Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna în parteneriat cu Agenţia de Ocupare a Forţelor de Muncă (AJOFM) derulează un proiect de educare a tinerilor fără studii minime, în vederea intorducerii lor  în piaţa muncii.

Proiectul prevede organizarea unor cursuri pe două nivele, adică pentru clasele I-IV, şi V-VIII, susţinute de 38 de lectori, şi este destinat unui număr de 350 de tineri care au depăşit vârsta normală pentru urmarea acestor cursuri. Priectul „A doua şansă”, din cadrul programului POSDRU, are ca scop susţinerea şomerilor fără studii, în demersul şcolarizării şi ulterior ocupării unui loc de muncă. Majoritatea acestor şomeri nu au nici măcar clasele elementare, neputând fi incluşi în niciun program de de formare profesională în vederea obţinerii unei calificări.

 „Trebuie să avem grijă şi de tinerii care depăşesc cu maximum 3 ani vârsta pentru clasa unde ar trebui să-şi continue studiile. În acest sens, în parteneriat cu domnul Kelemen Tibor am câştigat un proiect POSDRU unde marea parte a activităţii este desfăşurat de către Inspectoratul Şcolar”, a explicat inspectorul şef al ISJ Covasna, Keresztely Irma. „Vom prelua, prin proiect, salarizarea a 38 de cadre didactice care vor lucra cu aceşti adulţi, încă nu am identificat locaţiile, dar proiectul acum debutează, în februarie. Vom avea o lansare a contractului şi evident că vom face un progres foarte mare, având în vedere că în sistemul preuniversitar de stat a doua şansă este relativ redusă datorită problemelor de finanţare”, a completat aceasta.

În anul şcolar 2013-2014 sunt înscrişi 53 de elevi în trei clase primare, şi alţi 32 de elevi în două clase secundare. Pentru anul şcolar viitor, ISJ Covasna îşi propune ca atât la nivel primar cât şi secundar să existe câte trei clase cu câte 60 de elevi. Elevii vor parcurge într-un semestru programa pentru un an de studiu, astfel că în două semestre, aceştia vor fi absolvit deja două clase. La absolvirea învăţământul secundar, elevii vor avea un certificat de competenţă profesională în domeniul în care au fost pregătiţi, astfel vor avea şansa de a găsi un loc de muncă mai uşor.

Pentru a motiva tinerii să îşi continue studiile, ISJ doreşte să ofere burse şcolare cu o valoare comparabilă cu a elevilor din sistemul de învăţământ  naţional. În acelaşi context, doamna inspector şef a precizat că doreşte să continue proiectul şi după finalizarea programului, deoarece numărul tinerilor fără studiile primare este foarte mare, în jur de 2000 de persoane, în judeţul Covasna, majoritatea de etnie romă.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail