înclin în faţa dumneavoastră.” – tatăl Andreei
Invitat al evenimentului, Preotul Ciprian Popica a precizat în discursul său: „Aş vrea să vă mulţumesc pentru ceea ce dumneavoastră aţi făcut dumneavoastră astăzi. (…) M-aţi ajutat, pe mine personal, să dau un răspuns bun celor mai mari, care, la diferite slujbe sau la diferite ocazii când ne întâlnim, reproşează neimplicarea tinerilor şi încep să-i critice pe aceştia, uitând, fiecare dintre ei, că şi ei au fost cu mult timp în urmă la fel, sau mai neliniştiţi. (…) Dumnezeu îi iubeşte foarte mult pe tineri pentru că a ales să se întrupeze şi să se jertfească la o vârstă tânără. (…) Când îţi pasă, aşa cum am văzut azi la dumneavoastră, aduci un zâmbet. Cu donaţia pe care aţi făcut-o aţi adus un zâmbet, aţi adus o rază de lumină, de bucurie. (…) Tinerii noştri sunt o Biserică. Ei m-au chemat şi am venit eu astăzi la o Biserică vie. Dumneavoastră sunteţi o Biserică plăcută înaintea lui Dumnezeu.”
Oltean Neluţ, tatăl Andreei, prezent în sală la eveniment, a fost invitat pe scenă pentru a-i fi înmânată „Cutia cu Zâmbete”. Acesta a adăugat cu simplitate şi sinceritate: „Vreau să vă mulţumim din suflet şi mă înclin în faţa dumneavoastră.”
Maria Badiu, Directorul Liceului teoretic „Mircea Eliade” a menţionat anterior evenimentului: „Am fost foarte încântată să îi aud venind ei înspre noi cu această iniţiativă. Ei au mai făcut un gest şi au pus bănuţi pentru Andreea, însă gestul acesta pe care îl fac ei este un gest de suflet. S-au organizat singuri. Consiliul Elevilor, coordonaţi de dascăli au colaborat cu Şcoala Generală, cu Clubul Elevilor şi ne-au anunţat la fiecare etapă.”
Emilia Ştefan, Director Adjunct al Liceului teoretic „Mircea Eliade” şi responsabilul cu munca educativă a elevilor a declarat: „Ne-a bucurat foarte mult această iniţiativă şi faptul că a venit de la copii, nu de la noi. Este o iniţiativă deosebită. Majoritatea copiilor sunt de la noi (n.r. Liceul teoretic „Mircea Eliade”). Ei au dorit să facă acest gest pentru un copil care se află în acest moment într-o situaţie nefericită, pentru părinţii lui, să întindă o mână de ajutor şi să dăruiască acest zâmbet pe care îl avem şi noi în piept. Eu felicit pe această minunată domnişoară (n.r. Cristina Borviz) şi pe toţi copii care s-au implicat şi mă bucur că avem astfel de copii.”
„Şi în Întorsura avem oameni de suflet.” – Costică Oltean, directorul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului
Costică Oltean, directorul Casei de Cultură din Întorsura Buzăului a precizat: „Este foarte bine că tinerii au pus în urnă (n.r. „Cutia cu Zâmbete”) chiar un leuţ pe care l-au avut în buzunar. Au fost extraordinari. Şi iacătă că se vede că şi în Întorsura avem oameni de suflet. Tinerii au ştiut să se desfăşoare şi se vede clar că sufletul de român, de întorsurean, e mare.” Acesta a mai adăugat: „Sunt foarte bucuros că s-a reuşit această acţiune. Nu ştiu câţi bani au reuşit să se strângă, dar ideea în sine a fost extraordinară. Cred că pentru fetiţă şi pentru părinţii acesteia a fost un îndemn de a îi întări şi de a putea să treacă peste acest obstacol din viaţa lor. Dumnezeu e mare şi cred că fetiţa se va face bine. Întorsura Buzăului este mare. Chiar fac un apel pentru cine nu a dat nimic, să dea. Marea s-a format picătură cu picătură; leuţ cu leuţ de la oricine, se poate strânge suma care poate reda sănătatea acestei fetiţe.”
Andreea Denisa, fetiţa de 9 ani pentru care s-a organizat acest eveniment are cancer osos. Intervenţiile chirurgicale, dar şi celelalte proceduri medicale de care are nevoie copilul ajung la peste 20.000 de euro. Mesajul părinţilor, lansat pe o reţea de socializare cu ceva timp în urmă, a fost următorul:„Toţi cei care doresc să ajute, sunt rugaţi să depună orice sumă în contul de mai jos, deschis la BCR: în valută nr. RO33RNCB0126138904790002 , codul SWIFT: RNCBROBU”.
Se poate spune, fără îndoială, că evenimentul organizat de elevii din Întorsura Buzăului este o lecţie de viaţă şi de compasiune pentru toată comunitatea buzaielor şi nu numai. Organizatorii ne-au asigurat că astfel de evenimente vor mai avea loc şi în viitor.
Iulia Taraş