Cei care nu şi-au încheiat asigurarea obligatorie a locuinţei mai au la dispoziţie foarte puţin timp să o facă. Din 5 august, Primăria va putea trece la aplicarea amenzilor.
De la 15 ianuarie, la 15 iulie, iar acum 5 august
Diferitele interpretări ale Legii privind asigurarea obligatorie a locuinţei au creat haos în rândul românilor şi implicit a covăsnenilor. Cert este că, dacă data de 5 august ne prinde tot fără asigurarea obligatorie încheiată, vom putea primi amenzi între 100 şi 500 de lei.
Potrivit Legii 260/ 2008- art. 3, aliniatul 1, „începând cu data la care se împlinesc 90 de zile de la adoptarea normelor de către Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, emise în aplicarea prezentei legi, persoanele fizice şi juridice sunt obligate să îşi asigure locuinţa împotriva dezastrelor naturale (…)”, iar conform articolului 33 „pentru primul an, proprietarii de construcţii cu destinaţia de locuinţă sunt obligaţi să încheie contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor până la expirarea unei perioade de un an de la data împlinirii termenului prevăzut la art.3 alin (1)”.
Aceste două articole din lege au creat neînţelegeri: „Un comunicat oficial în care vreunul dintre cele două articole să dispară din lege, nu există. Dar, teoretic, primăriile pot să dea amenzi începând cu data de 5 august”, ne-a explicat Buna Attila, Şef Serviciu Asigurări – Uniqa.
În plus, potrivit Mediafax, preşedintele Comisiei de Supraveghere (CSA) a Asigurărilor, Angela Toncescu declarase recent că: „În ceea ce priveşte termenul de la care primarii ar putea aplica sancţiuni pentru neîncheierea asigurării prevăzute de Legea nr 260/2008, opinia noastră este că acestea se pot aplica de la 5 august 2011 (…). După doi ani şi jumătate de la publicarea Legii 260/2008 şi după un an de la emiterea primei poliţe de asigurare obligatorie a locuinţelor nu se mai poate lua în discuţie «primul an» prevăzut la art. 33 din lege, în sensul adăugării lui la termenul de 5 august 2011. Într-o interpretare stricto senso, ar însemna ca acest an să fie adăugat de fiecare dată când s-ar modifica normele emise de CSA şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, ceea ce ar conduce la amânarea la nesfârşit a aplicării Legii 260/2008″.
Din afirmaţiile Angelei Toncescu, CSA va înfiinţa o bază de date comună atât pentru asigurările obligatorii, cât şi pentru cele facultative, care va fi pusă la dispoziţia autorităţilor locale.
Cu toate acestea, pe plan local, doar 10% din populaţie a încheiat poliţa de asigurare obligatorie, potrivit spuselor lui Buna Attila: „Noi, în două luni am încheiat peste 1.000 de asigurări (…) În luna iulie a fost „dezastru”: a început multă lume să vină. Dar, cum au aflat că mai pot amâna cu o lună, s-au oprit, n-au mai venit” a spus Buna Attila, Şef Serviciu Asigurări – Uniqa.
„Recomandăm oamenilor să facă asigurarea, pentru că nu este un ban aruncat”
Buna Attila susţine că, având în vedere faptul că în judeţul nostru sunt zone inundabile, costul asigurării nu reprezintă un ban aruncat: „Părerea noastră este că amânarea încheierii poliţelor, chiar şi cu un an, ar fi catastrofală”, a opinat interlocutorul mai sus citat.
Prima de asigurare anuală este de 10-20 de euro, în funcţie de tipul imobilului, şi acoperă daune cuprinse între 10.000 euro şi 20.000 de euro. Conform Legii nr. 260/2008, prima de asigurare este de 20 euro anual, pentru locuinţele de tip A şi de 10 euro anual pentru locuinţele de tip B. Locuinţele de tip A sunt cele cu structura de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn, cu pereţii exteriori din piatră, cărămidă arsă sau materiale supuse unui tratament termic sau chimic. Locuinţele de tip B sunt cele cu pereţii exteriori din cărămidă nearsă sau material nesupus unui tratament termic sau chimic (case din chirpici).
În cazul persoanelor fizice beneficiare de ajutor social, prima obligatorie se suportă din bugetele locale, pe seama sumelor defalcate din venituri ale bugetului de stat (potrivit art. 3, aliniatul 4 din lege).
Ana Alina Costache