În urma intrării în vigoare a Legii nr. 340/2013 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, au fost  introduse o serie de modificări în sistemul public de pensii.

Despre  noutăţile introduse de Legea Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat pe anul 2014 şi despre modificări legislative recente în domeniul pensiilor ne-au oferit mai multe informaţii,  în cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii (CJP) Covasna- domnul director Traian Nicolae Ciotloş şi doamna Kollo Piroska, reprezentanta compartimentului de comunicare al instituţiei.

Printre noutăţile prezentate se numără faptul că valoarea punctului de pensie a crescut. Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2014, valoarea punctului de pensie este de 790,7. Anul trecut, valoarea punctului de pensie a fost de 762, 1 lei, ceea ce înseamnă că toate pensiile vor fi majorate cu 3,7 %. Reprezentanţii Casei Judeţene de Pensii au precizat că în cazul acelor pensii care au cuantumul lunar al drepturilor totale mai mic de 350 de lei- în conformitate cu OUG nr.9/2009- beneficiază lunar de un ajutor din bugetul de stat până la nivelul sumei de 350 de lei, aceasta fiind pensia socială minimă garantată în plată. În cazul acelor persoane, chiar dacă au beneficiat de majorarea cu 3,7%, şi dacă nici cu această majorare nu au ajuns la nivelul sumei de 350 lei, cuantumul lunar al drepturilor rămâne tot 350 lei. Potrivit reprezentanţilor CJP Covasna, acest lucru creează confuzii în cazul acestei categorii de pensionari, ei susţinând că pensiile lor nu au fost majorate. Conform evidenţei CJP Covasna, în judeţul nostru beneficiază de pensie socială minimă garantată 3.900 de persoane.

În urma intrării în vigoare a Legii nr. 340/2013, câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2014, potrivit art. 16 din Legea nr. 340/ 2013, este de 2.298 lei. La stabilirea plafonului maxim al bazei de calcul a contribuţiei de asigurări sociale se are în vedere valoarea corespunzătoare a cinci salarii medii brute, respectiv 11.490 lei.

În situaţia contractelor de asigurare socială, nivelul minim al venitului lunar asigurat este de 804 lei, ceea ce reprezintă 35% din câştigul salarial mediu brut pe economie – iar nivelul maxim de 11.490 lei. Cota de contribuţie de asigurări sociale de stat reprezintă 31,3% din venitul lunar înscris în contractul de asigurare socială, respectiv 252 lei în cazul venitului minim lunar asigurat de 804 lei sau 3.596 lei în cazul venitului lunar asigurat.

„În evidenţele instituţiei noastre avem un număr de 432 persoane care au încheiat un contract de asigurare socială. Precizăm că această formă de asigurare este facultativă, fiind utilă persoanelor care doresc completarea stagiului de cotizare realizat până la data încheierii contractului de asigurare socială sau realizarea unui stagiu de cotizare util în vederea solicitării unei prestaţii în sistemul public de pensii”, au transmis reprezentanţii CJP Covasna.

Legea nr. 340/2013 a adus noutăţi şi în ceea ce priveşte ajutorul de deces. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2014, cuantumul ajutorului de deces este de 2.298 lei – în cazul decesului asiguratului sau pensionarului; 1.149 lei – în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului. Potrivit reprezentanţilor CJP Covasna, acest ajutor de deces se acordă lunar, în medie unui număr de 150- 180 de persoane.

Printre noutăţile introduse prin Legea amintită se numără şi faptul că, începând cu anul acesta, cuantumul indemnizaţiei pentru însoţitor, în cazul pensionarilor încadraţi în gradul I de invaliditate, este de 633 lei. Reprezentanţii CJP Covasna au precizat că această categorie de pensionari este caracterizată prin pierderea totală a capacităţii de muncă şi a capacităţii de autoîngrijire, fiind necesar ajutorul unui însoţitor. „În cazul persoanelor care sunt încadrate în gradul I de invaliditate şi paralel sunt şi persoane încadrate în categoria persoanelor cu handicap cu asistent personal, pot opta fie pentru plata unui asistent personal, fie pentru plata indemnizaţiei de însoţitor. Această indemnizaţie de însoţitor poate fi plătită fie de Casa Judeţeană de Pensii, fie de către Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului”, au menţionat reprezentanţii CJP Covasna.

Noutăţi în domeniul condiţiilor de pensionare

Aceştia au menţionat, totodată, că la sfârşitul anului precedent a fost publicat în Monitorul Oficial  Legea nr.380/2013, act normativ care a modificat sau a completat prevederile legale anterioare privind condiţiile de pensionare.

 Reprezentanţii CJP Covasna au precizat că până la sfârşitul anului precedent, perioadele de vechime în muncă realizate de grupele I-a şi a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001, au constituit stagiu de cotizare în condiţii deosebite, în vederea reducerii vârstelor de pensionare. Mai exact, reducerea vârstei de pensionare era una şi aceeaşi atât pentru cei care au lucrat în grupa I, cât şi pentru cei care au lucrat în grupa II de muncă. „În conformitate cu noul act normativ, în situaţia persoanelor care au realizat stagii de cotizare în grupa I de muncă, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, beneficiază de reduceri însemnate a vârstei de pensionare. Această reducere a vârstei de pensionare se acordă celor care au lucrat cel puţin 6 ani în grupa I de muncă şi cu condiţia realizării stagiului complet de cotizare prevăzut de lege în raport cu data naşterii viitorului pensionar. De reducerile introduse de noul act normativ nu beneficiază persoanele care au realizat activităţi care sunt încadrate în condiţii speciale (de ex. activităţi miniere în subteran, în aviaţie, în medii radioactive, activităţi artistice speciale etc.). Această categorie de persoane a fost favorizată şi până în prezent, pensionându-se cu mari reduceri a vârstei de pensionare”, au explicat reprezentanţii CJP Covasna. Aceştia au subliniat că prevederile noului act normativ nu sunt aplicabile celor care sunt deja pensionari pentru limită de vârstă; sunt utile acelor persoane care se vor pensiona în viitor, mai ales în cazul acelora care au avut decizii de respingere a cererilor de pensionare, chiar dacă au lucrat şi în grupa I de muncă. „Aceste persoane, dacă îndeplinesc condiţiile de pensionare în baza noului act normativ, sunt informate pe această cale, să se  prezente cu decizia primită pentru a depune o nouă cerere de acordare a pensiei pentru limită de vârstă. Menţionăm că metodologia de calcul al punctajului mediu anual, respectiv al cuantumului pensiilor este neschimbat. Noul act normativ a introdus doar facilităţi referitoare la condiţiile de pensionare, înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare”, au transmis reprezentanţii CJP Covasna. Potrivit acestora, persoanele care beneficiază în prezent de pensie anticipată parţială sau pensie de invaliditate, în baza noului act normativ pot solicita trecerea la pensie pentru limită de vârstă, dacă au lucrat în grupa I de muncă, mai mult de 6 ani. „Analizând cererile înregistrate la instituţia noastră de la începutul anului până în prezent, am constatat că au fost înregistrate în această perioadă un număr de 36 de cereri, bazându-se la solicitarea pensiei pe reducerea vârstei acordată pentru anii lucraţi în grupa I de muncă”, au spus reprezentanţii CJP Covasna.

***

Directorul CJP Covasna, domnul Traian Nicolae Ciotloş, a dorit să transmită o rugăminte cititorilor şi anume aceea de a fi înţelegători cu colectivul CJP Covasna, care are un volum foarte mare de muncă:

„Încercăm să ne facem treaba cât mai bine (…) E o muncă foarte grea. Ne dorim înţelegere, ţinând seama de volumul de muncă. Foarte mulţi dintre cei care vin aici, doresc rezolvarea foarte rapid. În limita legalităţii şi a ceea ce se poate face, noi întotdeauna suntem deschişi!”, a spus domnul director Ciotloş Traian Nicolae.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail