Numărul cazurilor de infecţii ale căilor respiratorii superioare cu diferite etiologii a scăzut considerabil în judeţul Covasna,  în cursul săptămânii trecute.

Dr. Santa Ferenc, medic epidemiolog al Direcţiei de Sănătate Publică ( DSP)  Covasna a declarat că,  în săptămâna precedentă,  a scăzut numărul cazurilor de infecţii ale căilor respiratorii superioare, cu peste 300 de cazuri. Potrivit  reprezentantului DSP,  în cursul acestei săptămâni se va înregistra tot o scădere a  cazurilor  de infecţii respiratorii, ca urmare a faptului că elevii şi preşcolarii sunt în vacanţă

75% din populaţia judeţului nu s-a vaccinat

Cele 7500 de vaccinuri antigripale pe care DSP Covasna le aşteaptă încă de la sfârşitul anului trecut, nu au ajuns nici astăzi în cabinetele medicilor de familie. Astfel, doar  2500 de persoane din judeţul nostru au   reuşit să primească vaccinul antigripal, care i-a imunizat împotriva gripei.

Pentru această tranşă de vaccinuri, Ministerul Sănătăţii a decis ca fabricantul să fie Institutul Cantacuzino, adică s-a hotărât să nu mai importe vaccinuri la suprapreţ, ci să folosească vaccinuri autohtone, mai ieftine de 3-4 ori, şi cu acelaşi efect. Din păcate, putem aplica acea vorbă: „Socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din târg.”, deoarece Institutul nu a primit la timp toate studiile clinice cerute de către Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM), care ar putea fi finalizate la sfârşitul lunii martie, adică la sfârşitul perioadei de gripă, când  vaccinarea antigripală  va fi tardivă.

Totuşi, există şi un revers al medaliei în toată această poveste: cei nevaccinaţi care nu s-au îmbolnăvit în această iarnă, pot spune că sunt mai sănătoşi şi datorită faptului că nu au mai primit acel vaccin, care, ca orice medicament are efecte adverse.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail