Rezultatele vorbesc de la sine. Eu cred că toată lumea înţelege că noi suntem cineva în România.”

 Ötvös Moise, Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine

A treia ediţie a sesiunii de informare „Fermierul” organizată Primăria din Sita Buzăului şi Asociaţiile crescătorilor de bovine din judeţul Covasna  a avut loc duminică, 26 ianuarie a.c. La eveniment au participat, pe lângă autorităţile locale şi membri ai asociaţiilor, Directorul General în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Neaţă, Deputatul Horia Grama şi specialişti de la structurile administrative Deconcentrate din judeţ.

Căminul Cultural din Sita Buzăului a fost gazda, pentru a treia oară, a evenimentului dedicat fermierilor din zona buzaielor. Sala a fost plină, iar  fanfara a prevestit un eveniment plin de entuziasm, cu veşti bune, informaţii de calitate şi soluţii pentru problemele fermierilor din această zonă.

Evenimentul a debutat cu un discurs al Primarului din Sita-Buzăului, Nicolae Stoica, dar şi cu prezentarea oficialităţilor, de către Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine, Ötvös Moise. La eveniment au mai fost prezenţi: Directorul General în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Neaţă, deputatul Horea Grama, senatorul Marius Obreja, Könczei Csaba, Directorul Direcţiei pentru Agricultură a judeţului Covasna, Marius Popica, Directorul APIA Covasna, Nemeş Imre, reprezentant al Direcţiei Sanitar Veterinare a judeţului Covasna, Orbán Miklós, Preşedintele Asociaţiei Agrosic, Radocea Neculae, ORSA Covasna, Dan Suciu, reprezentantul Agenţiei  pentru Plăţi şi Dezvoltare Rurală şi Pescuit Covasna (APDRP), dar şi Primarii din zonă: Întorsura Buzăului, Barcani, Dobârlău, Vama Buzăului şi Valea Mare.

Iarna este o bucurie pentru agricultură, dar este un impediment pentru a ajunge de la Bucureşti la Covasna

Deşi îşi anunţase participarea la acest eveniment, Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, nu a putut fi de faţă datorită faptului că a trebuit să rămână în capitală, acesta facând parte  din Comandamentul de Iarnă de la Bucureşti. Potrivit deputatul Horia Grama, prefectul judeţului Covasna, Dumitru Marinescu,  a fost nevoit să rămână în Sfântu Gheorghe,  acesta fiind preşedintele Comandamentului de Urgenţă pe Judeţ. Însă, deputatul i-a asigurat pe fermierii prezenţi că domnul prefect va fi informat cu toate problemele ridicate de aceştia.  Făcând referire la iarna care, în sfârşit, a sosit,  Gheorghe Neaţă a precizat: „Ceea ce este o bucurie foarte mare pentru agricultură, se pare că este un impediment de a ajunge de la Bucureşti la Covasna”. Atât Directorul General în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Neaţă, deputatul Horea Grama, dar şi Ötvös Moise, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine, le-au promis celor prezenţi că problemele şi gândurile lor vor ajunge fără îndoială la Ministru.

Şcoală de iarnă a fermierilor din judeţul Covasna

Evenimentul a decurs într-un ritm organizat. În cadrul discuţiilor fiecare dintre cei invitaţi şi-au expus punctele de vedere, sfaturile, au revelat problemele cu care se confruntă şi au prezentat acţiunile pe care le-au realizat.

Senatorul Marius Obreja a menţionat că aceste întâlniri şi schimburi de informaţii şi de opinii reprezintă pe undeva o şcoală de iarnă a crescătorilor de animale din judeţul nostru. „Sunt convins că fiecare pleacă de aici cu informaţie suplimentară” a spus Marius Obreja

Primele informaţii au aparţinut primarului din comuna Sita Buzăului, Nicolae Stoica, organizator al evenimentului. Acesta a început prin a prezenta realizările concrete obţinute în comună prin intermediul organizaţiei. În plus, edilul a ţinut să menţioneze că toate rezultatele obţinute se datorează unei frumoase colaborări între autorităţile locale, fermieri, asociaţii şi autorităţile judeţene şi naţionale.  „În 2009 când am ajuns preşedintele Asociaţiei Judeţene am preluat toată zona buzaielor. Toţi primarii au concesionat păşunile către asociaţie. După primele evaluări, toate asociaţiile au încercat să îşi facă igienizarea păşunilor pentru a avea o cantitate mai bună a mesei verzi la hectar. În 2010 am angajat 300 de oameni pentru igiena păşunilor, dar mai apoi a apărut legea zilierului şi asta m-a ajutat şi mai mult. Mai departe, am încercat să ne dezvoltăm aducând apă şi făcând adăposturi pentru animale.  În 2012 am avut control de la Bruxelles, iar cei doi reprezentanţi care au venit în control au apreciat munca noastră, şi-au dat seama că vrem să facem ceva şi ne mândrim cu asta. Pentru acest lucru doresc să le mulţumesc public tuturor directorilor de deconcentrate care au fost alături de toţi preşedinţii de asociaţie. Să ştiţi că în orice organizare asociativă nu preşedintele sau fermierii au cel mai mare rol, au şi cei care conduc instituţiile de la nivel judeţean.”

Printre realizări se mai numără şi faptul că s-a adus apă în crepuri de la distanţe de peste 1800 de metri, s-au amplasat garduri, s-au creat adăposturi pentru îngrijitorii de animale, s-au construit trei umbrare, două de bovine şi unul de ovine şi o bază de tratament pentru ovine pentru tratamentul oilor.

Primarul a mai adăugat: „La standardul acesta aveam deja potenţial de producţie şi ne-am gândit cum să ne asigurăm desfacerea. Cu toţi specialiştii din jur ne-am adunat la faţa locului, iar împreună cu adunarea generală de la Sita ne-am gândit să facem patru investiţii: un centru pentru carantină la ovine, un centru pentru carantină de bovine, un centru de lapte, şi pe lângă toate acestea, un depozit de cereale, datorită faptului că în zona aceasta nu avem cereale.”

Planurile pentru anul în curs au fost prezentate tot de Nicolae Stoica, primarul comunei Sita Buzăului: „Soluţia pentru Sita Buzăului pe care am hotărât-o în 2013 în adunarea generală a fost să facem o Cooperativă. De o lună de zile aceasta există deja la Sita. Vom depune un proiect pe fonduri europene pentru achiziţia unei maşini de transport lapte şi a 10, 15 răcitoare, cât putem în primă fază. Prin intermediul acestei Cooperative dorim să putem face contracte cu orice fabrică din România, nu este obligatoriu doar cele locale, în special pentru producătorii de lapte. Vrem să obţinem un preţ mai bun, să ne putem dezvolta. În continuare, în aceeaşi Cooperativă ne dorim ca o ramură să meargă pentru bovina de carne şi pentru ovina de carne. Din punctul nostru de vedere, considerăm că am făcut un pas mare. Ministerul are obligaţia să facă legi, fermierii au obligaţia să se unească în grupuri de producători şi să producă. Nimeni din Minister nu va veni lângă noi să ne arate ce avem de făcut; fiecare în ferma lui ştie ce are de făcut şi ştie cum să-şi organizeze munca şi ce doreşte să facă cu ferma lui.”

Eu cred că toată lumea înţelege că noi suntem cineva în România”

Ötvös Moise, Preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine, amfitrionul evenimentului a ţinut să menţioneze că: „ Rezultatele vorbesc de la sine. Eu cred că toată lumea înţelege că noi suntem cineva în România. Noi suntem cei care punem produsele lactate proaspete, carne, pâine şi aşa mai departe pe mese. Fără noi nu se poate!” Acesta şi-a declarat sprijinul pentru toţi fermierii judeţului: „În continuare noi suntem alături de dumneavoastră şi în orice probleme sunt, puteţi să apelaţi la noi. Eu cred că până acum am respectat şi în continuare vom respecta promisiunile făcute.”

„O acţiune care deja a devenit tradiţie”

În discursul său,  deputatul Horia Grama a menţionat că aceasta este „o acţiune care deja a devenit tradiţie.” De asemenea, deputatul a mai adăugat: „Este foarte bine că avem ocazia acum la început de an să ne vedem cu toţii, să vedem ce s-a întâmplat în cursul anului trecut, ce ne propunem pentru viitor şi cum reuşim toţi factorii de răspundere implicaţi, fiecare pe domeniul lui de activitate, să facem în aşa fel încât lucrurile să meargă cât mai bine,  agricultorii, zootehniştii să fie cât mai bine sprijiniţi şi să bucure de sprijinul autorităţilor în activitatea pe care o desfăşoară. Îi felicit pe cei din Sita Buzăului, din zona Întorsurii care au avut viziunea de a constitui această Asociaţie. Aceste Asociaţii există, sigur, în tot judeţul Covasna, şi eu consider că este cea mai bună cale în sprijinul fermierilor pentru că, numai uniţi, dumneavoastră veţi avea putere şi veţi avea posibilitatea să vă valorificaţi munca dumneavoastră în condiţii optime, să obţineţi rezultatele cele mai bune.”

„Aţi reuşit să faceţi ceva care pentru foarte multă lume din această ţară pare imposibil”

Adresându-se fermierilor din zona buzaielor, Directorului General în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Neaţă a spus, printre altele: „Doresc ca în această localitate, în primăvara aceasta, să se facă un schimb de experienţe cu toţi primarii din România. Să vadă şi să înţeleagă, o dată pentru totdeauna, că omul sfinţeşte locul. (…) Aţi reuşit să faceţi ceva care pentru foarte multă lume din această ţară pare imposibil. (…) Vin cu mare drag în judeţul Covasna,  şi colegii mei de la Deconcentrate cunosc această chestiune. Punctul  meu de vedere este acela că judeţul Covasna este primul judeţ din ţară în ceea ce priveşte creşterea şi exploatarea taurinei. (…) Am rămas impresionat! Am rămas impresionat de acest concept integrat al producţiei zootehnice. Aţi început cu păşunile şi vreţi să finalizaţi cu colectarea producţiei. Este mai insistent şi mai consistent în Covasna, decât în alte judeţe, programul vitelor de carne. Puteţi să produceţi lapte foarte mult, dar puteţi să produceţi şi viţei hibrizi care să constituie producţie de carne primară.”

„Dumneavoastră sunteţi oamenii care puneţi mâncarea pe masa tuturor cetăţenilor acestei ţări”

Könczei Csaba, Director General al Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Covasna a avut doar cuvinte de laudă la adresa  fermierilor  din zona buzaielor: „Eu aş puncta două lucruri precise. Unu, către dumneavoastră, către fermieri: începem să avem rezultate care sunt considerate foarte bune şi la nivel de Minister. Trebuie să fiţi mândri pentru ceea ce faceţi, trebuie să fiţi mândri că sunteţi agricultori, că sunteţi crescători de animale şi cuvântul ţăran nu trebuie să fie peiorativ, pentru că dumneavoastră sunteţi oamenii care puneţi mâncarea pe masa tuturor cetăţenilor acestei ţări. Fiţi mândri că lucraţi cinstit şi corect în condiţii foarte bune. A doua chestiune: cunoscând şi alte situaţii în alte judeţe, trebuie să spun, că la nivelul judeţului Covasna există o foarte bună colaborare între toate instituţiile şi factorii de decizie. Şi asta ne aduce cu un pas înainte. (…) De acum înainte nu trebuie să facem excursii în Olanda, Franţa sau Germania pentru a vedea cum funcţionează o asociaţie; avem aici un exemplu la noi în judeţ. Vă promit că în cursul acestui an foarte mulţi preşedinţi de Asociaţie din celelalte zone ale judeţului vor veni la Sita, pentru a vedea că se poate!”

Zona buzaielor este o zonă aparte

Directorul APIA, Marius Popica a  scos în evidenţă  beneficiul asocierii între fermieri: „Zona Sita Buzăului şi zona Întorsurii Buzăului sunt zone aparte pentru că aici nu există terenuri agricole foarte multe, arabile, şi nu este posibilitatea să produci volume mari de marfă. În schimb, prin asociere, dacă fiecare îşi vede de treabă, este serios şi produce bine, se poate face vânzarea produselor foarte bine şi la un preţ bun şi la un preţ corect. Pe viitor asta este soluţia pentru fiecare dintre dumneavoastră.” Acesta i-a sfătuit pe oamenii prezenţi în sală să evite neregulile, deoarece în judeţ există cazuri unde oamenii au fost nevoiţi să dea înapoi banii primiţi de la APIA. „Trebuie să fim foarte disciplinaţi şi foarte atenţi ca să nu plătim penalităţi. Profit de această ocazie să spun că este foarte important ca fiecare fermier să aibă în curte aceleaşi animale care sunt şi în baza de la medicii sanitari-veterinari.(…) E un lucru important şi e păcat să daţi banii înapoi. ”

La rândul său, directorul Oficiului pentru reproducţia şi selecţia animalelor Covasna, domnul Nicolae Radocea  a precizat: „În aceeaşi situaţie de a restitui din fondurile primite de la APIA vă veţi încadra şi dacă nu aveţi paşapoarte la cabaline. Veţi vedea că din 31 martie, în târg vor fi inspectorii de stat care vor aplica amenzi de minim 800 de lei, 400 de lei în 48 de ore.” Acesta i-a îndemnat pe toţi  proprietarii de cabaline să se prezinte la doctorii veterinari care să le ofere formulare de înregistrare, iar procesul poate să dureze doar câteva zile sau chiar ore.

Planurile de viitor ale APIA derulate împreună cu autorităţile din Sita Buzăului au fost prezentate în continuare de Marius Popica: „Aici în Sita Buzăului avem un exemplu foarte bun. Avem un proiect început cu doi, trei ani înainte, de a forma un birou de consultanţă în care să existe un inginer sau un specialist care să îi ajute pe oameni, să îi consilieze pe toate problemele de agricultură. Omul nu va mai fi nevoit să vină până la APIA să întrebe ceva, ci trebuie să vină doar până la biroul de la Asociaţie. În felul acesta cel care ştie să mulgă, să mulgă, cel care ştie să are, să are şi cel care ştie să facă documente să facă documente. Acesta este pasul următor pe care trebuie să îl facem ca să funcţioneze cât mai bine acest sistem de subvenţionare.”

Referitor la fondurile de subvenţionare, directorul APIA nu a întârziat să afirme: „Ştim bine că până în 2020 subvenţiile vor creşte în fiecare an, sunt bine stabilite, sunt bugetate deja, deci nu mai există nici un risc. Fiecare dintre dumneavoastră va avea şansa să de dezvolte şi să meargă bine dacă va fi foarte disciplinat şi dacă va respecta regula jocului.” Veştile bune nu se încheie aici, deoarece Marius Popica a mai adăugat: „Banii sunt pe drum. Sunt făcute ordinele de plată. Banii o să vină în zilele următoare,  noi sperăm cât mai repede. Tot în această perioadă o să vină şi plata pentru ovine. Urmează să intre şi aceea în conturile dumneavoastră. Deci lucrurile încep să meargă bine.”

Probleme abordate

Şi dr. Nemes Imre, reprezentantul DSVSA Covasna, a adus în discuţie o serie de probleme care vizează atât autorităţile naţionale, cât şi fermierii. Printre acestea se numără: neluarea în considerare a altor specii de animale la evaluarea efectivă „deoarece pentru fiecare specie de animale există regulamente de bunăstare a animalelor, regulamente de biosecuritate şi regulamente de siguranţă a alimentelor”, dar şi identificarea şi înregistrarea efectivelor de animale. Dr. Nemeş Imre a mai menţionat şi faptul că trebuie să se acorde o atenţie deosebită igienei adăposturilor pentru animale şi la muls, deoarece standardele trebuie să fie la nivel european. „Laptele care nu va fi corespunzător, nu va putea fi predat unităţilor de procesare” a conchis acesta

Directorul O.R.S.A, Radocea Nicolae, reprezentant a mai menţionat: „În acest an a fost introdusă obligativitatea ca cei cu minim 20 de capete de vaci să fie în controlul oficial. În câţiva ani, probabil în 2016, nu va exista animal să beneficieze de subvenţie dacă nu este prinsă în controlul oficial al producţiei. Ţara are posibilitatea să exporte taurine, să crească numărul de taurine, dar pentru acest lucru este nevoie de certificat de origine.”

Dan Suciu, reprezentantul Agenţiei pentru Plăţi şi Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) Covasna a ţinut să menţioneze că „ Nu prea s-au depus proiecte europene pentru această zonă la APDRP.(…) Noul an şi noul plan naţional de dezvoltare rurală şi noile finanţări care vor începe în acest an să nu vă prindă nepregătiţi, să nu vă prindă cu frică, cu spaimă, cu panică, în ideea în care începe sesiunea şi nu veţi fi cu toate documentele pregătite pentru depunerea proiectului. De aceea,  eu vă sugerez şi vă recomand ca în cel mai scurt timp posibil să luaţi legătura cu consultanţii ca să vă informeze despre posibilităţile de finanţare care vor fi. Să începeţi să vă alcătuiţi schiţa proiectelor încă de pe acum.” Acesta le-a recomandat  oamenilor să meargă cu proiectele la începutul sesiunii de înscrieri pentru a se putea remedia diversele probleme descoperite la documentele depuse.

Întrebat de date statistice, reprezentantul APDRP a precizat: „De la începutul PNADR – ului în judeţul Covasna s-au accesat 37 de milioane 432 de mii de euro. Anul trecut per total de proiecte finanţate, am avut 7 milioane 220 de mii de euro bani plătiţi. Avem 118 proiecte care au fost aprobate şi se află în diverse stadii de contractare sau de plată şi în clipa de faţă, mă refer la ziua de vineri, avem 73 de proiecte aprobate şi care merg la contractare şi finanţare.”

„Glasul nostru trebuie ascultat şi solicităm clarificări”

Una din problemele care a fost dezbătută la acest eveniment se referă la aplicarea normelor venite de la Uniunea Europeană fără ca statul să aibă în vedere binele propriilor cetăţeni. „Mie mi se pare că se formează o clasă de fermieri conjuncturali, vânători de zestre, vânători de fonduri europene, vânători de probleme actuale, nicidecum de viitor”, a menţionat Romulus Oprea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Cartofi şi vicepreşedinte al Federaţiei Crescătorilor de Cartofi din România. „Noi toţi suntem în aceeaşi branşă. Glasul nostru trebuie ascultat şi solicităm clarificări. Ministerul Agriculturii are rolul de a face politici agricole nu a veni şi de a inventa noi taxe pe care noi nu mai ştim cum să le plătim.” , a mai precizat acesta.

Ötvös Moise, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine a adăugat: „Să nu creadă cineva că ceea ce discutăm aici va rămâne doar aici. Domnilor, dacă nu deschidem gura şi dacă nu luăm măsuri la timp, nu bătem la uşa la care trebuie, nu primim drepturile noastre. Eu am curaj să spun mai departe!”

Dr. Ştefan Codleanu, consilier la Asociaţia Crescătorilor de Taurine a fost desemnat să  prezinte reprezentantului de la Ministerul Agriculturii problemele cu care se confruntă localităţile zona Întorsurii Buzăului. Acesta precizat că procesul de depunere al unui dosar pentru obţinerea tancurilor de răcire din finanţarea din bugetul de stat durează prea mult, de la  două la trei luni, drept urmare se iese foarte uşor din termene.

Mai mult, acesta a mai dorit să menţioneze: „Personal mă ocup de controlul oficial al producţiei, care este prima verigă în înscrierea în registrul genealogic. Conform legislaţiei în vigoare, deţinătorii de mai mult de 20 de vaci sunt obligaţi să aibă animalele înscrise în registrul genealogic.” În plus, dr. Ştefan Codleanu a ţinut să le transmită tuturor celor prezenţi că acest control genealogic „este o măsurare a producţiilor animalelor”.

O altă problemă despre care s-a discutat în cadrul acestei întâlniri a vizat impozitarea prea mare a producţiilor: „În zona dumneavoastră (n.r. a buzaielor), producţiile sunt cu mult mai mici, de ce să fiţi impozitaţi la maxim ca pentru o zonă unde pământul este bun, clima nu e aşa de aspră? Am dispus ca local, la nivel de judeţ, la nivel de jumătate de judeţ, un specialist să aprecieze valoarea producţiilor în cauză”, a menţionat Ştefan Codleanu. Acesta a adăugat  că oamenii se tem de noi impozite şi de noi controale şi,  din acest motiv nu recurg la crearea de certificate internaţionale pentru bovine. Aceste certificare vor ajuta la exportul animalelor şi la crearea de noi relaţii internaţionale.

Lista cu multiplele cereri adresate Ministrului Agriculturii de reprezentanţii asociaţiilor din zona buzaielor a fost înmânată directorului general în Ministerul Agriculturii, Gheorghe Neaţă.

Premii pentru rezultate deosebite

Fermierii din zona buzaielor care au obţinut rezultate deosebite în anul 2013 au fost premiaţi de Ötvös Moise, preşedintele Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Bovine şi de Primăria Sita Buzăului. Peste 30 de persoane au primit cadouri şi o diplomă. Primarii din Întorsura Buzăului, Barcani, Valea Mare şi Dobârlău au fost de asemenea premiaţi şi felicitaţi pentru implicarea în activităţile asociaţiilor din zona buzaielor.

În final, ansamblul „Brâuleţul” din Sita Buzăului a încheiat evenimentul oficial cu o reprezentaţie de muzică şi dansuri populare.

Iulia Taraş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail