Dacă situaţia pâinii cu sau fără E-uri este una stabilă în judeţul nostru, tot nu putem sta liniştiţi în ceea ce priveşte siguranţa alimentară. Cel puţin o firmă de produse de panificaţie din Braşov, care distribuie pâine la noi în judeţ, foloseşte aditivi pentru o pâine mai pufoasă, proaspătă şi cu termen de valabilitate mai lung.

Recenta descoperire vine dintr-un supermarket foarte frecventat de către locuitorii oraşului Sfântu Gheorghe. Pe ambalajul franzelei de 300 de grame, cu provenienţa Braşov, scrie clar ingredientele: făină, apă potabilă, sare iodată, drojdie, amelioratori şi propionat de calciu. Conform normelor în vigoare, ultimele două ingrediente nu ar trebui să existe în compoziţia pâinii, aşa că am luat legătura cu OPC Braşov.

Şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului (OPC) Braşov, Sorin Susanu, a declarat că momentan nu s-au făcut controale în acest sens, însă, în viitorul apropiat se vor trimite probe din produsele de panificaţie puse pe piaţă în vederea analizării compoziţiei acestora.

Nici pâinea cu cartofi, care este considerată 100% naturală nu mai este ce a fost. Din dorinţa de a face faţă cererii, dar  şi din cauza preţurilor crescute la materiile prime, producătorii de panificaţie au înlocuit cartoful cu fulgii de cartofi. Acest lucru este  interzis prin lege, fapt pentru care se vor aplica amenzi celor care “uită” să scrie ingredientele corect pe eticheta produsului.

„Analiza constă în trimiterea la laborator a diferitelor produse de panificaţie, care trebuie să  fie verificate dacă sunt în conformitate cu eticheta, lucru care poate dura puţin. (…) Sunt situaţii neclare şi am început să le investigăm, gen pâine cu cartofi care de fapt este cu fulgi de cartofi, care sunt plini de chimicale. Au mai fost probleme la pâinea pe care scria fără niciun conservant, fără niciun E, şi vrem să vedem dacă e aşa, informări de genul „total natural”, sau „fără E-uri”. Le analizăm pe toate”, a punctat Sorin Susanu, directorul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului  Braşov.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail