Societatea de salubritate Tega din Sfântu Gheorghe a introdus experimental colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile în sistem door-to-door, după un model preluat din Ţara Bascilor.
Directorul societăţii, Toth Birtan Csaba, a declarat că măsura are ca scop creşterea cantităţilor de materiale reciclabile colectate, concomitent cu stimularea cetăţenilor care se implică în recuperarea lor. Practic, societatea Tega a montat nişte boxe de depozitare la intrarea în mai multe blocuri de pe strada Jozsef Attila, unde fiecare familie poate depune pachetele sau sacii cu deşeurile selectate, acestea sunt cântărite săptămânal, iar contravaloarea lor este scăzută din factura de salubritate.
„Creşterea cantităţilor de materiale reciclabile este destul de lentă, ba chiar, după cum arată şi cifrele, arată o scădere anul trecut la materiale plastice, pentru că s-au furat pet-uri din containerele publice şi au fost vândute la firmele de achiziţie (…) Sperăm că anul acesta cantităţile vor fi mai importante, de aceea am şi introdus primul sistem door-to-door în parteneriat cu o asociaţie de proprietari şi vrem să îl extindem în zona blocurilor cu patru etaje”, a declarat Toth Birtan Csaba.
El a menţionat că stimularea colectării selective este dictată de obligaţiile pe care România şi le-a asumat faţă de Uniunea Europeană în ce priveşte reciclarea materialelor recuperabile, dar şi de constrângerile financiare impuse de Ministerul Mediului primăriilor şi operatorilor de salubritate care nu se încadrează în graficele stabilite.
Anul trecut în municipiul Sfântu Gheorghe s-au adunat în jur de 885 de tone de materiale reciclabile, din care circa 500 de tone de hârtie, 180 de tone de plastic, 185 de tone de sticlă şi 20 de tone de baterii şi acumulatoarelor uzate. Cantitatea totală a fost mai mică cu aproape cinci tone faţă de anul 2012, dar mai mare cu peste 230 de tone faţă de anul 2011.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES